Het derde trimester van je zwangerschap

Het derde trimester van je zwangerschap

Een zwangerschap wordt opgedeeld in drie trimesters. Wat is het derde trimester en wat gebeurt er allemaal? Wij zetten het op een rij!

De laatste loodjes! Je bent 27 weken zwanger en daarmee is het derde trimester aangebroken. Gemiddeld heb je nog dertien weken zwangerschap te gaan, maar het kan zomaar zijn dat jouw baby zich eerder aandient, of dat je langer dan 40 weken zwanger gaat zijn. Maar hoe lang jouw zwangerschap ook gaat duren: dit is het laatste trimester!

Een zwangerschap is opgedeeld in drie trimesters: het eerste, het tweede en het derde trimester. Het derde trimester start in week 27 van je zwangerschap en duurt tot en met het einde van je zwangerschap. Dit is maand 6 tot en met maand 9.

Derde trimester: de laatste loodjes

Het zijn de laatste drie maanden van je zwangerschap, waarin je zult merken dat alles wat zwaarder wordt. Je kindje wordt groter, je buik blijft groeien en je leeft meer en meer toe naar het moment dat je je zoon of dochter in je armen kunt sluiten. Als je nog aan het werk bent, is dit de periode waarin je met verlof gaat. En aan het einde van dit bijzondere en soms best zware derde trimester, ga je eindelijk je kindje ontmoeten!

Je baby in het derde trimester

In het laatste en derde trimester staat jouw baby een enorme groeispurt te wachten. Het is de bedoeling dat je baby in gewicht nog vier keer zo zwaar wordt. Dit zit ‘m vooral in babyvet: schattig, maar vooral ook praktisch. Babyvet houdt je baby lekker warm buiten de baarmoeder. Je kindje blijft zich ontwikkelen en ‘kan’ steeds meer dingen. Hikken, slikken en hij of zij kan zelfs al dromen!

Tijdens het derde trimester van je zwangerschap neemt je baby steeds meer ruimte in beslag. Het wordt zo krap in je buik dat je baby na een tijdje niet goed meer kan draaien. Hij of zij neemt daarom de uiteindelijke houding in. In het ideale geval ligt je kindje met zijn of haar hoofdje naar beneden, maar sommige baby’s liggen in een stuitligging (met het hoofdje naar boven).

Jij tijdens het derde trimester

Voor jou wordt het dit trimester allemaal wat zwaarder. Je buik gaat in de weg zitten en je baby kan behoorlijk hard schoppen. Een dagelijkse ram tegen je ribben wordt de normaalste zaak van de wereld. Je bent je waarschijnlijk mentaal aan het voorbereiden op de naderende bevalling.

Tijdens het derde trimester ga je waarschijnlijk de behoefte krijgen om je wat meer terug te trekken. Je hoofd staat naar niets anders meer dan naar je kindje. Dit is heel normaal. Je lichaam en geest bereiden zich voor op de bevalling en de komst van je baby!

Kwaaltjes tijdens het derde trimester

Waren de kwaaltjes tijdens het tweede trimester wat op de achtergrond verdwenen? Maak dan je borst maar nat, want het derde trimester kan fysiek behoorlijk pittig zijn.

 • Bekkenpijn

  Je kunt door het gewicht van je baby en de druk op je bekken behoorlijke last krijgen van bekkenpijn. Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit kan behoorlijk pijnlijk zijn en kan je beperken in dagelijkse handelingen als lopen, zitten of je omdraaien in bed. Gelukkig is bekkenpijn bij de meeste vrouwen na de bevalling weer verdwenen.
 • Zwangerschapsdementie

  Het is heel natuurlijk dat je je meer en meer gaat focussen op de komst van je kindje. Je hele systeem schreeuwt ‘baby!’ en het wordt moeilijk om je nog op iets anders te concentreren. Daar komt bij dat je de hele dag door van alles vergeet: zwangerschapsdementie. En het kan zomaar zijn dat je nooit meer van deze kwaal af komt!
 • Urineverlies

  Je kindje kan behoorlijk drukken op je blaas. Het gevolg? Je drinkt één slok water en je moet gelijk dringend naar de wc. Toch is het belangrijk dat je goed blijft drinken, omdat je anders last kunt krijgen van andere kwaaltjes als obstipatie en aambeien.
 • Minder lucht

  Je baby neemt letterlijk je lijf in beslag. Je gaat merken dat je conditie achteruitgaat en dat je sneller buiten adem bent. Hier kun je maar het beste aan toegeven. Het opbouwen van een conditie komt later wel weer.

Wat moet je regelen in het derde trimester?

Dit is het laatste trimester en het is dus belangrijk dat je nu de laatste dingen voor je baby regelt:

 • Een beval-/geboorteplan maken

  Je gaat in het derde trimester je bevalplan (ook wel geboorteplan genoemd) bespreken met je verloskundige. In dit plan kun je aangeven waar je wilt bevallen (thuis of in het ziekenhuis) en wat je wensen zijn. Dit kan van alles zijn. Bespreek je bevalplan ook altijd met je partner, zodat hij of zij goed weet wat jij wil en dit ook kan doorgeven aan artsen of verpleegkundigen die niet op de hoogte zijn van jouw wensen.
 • Babykamer

  Maak de babykamer af en koop de laatste spulletjes van de baby-uitzetlijst. Zo ligt alles klaar en hoeft je partner tijdens de kraamweek geen tien keer heen en weer te rijden naar de winkel.
 • Zet je vluchttas klaar

  Als de bevalling begint, wil je niet over je vluchtkoffer of -tas voor het ziekenhuis hoeven nadenken. Inpakken dus maar!
 • Zet je bed op klossen

  Niet alleen voor een thuisbevalling is het fijn als je bed hoog staat, maar ook voor de kraamweek is dit fijn. De verloskundige en de kraamzorg kunnen je op deze manier goed ondersteunen en bovendien stap jij gemakkelijker je bed in en uit.
Lisse van de Groep

Door

22 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.