Het eerste trimester van je zwangerschap

Het eerste trimester van je zwangerschap

Een zwangerschap wordt opgedeeld in drie trimesters. Wat is het eerste trimester en wat gebeurt er allemaal? Wij zetten het op een rij!

De eerste 12 weken van je zwangerschap noemen we het eerste trimester. Een bijzondere periode waarin een eicel en een zaadcel uiteindelijk een mensje met een kloppend hartje gaan vormen. Wat staat je allemaal te wachten tijdens het eerste trimester? Wij vertellen het je!

Een zwangerschap is opgedeeld in drie trimesters: het eerste, het tweede en het derde trimester. Het eerste trimester van je zwangerschap duurt van de eerste tot en met de twaalfde week.

Eerste trimester: spanning & kwaaltjes

Het eerste trimester is voor veel vrouwen een onrustig trimester. Je komt erachter dat je zwanger bent en veel vrouwen hebben last van zwangerschapskwaaltjes. Ook kun je onzeker zijn, omdat de zwangerschap nog pril is. Het eerste trimester is spannend, omdat je tijdens dit trimester de grootste kans hebt op een miskraam. Gelukkig gaat het in 90% van de gevallen gewoon goed en neemt na week 12 de kans op een miskraam behoorlijk af. 

Je baby tijdens het eerste trimester: van week tot week

Je baby maakt enorme ontwikkelingen door tijdens het eerste trimester. We hebben alle weken voor je op een rij gezet:

Week 1 tot en met week 4

Technisch gezien ben je in week 1 nog niet zwanger. We zeggen dat een zwangerschap 9 maanden duurt, maar de eerste 4 weken van deze 9 maanden zijn de weken waarin er een nieuwe cyclus begint en er een eicel groeit. Je zou dus kunnen zeggen dat een zwangerschap start op de eerste dag van je menstruatie.

Twee weken later heb je je eisprong. Tijdens je vruchtbare dagen bevrucht de zaadcel jouw eicel. Twee weken na de eisprong zou je normaal gesproken ongesteld worden en zou de onbevruchte eicel afgestoten worden, maar dit keer is je eicel bevrucht. Je wordt daarom niet ongesteld. Je bent zwanger!

Week 5

Tijdens week 5 kun je er met een vroege zwangerschapstest al achter komen dat je zwanger bent. Je had ongesteld moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Het embryo in je buik is tijdens week 5 nog geen halve millimeter groot, maar er gebeurt heel veel in je buik. Het hartje van je baby begint zich al te vormen en ook wordt er hard gewerkt aan het ruggenmerg en de hersenen van je kindje.

Week 6

In week 6 begint het hartje van de baby te kloppen. Het hartje is met een inwendige echo soms zelfs al te zien. Je baby krijgt bovendien meer en meer een gezichtje. Er wordt in jouw buik hard gewerkt aan de ogen, oren, neus en mond van je kindje. Tijdens deze week van het eerste trimester kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, omdat je baby zo’n enorme ontwikkeling doormaakt.

Week 7

Je baby is nu zo groot als een erwt, maar hij of zij krijgt al armen en benen. Hoewel je kindje nog steeds een soort ‘staart’ heeft, zal deze snel verdwijnen. Tijdens deze week gaat de placenta de taken van het dooierzakje overnemen.

Week 8

Tijdens de achtste week van je zwangerschap begint de baby zich te bewegen. Je kunt dit zelf nog niet voelen, maar het wel zien op de echo. Het hoofdje van de baby maakt een enorme groeispurt en is deze week bijna net zo groot als het lijfje. Maak je geen zorgen: je baby heeft nog ongeveer 32 weken om weer een beetje meer in verhouding te komen.

Week 9

Dat er tijdens het eerste trimester van je zwangerschap een heleboel gebeurt, wordt in week 9 wel duidelijk. Je kindje heeft al oogleden, vingertjes en teentjes. Hij of zij kan zelfs jouw stemming ervaren! 

Week 10

Je kindje wordt meer en meer een mensje. De zwemvliesjes tussen de vingertjes en teentjes verdwijnen en het gezichtje krijgt steeds meer vorm met lipjes en het puntje van de neus. De staart is verdwenen en het hartje klopt sterk: met wel 150 slagen per minuut.

Week 11

Het einde van het eerste trimester is bijna in zicht! Vanaf 11 weken noemen we het kindje in je buik geen embryo meer, maar een foetus. De belangrijkste organen zijn gevormd en de vier hartkamers en de hartkleppen zijn er ook. Het geslachtsorgaan is ook al ontwikkeld, maar dit is nog niet zichtbaar op de echo.

