5 manieren om een winter zwangerschap te overleven

5 manieren om een winter zwangerschap te overleven

Sneller ziek worden, gladheid en kou. Nee, het is niet makkelijk om in de winter zwanger te zijn. Met deze 5 manieren overleef jij je winter zwangerschap!

De winter kan echt prachtig zijn: witte landschappen, sneeuw en bevroren water. Maar wanneer je zwanger bent in de winter brengt dit winter wonderland een hoop ongemakkelijkheden met zich mee. Nee, 's winters zwanger zijn is niet heel makkelijk. Wij hebben een aantal manieren verzameld waarmee jij je winter zwangerschap zeker overleefd!

Winter struggle 1: uitdroging

Je zou denken dat uitdroging een vaker voorkomt in de zomer, maar niets is minder waar. De koude, winterse lucht is heel droog. Winkels zetten 's winters de airco heel erg warm, waardoor je een tropische klap warmte krijgt als je binnenstapt. Het resultaat: je raakt oververhit en gaat zweten. Deze snelle overgang van koud naar warm zorgt snel voor uitdroging. 

Overlevingstactiek

De enige manier om uitdroging tegen te gaan is veel water drinken. Uitdroging kan zorgen voor duizeligheid, maar ook voor vroeggeboorte. Drink elke dag een paar liter water meer dan voor je zwangerschap. Word je elke dag water zat? Kies dan af en toe voor een kopje thee of ga zelf fruitwater maken. Lees dit artikel over thee en zwangerschap om te zien welke thee je mag drinken en hoeveel. 

Winter struggle 2:  naar buiten gaan is rot

Tijdens de Nederlandse winter ga je liever niet naar buiten. Het is koud, guur en nat, misschien zelfs glad, bleh. Het liefst zit je de hele winter cosy op de bank met je dekentje. Maar beweging tijdens je zwangerschap is erg belangrijk en een van de beste vormen van beweging is wandelen. Beweging helpt ook bij vervelende zwangerschapsklachten én is ook heel goed voor je baby. Je zult er dus toch aan moeten geloven. 

Overlevingstactiek

Om toch aan je beweging te komen, kun je meedoen aan zwangerschapsklassen. Yoga is een hele goede keus omdat het rugpijn tegengaat en je helpt controle te krijgen over je ademhaling. En dat is heel handig tijdens je bevalling. En deze gezamenlijke klassen zijn ook de perfecte plaats om nieuwe contacten te leggen. 

Het is ook belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. En als je vaak binnenzit, zul je snel een tekort oplopen. Neem daarom een vitaminesupplement om voldoende binnen te krijgen. 

Winter struggle 3: overal zijn bacteriën

Nu je zwanger bent wil je het liefst met een grote boog om alle hoestende, niezende en kuchende mensen lopen. Want no way dat jij ziek mag worden! Het is harstikke lastig om uit te vogelen welke medicijnen je mag nemen en je voelt je door al de zwangerschapshormonen en andere klachten sowieso al niet helemaal 100%. Griep of verkoudheid kun je er écht niet bij hebben.

Overlevingstactiek

Was je handen! Niet alleen veel, maar ook heel grondig. En probeer je neus en mond niet te vaak aan te raken. Staat er een hoestend en proestend iemand in de lift die jij ook moet hebben? Wacht dan toch liever een minuutje of neem de trap. 

Daarnaast kun je in Nederland als zwangere ook de griepprik halen. Dit heeft geen nadelige effecten op jou of je baby, ook niet in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Check op deze pagina van het RIVM of je extra risico loopt om erg ziek te worden van de griep. Wanneer je in deze doelgroep valt, wordt de griepprik je gratis aangeboden, anders betaal je 25 tot 40 euro. 

Winter struggle 4: gladheid

Vallen is de angst van elke zwangere vrouw. En 's winters wordt deze angst er niet minder op. Je zwaartepunt is veranderd en als het dan ook nog eens glad is buiten, ja, dat is best wel eng. 

Overlevingstactiek

Koop een paar goede, platte anti-slip schoenen. Het is niet de juiste tijd om op laarsjes met hakken de deur uit te gaan. Kies voor laarzen of sneakers die veel steun bieden. Als je valt en je buik raakt, bel dan je verloskundige zodat zij kan checken of alles goed gaat met jou en je baby. 

 

Winter struggle 5: je past je warme winterjas niet

Het is koud, dus logischerwijs wil je je meest warme jas aan. Maar ja, als je al een grote buik hebt, wordt dat je best wel lastig gemaakt. En een nieuwe kopen, pfoe, wat een prijskaartjes hangen daar aan zeg! En als je die jas dan ook maar een paar maanden aandoet, is dat ook zo zonde. What to do?

Overlevingstactiek

Laagjes zijn je beste vriend tijdens een winter zwangerschap! Als je in je derde trimester zit, is het wel slim om toch een winterjas te kopen, maar dat hoeft echt niet zo'n hele dure te zijn hoor. Om jezelf warm te houden trek je gewoon een cosy, oversized trui over je kleding heen en met hele lage temperaturen kun je ook je thermo kleding uit de kast trekken. Vergeet geen grote, warme sjaal, handschoenen en warme muts! 

Zorg wel dat je een 'normale', luchtigere laag onder al de laagjes aan hebt. Wanneer je een winkel, trein of bus instapt en die tropische klap warmte van de airco op je afkomt, kun je je grote trui en thermo kleding gewoon uit doen!

Wat heeft jou je winter zwangerschap door geholpen? Deel het met de momsquad! 

Redactie MiniMe.nl

Door

18 december 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.