Zwanger en vliegen: alles wat je moet weten

Zwanger en vliegen: alles wat je moet weten

Mag je zwanger vliegen? En tot wanneer mag dat dan? Wij vertellen je alles over vliegen tijdens je zwangerschap!

Zwanger en vliegen: hoe zit het ook alweer? Het woord ‘babymoon’ is inmiddels een begrip in de wereld van zwangere vrouwen. Lekker nog even samen op vakantie voordat jullie kindje er is. Heerlijk! Wij vertellen je alles over vliegen tijdens je zwangerschap.

Mag je vliegen tijdens de zwangerschap?

Je mag gelukkig gewoon vliegen tijdens de zwangerschap. Tot 28 weken zwangerschap kan je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gewoon vliegen als je zwanger bent.

Vanaf 36 weken zwangerschap (en 34 weken bij een meerling) mag je niet meer vliegen. Dit komt doordat in deze periode het risico op een bevalling te groot is. Als jij tijdens de vlucht bevalt, kan het personeel in het vliegtuig de gezondheid van jou en die van je baby niet garanderen. Zij zijn inmiddels opgeleid om jou een veilige vlucht te bezorgen, niet om jouw baby gezond ter wereld te laten komen!

LEES OOK: 10 Tips voor een zorgeloze babymoon

Luchtvaartmaatschappijen & zwanger vliegen

De regels omtrent zwanger zijn en vliegen verschillen per luchtvaartmaatschappij. Het is daarom altijd verstandig om, voordat je boekt, goed te controleren wat de regels zijn van de maatschappij waarmee jij wil vliegen. Geef bij je boeking altijd aan dat je zwanger bent, zodat dit van tevoren bekend is.

Hieronder vind je in het kort tot wanneer je mag vliegen als je zwanger bent bij een aantal bekende luchtvaartmaatschappijen. Controleer de huidige regels altijd voor vertrek. Er kan altijd iets veranderd zijn in de regelgeving!

 • KLM

  Bij een zwangerschap mag je vliegen tot 36 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties. In het geval van een meerling wordt door KLM geadviseerd om een arts om advies te vragen.
 • Transavia

  Bij een zwangerschap mag je vliegen tot 36 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties. In het geval van een meerling mag je vliegen tot 34 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties.
 • Ryanair

  Bij een zwangerschap mag je vliegen tot 36 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties. In het geval van een meerling mag je vliegen tot 34 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties.
 • EasyJet

  Bij een zwangerschap mag je vliegen tot 36 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties. In het geval van een meerling mag je vliegen tot 32 weken, mits het gaat om een zwangerschap zonder complicaties.

Zwangerschapsverklaring

Vanaf 28 weken ben je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen verplicht om een zwangerschapsverklaring mee te nemen tijdens het vliegen. Dit is een verklaring waarin je arts of verloskundige aangeeft dat je fysiek nog gezond en fit genoeg bent om mee te kunnen vliegen. In de zwangerschapsverklaring (of vrijwaringsverklaring) staat ook je uitgerekende datum vermeld.

De verklaring mag niet ouder dan vijf dagen zijn op het moment dat je het vliegtuig instapt. Ben je nog geen 28 weken zwanger? Dan is het toch slim om een zwangerschapsverklaring mee te nemen. Je hebt geen zin in een discussie met het personeel van je luchtvaartmaatschappij over of je nu wél of géén 28 weken zwanger bent.

Beste tijd om te vliegen tijdens zwangerschap

De meeste vrouwen vinden het tweede trimester de fijnste periode om op vakantie te gaan tijdens de zwangerschap. Tijdens het eerste trimester kun je last hebben van allerlei kwaaltjes, zoals misselijkheid en flinke vermoeidheid, en het is jammer om je babymoon misselijk en op bed door te brengen.

