17x Dingen die je nog gedaan wil hebben voor je bevalling

Komt je uitgerekende datum steeds dichterbij? Deze dingen wil je écht nog gedaan hebben voor je bevalling!

Als je zwanger bent, weet je dat je leven er na de bevalling heel anders uit zal zien. Het zal nieuw, druk en hectisch zijn. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met dingen die je vóór je bevalling echt nog wil doen, zowel nuttige en broodnodige dingen als leuke!

Er zijn een aantal dingen die je simpelweg echt geregeld moet hebben voor je bevalling. Maar er zijn ook dingen die gewoon leuk zijn om nog te doen, omdat je er na de geboorte van je kindje misschien niet meer zo snel aan toe komt. Nog even genieten van de mogelijkheid om te doen wat jij wil!

Ik maakte een lijstje van dingen die je nog gedaan wil hebben voor je bevalling:

1. Slapen/uitrusten

Probeer, nu je baby er nog niet is, zo veel mogelijk te slapen. Zodra je een newborn hebt, zul je veel minder lekker en lang slapen. Heb je moeite met slapen nu je zwanger bent? Neem dan wat vaker rustmomentjes. Ga op bed of op de bank liggen en lees een boek, of doe even niks. Uitrusten is ook heerlijk!

LEES OOK: Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

Stel met hartjesballonnen

2. Daten met je liefde

Ga nog even lekker op date night met je liefde. Gewoon gezellig met z’n tweetjes. Natuurlijk kan dat ook nog als je een kind hebt, maar in de praktijk komt dat er toch te weinig van. Vooral in het begin hebben jullie alle aandacht en tijd nodig voor jullie kleine. Het duurt even voor jullie als gezin jullie draai hebben gevonden en er weer tijd is voor de ouders samen!

3. Afspreken met vriendinnen

Natuurlijk zijn ze er na de bevalling ook nog, maar door jouw veranderende prioriteiten verdwijnen je vriendinnen misschien voor even naar de achtergrond. De dingen die zij leuk vinden om te doen zijn voor jou misschien ook minder leuk als kersverse mama, en visa versa. Zeker als je vriendinnen zelf (nog) geen moeder zijn. Prik dus nog snel een datum om wat af te spreken met elkaar!

4. Ga op babymoon

Vooral als dit je eerste kind is, is het fijn om nog een laatste keer met z’n tweetjes op vakantie te gaan. Je kunt de babymoon zo gek maken als je zelf wilt. Ga je een weekendje weg? Een week? Blijf je lekker in Nederland of ga je naar het buitenland? Als je gaat vliegen, kun je dit het beste in je tweede trimester plannen.

Zwangere vrouw en man op het strand

5. Huis aan kant maken

Het klinkt niet zo leuk, of juist wel als muziek in de oren, maar rond de zevende maand van de zwangerschap krijgen de meeste vrouwen nesteldrang. Dit zorgt ervoor dat je perse je hele huis netjes opgeruimd wilt hebben. Begin op tijd met een grote schoonmaak en houd dit bij, want je weet nooit wanneer de baby zich aankondigt en wanneer je weer toekomt aan het huishouden.

6. Dagje helemaal niks doen

Je kunt ook een dag gewoon helemaal niks doen. Lekker luieren in bed of op de bank. Misschien een beetje lezen, internetten of Netflixen. Niks moet, alles mag! Zodra je baby er is, zal dit er niet snel meer van komen.

7. Meal preppen

Als je de tijd en energie ervoor hebt, is het een goed idee om voor je bevalling uitgebreid te koken en een aantal maaltijden in te vriezen: meal prepping. Gooi je vriezer vol! Na de bevalling zul je weinig zin en/of tijd hebben om een fatsoenlijke voedzame maaltijd te koken, dus dan is het ideaal als je een voorraadje hebt.

