Zwanger op vakantie | Zo ga je zonder zorgen weg!

Zwanger op vakantie | Zo ga je zonder zorgen weg!

Nog even samen er tussenuit voordat de baby komt? Wat een goed idee! Wij vertellen jou waar je rekening mee moet houden als je zwanger op vakantie gaat.

Zwanger op vakantie gaan kan heel goed! Veel stellen gaan samen nog even op ‘babymoon’ voordat de baby komt. Er zijn echter wel een paar dingetjes waar je rekening mee moet houden als je zwanger op vakantie gaat. Wij vertellen je hoe je zonder zorgen met je bolle buik erop uit kunt!

Welke periode zwanger op vakantie?

Jullie willen nog even goed van elkaar genieten totdat de nieuwe aanwinst er is? Groot gelijk, heerlijk! De beste tijd om op een zogenoemde ‘babymoon’ te gaan, is tussen je vierde en zesde maand (dus in het tweede trimester). In die periode ben je (meestal) van de eerste zwangerschapsklachten af, maar zit je buik nog niet zo in de weg dat je niet comfortabel kunt rondwandelen. In het tweede trimester voelen de meeste zwangere vrouwen zich het best en kun je dus optimaal van je babymoon genieten.

LEES OOK: 10 Tips voor een zorgeloze babymoon

zwangere vrouw en man

Zwanger vliegen

Tot 36 weken is het in principe gewoon veilig om te vliegen als je zwanger bent. Probeer wel veel te bewegen. Ga om de zo veel tijd even een beetje rondlopen of doe een yoga- of stretchoefening. Zo blijft een lange reis ook wat comfortabeler.

TIP! Vermeld bij het boeken van de reis dat je zwanger bent; wie weet haal je er wel een zitplaats met extra beenruimte uit!

Kom meer te weten over zwanger vliegen in ons artikel ‘Zwanger en vliegen: alles wat je moet weten’ >>

Zwanger op vakantie: doe het rustig aan

Je bent aangekomen op je vakantiebestemming, let the fun begin! Vergeet niet dat je zwanger bent, dus gebruik dit als voordeel. Doe het lekker rustig aan, plan je dagen niet al te vol en maak gebruik van siestas zoals de Spanjaarden dat doen. Je hebt namelijk al minder energie en moet opeens wat extra gewicht meedragen, dus het moet wel allemaal leuk blijven!

Zon en zwanger

Daar lig je dan, heerlijk op een strand met een mocktail in je hand, genietend van de zon. Helemaal top toch? Let er wel op dat jij met je zwangere buik misschien wat minder goed tegen de zon kan. Probeer dus fijne plekjes in de schaduw te zoeken, hydrateer goed en smeer jezelf minimaal om de twee uur goed in! Dit verkleint namelijk direct de kans op een zwangerschapsmasker. Het is het meest verstandig om je gezicht helemaal uit de zon te houden, door bijvoorbeeld een grote strandhoed te dragen. Voor wat extra bescherming kun je een pareo om je buik knopen of een shirtje dragen.

zwanger koppel op vakantie

LEES OOK: Zonbescherming tijdens je zwangerschap

Risico’s van zwanger op vakantie gaan

Als je zwanger op vakantie gaat, zijn er een paar risico’s waar je rekening mee moet houden. Ik wil zeker niet de pret van de babymoon verpesten, maar houd deze wel even in je achterhoofd, zeker als je wat verder weg gaat:

Weigering vliegtuigmaatschappij

Vliegen is in principe tot 36 weken veilig, maar let er wel op dat je in de laatste weken van je zwangerschap geweigerd zou kunnen worden bij een vliegmaatschappij. Dit omdat ze bang zijn dat je eventueel in de lucht kan bevallen. Normaal mag je bij elke vliegmaatschappij tot 34 weken nog mee terug, soms zelfs bij 36 weken. Bij een tweelingzwangerschap ligt de grens iets eerder, namelijk bij 32 weken. Over het algemeen is een zwangerschapsverklaring voldoende om aan te tonen dat je nog mag vliegen. Zoek dus van tevoren goed uit wat de regels zijn van de maatschappij waarmee je vliegt.

Gezondheidszorg in het vakantieland

Probeer tijdens je zwangerschap vakantielanden met een slechte gezondheidszorg te vermijden. De kans dat je geen goede zorg krijgt tijdens je zwangerschap (mocht je die onverhoopt nodig hebben) is daar namelijk te groot. Let er ook op dat veel ziektes tijdens een zwangerschap grotere gevolgen kunnen hebben dat als je niet zwanger bent. Check ook bij je zorgverzekering wat er wel en niet vergoed wordt als je zorg nodig hebt in het buitenland.

Trombose

Ga je vliegen tijdens je zwangerschap? Overweeg dan om compressiesokken te dragen. Door je hormonen heb je al een verhoogde kans op trombose; in combinatie met de lage druk in een vliegtuig kan dit risico nog wat groter worden.

zwanger koppel

Malaria

Als je malaria oploopt tijdens je zwangerschap, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap en heb je hiermee een verhoogde kans op een miskraam. Daarom wordt het bezoeken van landen waar multi-resistente malaria voorkomt afgeraden als je zwanger bent. Ga je toch naar zo’n gebied op vakantie tijdens je zwangerschap? Dan moeten er zeer zorgvuldig anti-muggenmiddelen en anti-malariapillen genomen worden. Let wel op: sommige van deze middelen mogen niet door zwangere vrouwen gebruikt worden. Bespreek dit dus goed met je huisarts.

Zikavirus

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in verschillende Zuid- en Midden-Amerikaanse landen. Dit virus wordt verspreid door een gele koorts- of denguemug. Er zijn aanwijzingen dat deze infectie schadelijk kan zijn voor vrouwen met een kinderwens, zwangere vrouwen en voor het ongeboren kind. Probeer deze landen tijdens je zwangerschap dus te vermijden.

Corona

Ook iets om rekening mee te houden: we leven nu in tijden van corona. Dus check altijd even het RIVM voor de huidige maatregelen en de veilige vakantielanden.

Bronnen: Verloskundig Centrum, Skyscanner, RIVM

Isabel Van Der Boog

Door

12 juli 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.