Zonbescherming tijdens je zwangerschap

Zonbescherming tijdens je zwangerschap

Je huid beschermen tegen de zon tijdens je zwangerschap is erg belangrijk. Maar aan de andere kant heb je wel weer genoeg vitamine D nodig. Hè? Wij leggen je uit hoe alles zit!

Wist je dat je tijdens je zwangerschap extra moet opletten met de zon? In dit artikel leggen we je alles uit over zonbescherming en de benodigde vitamine D tijdens je zwangerschap.

Extra bescherming tegen zon tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk dat je extra aandacht geeft aan zonbescherming. Je hebt in deze periode namelijk meer kans op huidvlekken, zoals het zwangerschapsmasker, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld met iets meer bedekkende kleding of een toffe hoed. Daarnaast blijft het ook belangrijk om ook goed te smeren met zonnebrand. 

Zonnebrandcrème tijdens zwangerschap

Zonnebrand smeren is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap dus nog iets meer om huidproblemen te voorkomen. In de winter wanneer je vooral binnenzit is het voldoende om een dagcrème of foundation met SPF te gebruiken.

In de zomer is het het beste om een echte zonnebrandcrème te gebruiken. Je kunt dan een dagcrème met SPF wel dikker aanbrengen, maar de werkzame ingrediënten combineren niet goed met zonfilters. De werkzame stoffen kunnen in combinatie met zonfilters minder goed in de huid komen om daar te werken. Als je meer zekerheid wilt, gebruik dan gewoon zonnebrandcrème!

Je kunt het beste kiezen voor zonnebrand met Tinosorb of zink/titaniumdioxide, zoals deze Suncover zonnebrandcrème van Jetske Ultee.

Vermijd tijdens je zwangerschap zonnebrand in sprayvorm! De nanodeeltjes in de spray kun je inademen en dat is niet goed voor je. 

Zorg dat je een halfuur voordat je naar buiten gaat jezelf insmeert, zodat de zonnebrand genoeg tijd heeft om in te trekken. Smeer gevoelige plekjes zoals je neus, oren en nek extra goed in. Om de optimale bescherming te hebben moet je jezelf minimaal elke 2 uur insmeren, ook als je een hoge factor smeert of een waterproof variant hebt. 

Onze favorieten

Wij zijn fan van de Eucerin Sun Gel-Creme. Deze zonnebrand trekt heel snel in en laat geen vervelend olielaagje achter, love it! Op zoek naar een iets goedkopere zonnebrand? Met een NIVEA zonnebrand zit je altijd goed. Deze lotion geeft je ook nog eens een mooi bruin kleurtje wanneer je het op smeert!

Vitamine D

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je hebt tijdens je zwangerschap wel genoeg vitamine D nodig. Veel mensen krijgen via de zon niet voldoende vitamine D simpelweg omdat we teveel binnen zijn. En ben je buiten, dan blokkeert je zonnebrandcrème ook nog wat van de natuurlijke vitamine D opname. Zorg dat je geen tekort op loopt en neem een vitaminesupplement. Een vitamine D tekort kan vervelende complicaties veroorzaken, zoals suikerziekte of een laag geboortegewicht bij je kindje. En dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Toch verbrand?

Ben je ondanks het smeren toch verbrand? Zorg dan in ieder geval dat je even niet in de zon komt! Om je verbrande huid te verzachten kun je een aftersun gebruiken. Deze Australian Gold Soothing Aloe Gel is een van onze favorieten. Deze gel is heel verkoelend, ruikt lekker en prikt niet!

Heb jij nog tips voor moms of moms to be?

Sanne 't Hooft

Door

19 april 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.