Tijdens het derde trimester wordt je zwangerschap vaak wat zwaarder. Je buik wordt groter, je energielevel gaat omlaag en vaak wil je lekker thuis zijn en de boel op orde brengen voor de baby. Daarom kun je je reis beter boeken tijdens het tweede trimester! De meeste vrouwen voelen zich tijdens het tweede trimester goed. Perfect om te kunnen genieten van je reis!

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby of newborn?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief! 

Perfecte vakantiebestemming voor zwangeren

Maar wat is de perfecte vakantiebestemming voor een babymoon? Jij bedenkt het! Kies een bestemming uit waar je blij van wordt en waar je heerlijk kunt ontspannen. Wat je beter niet kunt doen, is kiezen voor een extreem actieve vakantie (iedere dag een bergwandeling maken is misschien iets te optimistisch) of kiezen voor een vakantie in een gebied waar gezondheidsrisico’s zijn.

Het wordt zwangere vrouwen sterk afgeraden om naar gebieden te reizen waar het risico om een tropische ziekte op te lopen groot is. Ga niet op vakantie naar een land waar het Zikavirus heerst, of waar de malariamug actief is. Ook is het belangrijk om goed te controleren of er voldoende ziekenhuizen zijn op de plek waar je naar toe gaat. Mocht er onverwachts toch iets aan de hand zijn met jou of met de baby, dan is het goed om te weten dat er medische hulp in de buurt is. 

Zwanger en vliegen: de risico’s

Als vliegen tijdens je zwangerschap écht grote risico’s met zich mee zou brengen, zou het natuurlijk niet toegestaan zijn om te vliegen als je zwanger bent. Het is in principe ongevaarlijk om zwanger het vliegtuig in te stappen, maar houd wel rekening met de volgende risico’s voor de gezondheid van jou en die van je baby:

 • Straling

  In de lucht is de kosmische straling hoger dan wanneer je met beide benen op de grond staat. Er wordt gedacht dat deze kosmische straling wel eens schadelijk zou kunnen zijn voor ongeboren baby’s. Gelukkig geldt dit vermoedelijke risico met name voor zwangere vrouwen die met regelmaat vliegen (vrouwen die bijvoorbeeld werken als stewardess) en is het gezondheidsrisico zeer klein bij één retourvlucht tijdens je zwangerschap.
 • Trombose

  De kans op trombose is altijd groter wanneer je in een vliegtuig stapt, of je nu zwanger bent of niet. Maar bij een zwangere vrouw is het risico op trombose net iets groter door de zwangerschapshormonen.
 • Scans bij de douane

  De metaaldetector is geen enkel probleem, maar de bodyscan kun je tijdens je zwangerschap beter even vermijden vanwege de röntgenstraling.

Tips voor vliegen als je zwanger bent

Zwanger zijn is niet altijd comfortabel. Een vliegreis is dat ook niet. Zwanger zijn en vliegen is een ongelukkige combinatie, zou je zeggen. Gelukkig kun je het jezelf met de onderstaande tips een stuk gemakkelijker maken:

 • Zorg dat je af en toe je benen even goed kunt strekken. Te lang stilzitten remt de bloeddoorstroom. Het is ook fijn om af en toe even een stukje door het gangpad te lopen. Let hierbij wel goed op dat je je evenwicht goed bewaart en blijf in het geval van turbulentie lekker op je stoel zitten.

 • Je hoeft geen schoonheidsprijs te winnen tijdens de vlucht. Draag dus comfortabele en loszittende kleding.

 • Zorg dat je voldoende eet en drinkt.

 • Boek een stoel met extra beenruimte! Kan dat niet? Boek dan in ieder geval een stoel aan het gangpad, zodat je je benen kunt strekken en je af en toe lekker van houding kunt wisselen. Ook handig met de vele toiletbezoekjes...

 • Draag steunkousen. Niet charmant, maar wel heel fijn. Het helpt trombose te voorkomen en het voorkomt bovendien opgezwollen voeten. Wel zo comfortabel!

Ga jij op vliegvakantie tijdens je zwangerschap?

Lisse van de Groep

Door

06 maart 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.