8. Zwangerschapsboek volmaken

Heb jij je zwangerschap bijgehouden in de vorm van een dagboek, invulboek, blog of verzameling foto’s? Zorg ervoor dat je alle vragen hebt beantwoord en dit ook tot het einde blijft doen. Na je bevalling zul je hier niet zo snel aan denken, maar het is wel echt een superleuk naslagwerk om te hebben!

9. Geboortekaartje ontwerpen

Ben jij van plan om na de geboorte van je kindje geboortekaartjes te sturen naar vrienden, familie en collega’s? Zorg er dan voor dat je op tijd het ontwerp klaar hebt. Dan hoef je na de bevalling alleen nog de geboortedatum en eventueel lengte en gewicht van je kindje toe te voegen en klaar ben je!

LEES OOK: Zelf je geboortekaartje ontwerpen

10. Buikfoto’s maken

Misschien ben je tegen het einde van je zwangerschap die dikke buik wel een beetje zat, maar je zult zien dat er een moment komt dat je ‘m toch gaat missen als je ‘m niet meer hebt. Het is dan ook erg leuk om regelmatig een buikfoto te maken! Dat hoeft niet elke week, maar het is later echt cool om terug te zien hoe bol je buik werd en hoe ongelofelijk het was dat jouw kindje daarin groeide.

11. Bevallingstas inpakken

Of je nu van plan bent om thuis te bevallen of in het ziekenhuis; het is goed om een bevallingstas (ook wel vluchtkoffer of ziekenhuistas genoemd) klaar te zetten met de belangrijkste spulletjes. Als de weeën eenmaal zijn begonnen, wil je daar niet meer over na hoeven denken. Lees er alles over in ons artikel ‘Bevallingstas klaarzetten: dit moet erin’!

12. Inlezen

Sommige vrouwen vinden het fijn om zich goed voor te bereiden op hun zwangerschap door alles te lezen wat los en vast zit. Anderen zien het wel en zijn meer van de ‘go with the flow’. Allebei prima natuurlijk, maar als jij tot de eerste categorie behoort, is het slim om vaart te maken met je leesvoer!

LEES OOK: 9x Handige boeken over zwanger zijn

13. Geboorteplan finetunen

Vind jij het fijn om een geboorteplan te hebben? Zorg dan dat deze op tijd af is en helemaal naar je zin, zodat je daar niet meer aan hoeft te denken als de bevalling eenmaal is begonnen. Bespreek ‘m met je verloskundige, gynaecoloog en je partner, zodat iedereen ervan op de hoogte is wat jij fijn zou vinden tijdens je bevalling!

Zwangere vrouw op bed met koffie en donut

14. Babykleertjes wassen

Nieuwe babykleertjes moet je eerst wassen voordat je newborn ze aan kan. Begin hier op tijd mee en was de kleertjes met een wasmiddel zonder slechte en onnodige toevoegingen. Lees er alles over in ons artikel over babykleding wassen!

15. Kraampakket aanvragen

Elke zwangere vrouw moet een kraampakket in huis hebben voor tijdens en na de bevalling. Hierin zit alles wat de verloskundige en kraamverzorgende nodig hebben om jou en je baby te verzorgen. Vraag deze dus op tijd aan! Benieuwd wat er allemaal in zit? Lees het in ons artikel over het kraampakket!

16. Beschuit met muisjes kopen

Bij een geboorte hoort natuurlijk beschuit met muisjes! Sla alvast wat rollen beschuit en pakjes muisjes in, dan ben je voorbereid als de visite komt.

17. Echt helemaal stoppen met werken

De meeste vrouwen zullen een aantal weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan, maar het is verleidelijk om dan toch nog bereikbaar te zijn voor je collega’s. Stop écht op tijd met werken. Zet je werktelefoon helemaal uit of gooi je werkmail van je telefoon af. Vanaf nu draait het om jou en je baby. Op naar de bevalling!

Marieke van Boven

Door

03 februari 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.