Weeën herkennen? - Zo doe je dat

Weeën herkennen? - Zo doe je dat

Wanneer weet je nou of je écht een wee voelt of dat het toch weer niet zo is? En welke soorten weeën zijn er eigenlijk?

De uitgerekende datum komt steeds dichterbij en jij bent al zo goed als helemaal voorbereid op de bevalling. 'Zo goed als' ja, want je kunt natuurlijk nooit van tevoren precies weten hoe de bevalling gaat, of het erg pijn doet en hoe het nu precies met de weeën zit. In dit artikel alle informatie over weeën!

Weeën kunnen heel ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten weeën en wanneer weet je nou of je écht een wee voelt of dat het toch weer niet zo is? En welke soorten weeën zijn er eigenlijk? Wij vertellen je alles over weeën!

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Voorweeën of echte weeën?

Vooral in de laatste weken van de zwangerschap kan het aantal harde buiken toenemen. Deze harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder en worden ook wel de voorweeën genoemd. Deze voorweeën kunnen al vanaf de 24e week van je zwangerschap voorkomen. Tijdens een voorwee wordt de baarmoedermond week gemaakt, als natuurlijke voorbereiding op de bevalling.

Voorweeën kunnen vaak pijnlijk zijn, maar duren gelukkig niet zo lang. Een voorwee duurt meestal 30 tot 40 seconden en kunnen soms een aantal uren lang om de drie minuten terugkomen. Je kunt last krijgen van voorweeën wanneer de baby flink beweegt of zich omdraait in je buik, wanneer je een volle blaas hebt die in de weg zit of bij plotseling bukken, tillen of opstaan. Rustig aan doen dus!

Van voorweeën naar weeën

Op een gegeven moment gaat de voorweeën over in de echte weeën. Deze weeën zijn veel pijnlijker. Dit komt omdat de baarmoedermond opentrekt en de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken is opgehangen wat uitrekken. Dit kan vooral in de liezen, boven het schaambeen en in de onderrug pijn doen.

Echte weeën

De bevalling begint pas als je regelmatig weeën hebt. Met regelmatig bedoelen we dat ze om de 4 à 5 minuten komen, gedurende minstens één uur. Tijdens de bevalling worden de weeën steeds krachtiger en langer van duur. Een sterke wee kan dan anderhalve minuut duren. Tijdens een wee gaat de baarmoedermond geleidelijk open en ontstaat er ontsluiting.

Soorten weeën

Niet alle weeën wijzen op een naderende bevalling. Er zijn veel verschillende soorten weeën en daarom is het handig om het verschil te weten.

Valse weeën

Deze weeën kunnen al in de zesde week van de zwangerschap beginnen, maar meestal voel je ze nog niet. In de laatste maanden van je zwangerschap kan je ze wel voelen. Je kan dan plotseling een harde buik krijgen. Niet alle vrouwen voelen valse weeën (ook wel bekend als Braxton Hicks-weeën).

Oefenweeën

In de laatste weken van de zwangerschap is het normaal dat je last krijgt van oefenweeën. Meestal krijg je deze weeën 's nachts, omdat je baarmoeder dan het meest actief is. De oefenweeën herken je doordat ze, in tegenstelling tot echte weeën, niet in kracht en duur toenemen. Bij oefenweeën trekt de baarmoeder nog niet in haar geheel samen en duren de samentrekkingen nog niet zo lang als bij de echte weeën. Meestal worden deze weeën vanzelf weer minder en verdwijnen dan.

Buik-, rug- en beenweeën

Buikweeën komen het meest voor. Hierbij voel je kramp in je buik. Je kunt de buikweeën een beetje verminderen door zo goed mogelijk te ontspannen, een warmwaterkruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen.

Bij rugweeën straalt de pijn het meest uit naar je rug. Ook hier helpt warmte, een goede houding en tegendruk geven door bijvoorbeeld je partner.

Met beenweeën voel je de pijn vooral in je bovenbenen. Dit is een nare vorm van weeën, omdat je moeilijk de pijn op kan vangen. Het helpt om bij deze pijn je bovenbenen stevig te (laten) masseren.

Indalingsweeën

De indalingsweeën zijn eigenlijk een signaal dat de baby bezig is met de indaling in je bekken. Je kunt er al last van krijgen vanaf de 30e week van je zwangerschap, maar meestal krijg je pas indalingsweeën rond de 34e of 35e week. Dit gaat helaas soms gepaard met harde buiken en trekpijnen in de onderbuik. Deze pijn kan op de bevallingspijn lijken, maar doordat de indalingsweeën niet sterker worden en vanzelf weer ophouden, weet je dat dit niet het geval is.

Ontsluitingsweeën

Wanneer je last van weeën hebt en ze om de 4 tot 5 minuten terugkomen, heb je ontsluitingsweeën. Dan is het tijd om de verloskundige te bellen. Zij kan beoordelen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en verdere afspraken met je maken. Meestal geldt, hoe sterker en langer de wee, hoe sneller en groter de ontsluiting wordt. In de tweede helft van de bevalling zal de tijd tussen de weeën korter worden, zo'n 2 tot 3 minuten.

Persweeën

Persweeën zijn nog krachtiger dan ontsluitingsweeën. Zo'n wee valt niet meer weg te zuchten en je spant dan ook automatisch je buikspieren samen om mee te persen op de pijn. Bij de perswee heb je vaak al 8 of 9 centimeter ontsluiting. Deze weeën zijn nodig om je baby door het geboortekanaal naar buiten te kunnen persen.

Naweeën

Na de geboorte van je baby vindt er nog een nageboorte plaats. Dit is de placenta (ook wel de moederkoek) die de baarmoederwand loslaat, waardoor er een soort wond in de baarmoeder ontstaat. Dit zorgt voor enkele naweeën. De wond in de baarmoeder geneest vanzelf weer en doet dat ook in rap tempo. Dit verklaart het bloedverlies waar je een aantal weken na de bevalling nog last van hebt. Hoeveel 'last' je hiervan hebt, verschilt per individu. Sommige vrouwen kunnen enorme last hebben van naweeën, maar andere vrouwen juist weer niet.

Herken de weeën

Leuk, zoveel verschillende soorten weeën, maar hoe herken je nou precies de échte wee? Dit kun je onder andere aan de volgende punten herkennen:

  • Een wee komt regelmatig en wordt langzaam sterker. In het begin kan dat om de 10 minuten zijn, aan het eind van de bevalling elke 3 minuten, elke 2 minuten of zelfs nog sneller na elkaar.
  • Een echte wee heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde. Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig kan zijn. Een wee komt en gaat als een golf. Wanneer een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer, tot de volgende wee zich aankondigt.
  • Het begint meestal zachtjes, neemt toe, bereikt een hoogtepunt, neemt af en zakt langzaam weg.
  • Een wee zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt. De voorweeën doen het voorbereidende werk, zij maken de baarmoedermond soepel en dun. Echte weeën openen de baarmoedermond.

Eigenlijk hebben alle weeën hetzelfde effect: ze trekken allemaal de baarmoederspier samen. Maar de weeën kun je dus wel op verschillende plekken voelen.

Redactie MiniMe.nl

Door

07 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.