Poepen na de bevalling: facts & feelings

Poepen na de bevalling kan spannend zijn. Wat, zeg maar gerust doodeng! MiniMe’s Marieke deelt facts & feelings: haar eigen ervaringen en tips rondom postpartum poepen.

Poepen na de bevalling: het is een onderwerp waar een beetje een taboe op heerst. Waar zwangeren het liefst nog niet over nadenken en waar nét bevallen vrouwen als een berg tegenop zien. Maar ook een onderwerp waar ik als inmiddels meer ervaren moeder gelukkig met een positief gevoel op terugkijk: dat viel 100% mee! Ik vertel je alles over poepen na de bevalling.

Het is een feit dat jouw ‘onderkant’ een hoop te verduren krijgt tijdens de bevalling. Op z’n gunstigst voel je je achteraf ‘een beetje beurs’, maar in het uiterste geval moet je wekenlang plat, omdat de boel is uitgescheurd. Ja, ik zeg het maar even zoals het is. Logisch dus dat je het spannend vindt om weer te poepen na de bevalling! Veel vrouwen vinden het een beetje gênant om daarover te praten, dus doe ik het voor je. We zitten of zaten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje.

moeder met baby na geboorte

Poepen na de bevalling is eng

Anyhow; de eerste keer poepen na de bevalling is ‘een dingetje’. Op basis van ervaringen van andere moms en zwangeren in mijn omgeving, is dat iets waar menig vrouw tegenop ziet. Alles doet nog pijn daar beneden en het idee dat je alweer kracht moet gaan zetten...? Je bent simpelweg bang dat je hechtingen spontaan knappen! En is dat allemaal wel hygiënisch, het is toch eigenlijk gewoon nog een wond?

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen het eng vinden om na de bevalling te poepen:

 • Hechtingen

  Veel vrouwen komen niet ongeschonden de bevalling door. Ze scheuren (een stukje) uit of krijgen een knipje. Dat moet na afloop gehecht worden en dat kan zeer doen, ook erna. Zitten en lopen kan ongemakkelijk of pijnlijk zijn, laat staan dat je moet persen voor je ontlasting. Hechtingen zullen echter niet losschieten als je poept na de bevalling, dus daar hoef je je echt geen zorgen over te maken!
 • Kleine scheurtjes

  Het kan zijn dat je anus tijdens de bevalling kleine scheurtjes heeft opgelopen, door de druk die erop stond. Dan voelt het alsof er allemaal kleine naaldjes in je anus steken. Auw?! Het is belangrijk dat je je ontlasting zacht en soepel houdt, door vezelrijk te eten en veel water te drinken. Dep het ook voorzichtig schoon als je naar het toilet bent geweest en vermijd vochtig wc-papier. Blijf je er lang last van houden? Wellicht kan je huisarts een speciale crème voorschrijven.
 • Aambeien

  Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen al last van aambeien. Dit komt door de druk op je buik en de lastige stoelgang (lees ook: verstopping tijdens de zwangerschap). Gedurende je bevalling kunnen de aambeien groter worden, omdat het persen voor meer druk op de bloedvaatjes rond je anus zorgt. Meestal worden de aambeien na verloop van tijd vanzelf minder en zal het poepen ook weer makkelijker gaan.
 • Het zit in je hoofd

  Ook als het fysiek eigenlijk prima met je gaat, kan het eng zijn om voor het eerst te poepen na de bevalling. Die oerklus die je geklaard hebt was niet niks, en het idee dat je wéér moet persen, kan gewoon megaspannend zijn. Hartstikke logisch, maar: het moet toch een keer… Hoe sneller je het doet, hoe makkelijker het is en hoe eerder je ‘er vanaf bent’. Neem je tijd en probeer rustig te blijven.

‘Druk’ van de kraamhulp

Het is een vraag die je kraamverzorgende je sowieso gaat stellen, net zo lang tot ze een bevredigend antwoord van je krijgt: ‘Is de ontlasting al gelukt?’ Aarghhh… Ik weet nog goed dat ik de eerste dagen na mijn bevalling gewoon niet hóefde te poepen, ik had de aandrang niet, dus vond ik haar vraag maar irritant. Je hoort het wel zodra het zover is, dacht ik.

Tips om darmen op gang te krijgen

Maar na een tijdje werd het dreigender. ‘Je moet echt binnen een week poepen. Ik geef je nog twee dagen, anders moet ik een klysma bij je gaan doen of je moet een laxeermiddel.’ Ehhh... say what?! No way dat ik me dat liet gebeuren, dus ik deed er alles aan om mijn darmen weer op gang te krijgen. Dat hield in:

 • veel water
 • kiwi’s en pruimen 
 • vezelrijk eten
 • proberen te bewegen

(Overigens was mijn kraamhulp verder fantastisch, lees ook mijn ‘ode aan mijn kraamhulp’ die ik eerder schreef!)

wc rol met don't panic

Postpartum poepen: tips

En dan is het zover: je voelt de aandrang, je kunt er nu echt niet meer omheen. Je gaat voor het eerst poepen na de bevalling! Om je door dit spannende moment heen te helpen, heb ik een paar tips voor je:

 1. Ga!

  Voel je de aandrang om te poepen, ga dan direct naar het toilet. Stel het niet langer uit!
 2. Neem de tijd

  Neem de tijd om te poepen, het hoeft niet snel. Alleen dan lukt het je om te ontspannen.
 3. Zorg voor rust

  Zorg ervoor dat het rustig is om je heen en in je hoofd. Ikzelf wilde het bijvoorbeeld perse boven op de badkamer doen en niet beneden in de gang waar het bezoek, de kraamhulp en mijn man constant liepen. Al die geluiden om me heen en het idee dat zij mij zouden kunnen horen, gaven spanning. Nee, ik zat lekker boven, op mijn gemak!
 4. Laat het komen

  Laat de ontlasting vanzelf komen. Pers een beetje mee, maar niet te hard. Oefen geen enorme druk uit.
 5. Douche na afloop

  Als je je druk maakt om de hygiëne (had ik ook!), stap dan na afloop even onder de douche. Als dat te veel gedoe is, doe dan alleen je broek uit en zet even een warme douchestraal op je onderkant. Dit kan ook verlichtend werken.

In mijn zoektocht naar tips van anderen, kwam ik ook nog tegen dat veel vrouwen het fijn vinden om tijdens het poepen een warm washandje tegen hun perineum te houden. Dus dat kun je ook nog proberen!

Wat een opluchting!

Het eerste wat ik voelde na het postpartum poepen was: I did it! Het zit erop! Wat een opluchting! Wat dat betreft had deze hele gebeurtenis wel wat weg van mijn bevalling, want dat waren ook exact de eerste gedachten toen m’n baby op mijn borst werd gelegd. Het poepen na de bevalling viel bij mij echt 100% mee. Al vrij snel kwam mijn stoelgang weer op gang en werd alles weer normaal. Tot de eerste keer seks na de bevalling eraan zat te komen, haha...

Marieke van Boven

Door

01 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.