36 weken zwanger

36 weken zwanger

Veel organen van je baby zijn bijna of helemaal 'af'! Doordat het krap wordt in de baarmoeder, gaat je kindje in de achterhoofdsligging liggen.

Je bent 36 weken zwanger deze week. De kans is groot dat je kindje zelfstandig ademt als hij nu geboren wordt. De andere organen zijn ook bijna allemaal 'af' en het indalen kan gaan beginnen. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de zesendertigste week van je zwangerschap.

de groei van je baby

WIST JE DAT:

Je baby nu zo groot is als een papaya, zo'n 47 cm?

Je baby kan bijna zelfstandig ademhalen en zijn bloedcirculatie en immuun systeem zijn 'af'! Het huidje begint zacht en glad te worden. En ook zijn levertje en nieren zijn klaar om aan het werk te gaan. 

Door al dat groeien is in week 36 van je zwangerschap je baarmoeder erg krap voor je kindje. Daarom gaat je kindje zelf al in een houding liggen die voor hem het fijnst is. De meeste baby's kiezen voor de achterhoofdsligging (met het hoofdje naar beneden), maar het kan ook zijn dat je kindje in een stuitligging (met de kont naar beneden) gaat liggen. Na 36 weken zwangerschap is de kans erg klein dat je baby nog zelfstandig gaat draaien. Ligt je kindje in een stuit en komt een keizersnede ter sprake? Laat je dan eens informeren over de gentle sectio, de moeder- en kindvriendelijke keizersnede.

36 weken zwanger

In Nederland mag je met 36 weken zwangerschap niet meer werken, je moet met zwangerschapsverlof. Op dit moment in je zwangerschap zul je dat ook zeker niet erg vinden. Get ready, aan het eind van de 36e week is je kindje voldragen en vanaf dan kan de bevalling elk moment beginnen.

De kans is groot dat je baby gaat indalen of al is ingedaald. Hiermee wordt bedoeld dat hij tot je bekken naar beneden zakt, waarbij zijn hoofdje tussen je bekkenbotten zit. Om deze reden liggen baby's vaak automatisch met hun hoofdje naar beneden, wat ook ideaal is voor de bevalling. Geen paniek als jouw kindje nog niet is ingedaald. Je zult de eerste vrouw niet zijn waarbij het kindje pas indaalt vlak voor de bevalling echt begint.   

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 37 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

06 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.