Wat niemand je vertelt over bevallen

Fijn om te weten hoe het nu echt is om te bevallen. Toch? Hier het echte verhaal, inclusief de dingen die niemand je vertelt.

Je hebt vrouwen die bijna moeiteloos, pijnloos en zorgeloos de bevalling meemaken. 'Doe mij er nog eens drie van die', hoor je ze dan zeggen. Tsja, er zijn inderdaad van die vrouwen, maar de meesten hebben toch wel last van een of meerdere ongemakken. Toch wordt er maar weinig over de bevalling gepraat. Ja, 'het deed zeer' of 'ik kreeg een ruggenprik'. Hieronder staan 12 dingen die de meeste vrouwen niet met elkaar bespreken, en daarom voor veel aanstaande moeders onbekend zijn. 

Onderstaande dingen weet je verloskundige natuurlijk ook. Vaak zal ze je deze dingen wel vertellen, maar mocht ze dat niet doen kan je er altijd naar vragen. En wees vooral niet beschaamd of te verlegen om deze dingen te bespreken! Je verloskundige is ervoor om jou goed te begeleiden tijdens de zwangerschap, dus die snapt heus wel dat je van alles wilt weten. Bedenk gewoon voor jezelf dat er geen domme vragen zijn, alleen een bezorgde (aanstaande) moeder die gewoon zeker wil weten dat alles goed gaat.

1. 'Mijn vliezen zijn gebroken!'

En dan raak je half in paniek omdat de baby nu ieder moment kan komen. Bel je je verloskundige, is die tergend kalm. En jij gelooft op dat moment natuurlijk niet dat het nog wel even kan duren voor je je baby in je armen mag houden. Zeker bij de eerste bevalling kan het echt nog wel even duren voor de baby komt. Bij sommige vrouwen kunnen de vliezen breken voor ze ook maar een wee gevoeld hebben. Bij anderen breken de vliezen pas tijdens de echte bevalling en bij een heel klein aantal vrouwen komt de baby zelfs in de zak met vruchtwater naar buiten.

2. Sneden en scheuren

Sneden en scheuren zijn helaas meer gewoonte dan uitzondering tijdens de bevalling. Sommige vrouwen krijgen een incisie (een snede) tussen de vagina en anus waarmee de vagina tijdens de bevalling wordt vergroot. Zo heb je ook minder kans op scheuren. Krijg je toch een scheur dan wordt dit vaak gehecht, waardoor je een tijdlang een pijnlijk gevoel kan houden.

3. ontlasting tijdens de bevalling

Het kan heel goed dat tijdens het persen ontlasting meekomt door de druk die ook op je blaas en darmen komt te staan. Veel vrouwen weten hier niets over en de vrouwen die het weten maken zich er enorm druk over. Je hebt dit vaak niet eens door, en elke verloskundige haalt dit ook écht meteen weg zodat niemand het ziet. Je hoeft je geen zorgen te maken dus!

4. Je placenta

Als je eenmaal de geboorte van je baby achter de rug hebt, ben je helaas nog niet klaar met de bevalling. Terwijl jij je kleine kan bewonderen, moet nog wel 'even' die placenta eruit. Daarvoor zijn twee algemene methoden: zelfstandig bevallen en met behulp van een injectie. Als je zelfstandig bevalt van je placenta beginnen vaak na een paar minuten de weeën weer. Deze zijn lichter dan de vorige en je kan op die manier zelf je placenta eruit persen. Een andere methode is de injectie, waarbij je een injectie met hormonen krijgt in je dijbeen als je baby geboren is. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en de placenta van de baarmoederwand wordt gepeld. Je kan van deze methode hoofdpijn krijgen en misselijk en duizelig worden.

5. Bloeding na de bevalling

Het is heel normaal om na de bevalling een bloeding te hebben, maar voor sommige vrouwen komt dit toch nog als een verrassing. De eerste 24 uur lijkt dan het meeste op een zware ongesteldheid, hierna gaat het meer op een normale menstruatie lijken om vervolgens helemaal te stoppen. Gedurende deze periode is het aan te raden regelmatig naar de wc te gaan zodat je blaas leeg blijft. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder beter kan samentrekken waardoor de bloeding weer stopt. 

Het kan voorkomen dat je twee, drie of heel soms zelfs zes weken na de geboorte nog een lichte tot zware menstruatie hebt.

