De trimesters van je zwangerschap

De trimesters van je zwangerschap

Een zwangerschap wordt opgedeeld in drie trimesters. Wat valt onder het eerste, tweede en derde trimester?

Zwangerschapstrimesters: wanneer je in verwachting bent, wordt je zwangerschap opgedeeld in drie verschillende perioden, ook wel trimesters genoemd. Maar wat is nu precies het eerste, tweede en derde trimester? Wij vertellen het je!

Zwangerschappen worden altijd aangeduid in weken en de bijbehorende mijlpalen ook. Zo duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken, doe je rond de 4-5 weken meestal een zwangerschapstest, is 12 weken zwangerschap meestal een ‘veilige grens’ en weet iedereen wat je bedoelt met ‘de 20 weken-echo’.

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Ben je zwanger en wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief

Zwangerschap per trimester

Daarnaast hoor je vast heel vaak de term ‘trimester’ voorbij komen. In het eerste trimester ben je bijvoorbeeld vaak misselijk, maar in het tweede trimester is dat meestal voorbij. En in het derde trimester wordt het allemaal echt wel wat zwaarder. Wat houden die zwangerschapstrimesters nou precies in?

Zwangerschapstrimesters indeling

Je zwangerschap wordt opgedeeld in drie trimesters die elk drie maanden duren. Elk trimester staat voor een bepaalde fase in je zwangerschap.

Eerste trimester zwangerschap

Met het eerste trimester van je zwangerschap worden de eerste drie maanden (week 1 t/m 13) bedoeld, waarin ontzettend veel gebeurt. De baby in je buik groeit als kool: van een bevruchte eicel naar een minimensje van zo’n 8 cm dat alle belangrijke organen en lichaamssystemen al heeft. De zwangerschapshormonen gieren bovendien door je lijf. Deze veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van zwangerschapskwaaltjes. Meestal nemen deze na een week of 11-12 (voorlopig) wel af.

Een echte zwangerschapsbuik heb je in deze fase vaak nog niet. Soms is je buik, vooral aan het einde van de dag, wel een beetje opgeblazen. Aan het eind van dit eerste trimester moet je vaak wel concluderen dat je kleding niet lekker meer zit of zelfs helemaal niet meer past. Tijd voor zwangerschapskleding!

Tweede trimester zwangerschap

De 4e tot en met de 6e maand van je zwangerschap wordt het tweede trimester genoemd. Meestal is dit de periode waarin vrouwen het meest van hun zwangerschap kunnen genieten. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden, de ergste kwaaltjes zijn voorbij en je voelt je nog redelijk fit; je hebt nog geen enorme buik die in de weg zit. De buitenwereld ziet vaak wel echt dat je in verwachting bent. Pronken maar!

Je baby groeit in het tweede trimester ook weer ontzettend hard. Hij weegt aan het eind ongeveer 875 gram. De ontwikkeling gaat ook als een razende: je kindje leert al allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft als ie ter wereld is gekomen. En misschien weet je het geslacht van de baby al wel? Grote kans ook dat je ‘m in deze fase voor het eerst voelt schoppen. Zó bijzonder!

Derde trimester zwangerschap

Wanneer de laatste drie maanden van je zwangerschap zijn ingegaan, spreek je van het derde trimester. Meestal krijg je, vooral tegen het eind, weer nieuwe zwangerschapskwalen. Je dikke buik begint meer en meer een last te worden. Wat niet gek is, want je baby verviervoudigt deze maanden in gewicht! Maar je weet ook: het einde is in zicht, het duurt niet lang meer voor je jouw kindje in je armen kunt sluiten.

Je kindje ziet er inmiddels uit als een echt mensje en zijn zintuigen gaan steeds beter werken. Na 37 weken is de baby in principe ‘voldragen’ en kan de bevalling beginnen. De uitgerekende datum is een leuke mijlpaal om naartoe te leven, maar slechts 5% van de vrouwen bevalt ook daadwerkelijk op die dag.

Bronnen: kraamzorglivia.nl, kraamzorglc.nl

Marieke van Boven

Door

22 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.