38 weken zwanger

38 weken zwanger

Je baby is er klaar voor, jij bent er klaar voor. Nu het is wachten totdat hij zin heeft om de buitenwereld te verkennen!

Je bent 38 weken zwanger deze week. Je baby en jij bereiden zich allebei voor op de bevalling. Je baby door zijn donshaartjes los te laten en jij door beginnende borstvoeding. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de achtendertigste week van je zwangerschap.

de groei van je baby

WIST JE DAT:

Je baby nu zo groot is als een prei, zo'n 49,5 cm?

Je baby is zo goed als af, maar treft nog de laatste voorbereidingen voordat hij de buitenwereld betreedt. Zo schud hij zoveel mogelijk donshaartjes (lanugo) af, maar het kan zijn dat je nog een klein laagje ziet tijdens de bevalling. Ook worden de hersenen en zijn zenuwstelsel nog beter nog elkaar afgestemd zodat hij alle indrukken van de wereld waar hij zich over een aantal weken in bevindt, verwerken. 

Je baby zal vanaf deze week niet meer veel aankomen. Het gewicht wat er nog bijkomt, zal als reserve worden opgeslagen. Je kindje zal na de bevalling moeten wennen aan de nieuwe voeding en omgeving, waardoor hij redelijk afvalt. De reserves zijn er om ervoor te zorgen dat je kindje niet meteen te licht wordt. 

achtendertig weken zwanger

Ook jouw lichaam bereidt zich voor op de baby, bijvoorbeeld door de borstvoeding op gang te brengen. Dat begint met colostrum, een soort gelig spul dat uit je tepels komt. Als je last hebt van lekken, kunnen zoogcompressen erg handig zijn. 

Voel je een soort elektrische schok door je benen lopen? Geen paniek, dat is niets ergs. Met 38 weken zwanger zit je baby waarschijnlijk heel laag en duwt hij tegen allerlei zenuwen aan daar beneden. Van veel van die zenuwen wist je niet eens dat je ze had, totdat je baby er een stoot tegen geeft, ai. 

In deze week kun je nog steeds last hebben van harde buiken, maagzuur en loop je nog steeds tientallen keren per dag naar het toilet. Heerlijk, zo'n baby tegen je blaas! Ook kunnen de voorweeën beginnen. Lees hier meer over weeën herkennen en de eerste tekenen van de bevalling!

Wachten, wachten en nog eens wachten

Na 38 weken zwanger zijn begint het wachten echt. Je baby kan deze week komen, maar kan ook besluiten er nog een paar weken over te doen. Ja, we hebben het al zo vaak gezegd, maar probeer zoveel mogelijk te relaxen. En dat kan best wel saai zijn als je verder alles al geregeld hebt en/of lopen niet meer zo soepel gaat. Lees hier hoe je de periode van wachten op de bevalling kunt doorkomen!

TO DO

  • Pas je verzekeringen aan zodat je kindje wordt meegenomen. Mooi klusje voor je partner of als jij je verveelt.
  • Bepaal wie er bij de geboorte mogen zijn. Is dat alleen je partner, of ook je ouders of een paar vrienden? En wil je een geboortefotograaf aanwezig hebben voor mooie foto's?
  • Ga jij voor kraambezoek of een kraamfeest? Kijk al even wat je voorkeur heeft, zodat je je omgeving alvast kunt inlichten!
  • De eerste dagen na je bevalling zul je geen zin of tijd hebben om te koken. Je kunt daarom nu alvast een ovenschotel maken en invriezen zodat je die straks kunt eten. Of zorg dat je wat spullen in je koelkast of vriezer hebt waarmee je straks snel een voedzame maaltijd kunt maken.
  • Geniet van de rust en de tijd met je partner. Na de bevalling zul je tijd te kort komen!

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de achtendertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 39 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.