6. Borstvoeding

Je zal er misschien voor kiezen om borstvoeding te geven, maar constant voeden kan een effect hebben op je lichaam. Je tepels kunnen ook pijnlijk gaan aanvoelen. Medicaties kunnen in je borstvoeding terecht komen, dus kijk daar mee uit en overleg altijd met je verloskundige. In veel gevallen komt de pijn door verkeerd aanleggen. De borst ligt niet diep genoeg in de mond van je baby waardoor de kaken teveel druk op je tepel uitoefenen. Zorg dat je je borst aanlegt op het moment dat de mond van je baby wijd open is, en let erop dat de kin en neus je borst raken.

7. Heet

Vlagen van hitte kunnen ineens opkomen tijdens je zwangerschap, bevalling en zelfs nadat je bent bevallen. Dit komt omdat je doorbloeding veel beter is. Na de bevalling is dit niet ineens verdwenen. Ook is bij veel zwangere vrouwen de lichaamstemperatuur iets ontregeld, waardoor ze moeilijker hun eigen temperatuur op peil kunnen houden. Zo kan je het dus ineens heel warm hebben of juist koud, terwijl je omgeving hetzelfde blijft.

8. Last van je stuitje

Door de bevalling kan je last krijgen van je stuitje. Het zitten en opstaan kan de eerste weken nog een beetje gevoelig zijn. Probeer zitten en lopen zoveel mogelijk af te wisselen. Heb je er echt veel last van dan kan een 'donut'-kussen helpen. 

9. Aambeien

Ook hier kun je na de bevalling last van krijgen. De bloedvaten die bij de sluitspieren van de anus zitten zijn dan gezwollen en geirriteerd. Klinkt misschien een beetje vies, maar het is een heel normaal verschijnsel waar heel veel mensen (ook mannen) last van kunnen krijgen. Met een zalfje trekt het echter al snel wel weer weg. 

10. Kraamtranen

Je kan gaan huilen, en niet zo'n klein beetje ook! Sommige vrouwen slaan deze emotionele rollercoaster over, maar de meesten huilen bakken met water na de bevalling. Meestal begint het na drie dagen, en het blijft ook niet bij één dag. Gedurende een langere tijd kun je heel emotioneel zijn en om de gekste redenen in huilen uitbarsten. Laat het over je heen komen, het hoort er allemaal bij.

11. Hyper

De meeste vrouwen zullen behoorlijk moe en energieloos zijn, maar er zijn er ook die door de bevalling gewoon een nacht wakker liggen. Geen probleem! Zelfs de volgende dag sta je misschien nog te stuiteren. Tijdens je bevalling heb je veel adrenaline aangemaakt en dat komt dan allemaal los. Niet gek dan dat jouw vent na de bevalling moeier is dan jij! 

12. HET KAN OOK ÉCHT MEEVALLEN

Veel mensen proberen je natuurlijk voor te bereiden en geven veel advies en wist-je-datjes. Maar laat je vooral niet bang maken. Er zijn ook gewoon zat vrouwen die zeggen dat het hardstikke meevalt. Dus stap er vol zelfvertrouwen in en laat het op je af komen. 

Weet jij nog dingen die tijdens de bevalling gebeurden die een verrassing waren? Laat een reactie achter, we zijn benieuwd! 

Bronnen: praktijkvoorborstvoeding, dokterdokter.

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 6 reacties geplaatst.

5 maanden geleden

ik voelde enorme tintelingen in mijn gezicht (en handen ook geloof ik) tijdens de bevalling. En had het idee dat mijn mond een heel rare vorm trok zonder dat ik iets deed

1 jaar geleden

Wat vrouwen die gaan bevallen ook echt moeten weten:
Het moment dat het hoofdje er bijna uit is en je wee stopt of je moet puffen in plaats van persen.
Laten we hier niet om liegen, dit doet gewoon heel erg pijn.
Je hebt het gevoel alsof alles daar beneden uit elkaar scheurt ( dit is natuurlijk niet zo )
Het goede nieuws is dan weer wel : je kindje is er echt bijna !

1 jaar geleden

Die trillende benen na de bevalling inderdaad. Nooit gehoord, maar schijnt dus heel normaal te zijn. Ik kon het niet stoppen en was bang dat daardoor de hechtingen verkeerd gezet zouden worden :)

1 jaar geleden

Waar ik ook niet gerekend had, waren de samentrekkingen van de baarmoeder bij de eerste borstvoedingen.

3 jaar geleden

Ik had last van bibberende benen???? en ik wist niet dat een Vacuumpomp een ongemakkelijk gevoel gaf.. Echt niet leuk!

4 jaar geleden

Het zweet breekt je compleet uit tijdens de bevalling. Ik heb nog nooit zoveel gezweet als toen. Ongelooflijk!

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.