Week 12

De laatste week van het eerste trimester! Dit is een mooie mijlpaal. Je baby is af! Alle organen zijn gevormd en het enige wat je baby nu nog moet doen, is groeien. Vanaf deze week neemt de kans op een miskraam significant af. Een zwangerschap blijft natuurlijk altijd spannend, maar de meeste miskramen vinden voor de magische 12 weken-grens plaats. Meestal verdwijnen de meeste kwaaltjes ook wanneer je 12 weken zwanger bent. Veel vrouwen kijken om al deze redenen erg uit naar de 12 weken zwangerschap en het einde van het eerste trimester!

KWAALTJES EERSTE TRIMESTER

Veel vrouwen hebben last van kwaaltjes wanneer ze zwanger zijn. De meeste vrouwen hebben het meeste last van kwaaltjes tijdens het eerste trimester. De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn:

  • Misselijkheid

    Je maakt tijdens je zwangerschap het HCG-hormoon aan. Dit is ook het hormoon waarop getest wordt als je een zwangerschapstest doet. Dit hormoon kan je behoorlijk misselijk maken. Gelukkig verdwijnt de misselijkheid bij de meeste vrouwen na twaalf weken.
  • Hoofdpijn

    Je kunt hoofdpijn krijgen van de grote hormonale veranderingen die in je lichaam plaatsvinden. Dit is heel normaal. Het is daarom belangrijk dat je de tijd neemt om goed uit te rusten en goed voor jezelf te zorgen. 
  • Vermoeidheid

    Logisch! Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap is je lichaam keihard aan het werk om van een eicel en een zaadcel een mensje te maken met alles erop en eraan. Je wordt al moe bij het idee, toch? Geef lekker toe aan je vermoeidheid. Tijdens het tweede trimester krijg je waarschijnlijk je energie weer een beetje terug. 
  • Trek in andere dingen

    Veel zwangere vrouwen hebben in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap (en ook daarna) heel veel trek in bepaalde dingen. Sommige vrouwen hebben ontzettend veel trek in zoetigheid, anderen eten het liefste hele potten augurken leeg of hebben alleen maar trek in hamburgers.
  • Obstipatie

    Doordat je baarmoeder hard groeit, krijgen je darmen minder ruimte. Bijna alle vrouwen krijgen hierdoor tijdens het eerste trimester last van obstipatie. Blijf veel drinken en eet vezelrijk om je ontlasting zacht te houden en zo min mogelijk verstopt te raken.

Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere zwangerschapskwaaltjes, maar niet iedereen heeft last van dezelfde dingen. Gelukkig verdwijnen de meeste kwaaltjes na het eerste trimester.

De termijnecho

De termijnecho vindt plaats in het eerste trimester. Meestal is dit tussen week 8 en week 12. Wanneer je deze echo vóór de 10 weken hebt, wordt deze meestal inwendig gedaan. Voor de meeste vrouwen is de termijnecho ook de eerste echo.

Tijdens deze echo wordt op basis van de lengte van je baby de uitgerekende datum vastgesteld. Ook wordt er gekeken of je zwanger bent van één baby of van een meerling. Er wordt ook globaal naar de gezondheid van je baby gekeken. Zo kijkt de verloskundige of het hartje goed en snel genoeg klopt en of de baby geen verdikte nekplooi heeft.

LEES OOK: Mijlpalen tijdens je zwangerschap

Wat moet je regelen tijdens het eerste trimester

Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap moet je de volgende dingen regelen: 

  • Foliumzuur slikken

    Het is het beste om met het slikken van foliumzuur te beginnen voordat je zwanger raakt. Ben je daar nog niet mee begonnen? Begin dan met foliumzuur slikken zodra je weet dat je zwanger bent. 
  • Verloskundige bellen

    Je belt de verloskundige als je een positieve zwangerschapstest hebt en maakt een afspraak voor een echo. Soms heb je een vroege echo met 7 of 8 weken, maar de meeste vrouwen hebben de eerste echo tussen de 8 en 12 weken zwangerschap.
  • Gezond eten en drinken

    Nu je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om ook op je voeding te gaan letten. Drink niet te veel dranken waar cafeïne in zit, drink geen alcohol, rook niet en eet bepaalde voedingswaren niet, zoals rauwe vleeswaren en rauwmelkse kazen.

Tweede trimester

Wil je alvast weten wat je hierna te wachten staat? Lees dan ons artikel waarin we je alles vertellen over het tweede trimester van je zwangerschap!

Lisse van de Groep

Door

22 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.