37 weken zwanger

37 weken zwanger

Je kindje is nu voldragen, wat betekent dat hij klaar is voor de bevalling. Jij probeert ondertussen alle slaap te pakken die je kunt krijgen.

Je bent 37 weken zwanger deze week. Nu je baby voldragen is kan de bevalling elk moment beginnen, maar hij kan er ook voor kiezen om nog lekker een aantal weken te wachten. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de zevenendertigste week van je zwangerschap.

De groei van je baby

WIST JE DAT:

Je baby nu zo groot is als een krop Romeinse sla, zo'n 48,5 cm?

Na 37 weken zwangerschap is je baby eindelijk voldragen. Van binnen is alles zo goed als af, dus hij is klaar voor de geboorte. Je baby'tje oefent nu nieuwe vaardigheden zoals iets vastpakken, zuigen, in- en uitademen en knipogen. 

In de laatste weken tot de geboorte groeit je kindje nog een paar honderd gram. Vanwege een gebrek aan ruimte in de baarmoeder, ligt je kindje nu als het goed is in de achterhoofdsligging. De kans is klein dat je kindje nog zelfstandig gaat draaien, want daar heeft hij niet meer de ruimte voor. Je kleine is zich aan het voorbereiden om de buitenwereld te zien, ben jij er ook klaar voor?

zevenendertig weken zwanger

Nu je kindje voldragen is, kan de bevalling elk moment plaats vinden. Met 37 weken zwangerschap mag je ook thuis bevallen.  

Na je geboorte van je kleine zal je niet heel veel slaap krijgen, dus probeer nu zo veel mogelijk rust te pakken. Easier said than done, want in de laatste weken slaap je waarschijnlijk niet zo best. Naast die enorme buik die in de weg zit, moet je nog steeds elke nacht zo'n vier keer op om naar het toilet te gaan, zucht. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je rond deze laatste weken ook nog rare of enge zwangerschapsdromen hebben. 

Naast rust, is het ook belangrijk dat je overdag voldoende beweegt. Probeer daarom elke dag een rondje te lopen. Drink genoeg water en laat de koffie zo veel mogelijk staan. 

Als je met een keizersnede gaat bevallen, weet je dat je bevallingsdatum nu héél dichtbij komt. Misschien vind je het moeilijk om deze datum niet te verklappen aan je omgeving, of misschien doe je er helemaal niet geheimzinnig over. Heb je alle spullen die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis voor de bevalling al ingepakt?

TO DO

  • Bepaal wie er bij de geboorte mogen zijn. Is dat alleen je partner, of ook je ouders of een zus of vriendin? En wil je een geboortefotograaf aanwezig hebben voor mooie foto's?
  • Ga jij voor kraambezoek of een kraamfeest? Kijk al even wat je voorkeur heeft, zodat je je omgeving alvast kunt inlichten!
  • Maak alvast een geboorteplan zodat je verloskundige weet wat je verwacht van alle hulpverleners. Dit is een voorbeeld van een geboorteplan.
  • Ga nog een keer lekker uiteten met je partner! Zodra de baby er is zullen jullie dates er even bij inschieten.
  • En bereid je maar vast voor: dit gaat zeker gebeuren in de eerste dagen met je baby thuis.

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de zevenendertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 38 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

13 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.