Hoogzwanger in de zomer: de voor- en nadelen!

Hoogzwanger in de zomer: de voor- en nadelen!

Ben jij hoogzwanger in de zomer? Dit kan heel fijn zijn, maar ook heel erg tegenvallen. Wij zetten een aantal voor- en nadelen op een rijtje!

Hoogzwanger de zomer door heeft zo z'n voor- en nadelen. Zelfs als je een echte zonaanbidder bent, kan het warme weer als je zwanger bent misschien nog best tegenvallen. Leuke zomerjurkjes, rustig aan kunnen doen en lekkere ijsjes maken het weer helemaal goed! You can do this!

De voordelen

Jurkjes

Met een heerlijke zomertemperatuur hoef jij je geen zorgen te maken over wat je nu weer aan moet trekken. Je trekt gewoon een lekkere stretchy maxi-jurk uit de kast en klaar is kees. Geen gedoe met broeken die net te los of te strak zitten, dikke truien die aan en uit gaan omdat je het de ene keer warm hebt en je het andere moment weer met kippenvel zit.

Slippers

Bij die maxi-jurk trek je natuurlijk ook een paar supersimpele slippers aan. Je hoeft je opgezwollen olifantenpoten niet in te kleine, dichte schoenen te proppen en je hoeft ook niet te bukken om veters te strikken. Eigenlijk kun je net zo goed op blote voeten naar buiten. Doe je meteen hip mee met de Barefoot-trend!

Geen nieuwe jas nodig!

Dat er alleen maar voordelen zijn aan hoogzwanger zijn in de zomer qua kleding, bewijst dit maar weer! Wanneer je in de winter op een gegeven moment de rits van je bontjas niet meer over je bolle buik krijgt, moet je er toch echt aan geloven om een nieuwe jas te kopen. In de zomer heb je vaak geen jas nodig, en anders hoeft hij toch niet helemaal dicht. Handig!

Zwemmen

Zwemmen tijdens je zwangerschap is super-relaxed en hartstikke goed voor je. Je bent heerlijk gewichtloos in het water en het werkt ontspannend. Toch heb je misschien niet zo veel zin om je door de kou naar zo'n klammig zwembad te slepen. In de zomer is het juist heerlijk om aan het zwembad te zitten en de verkoeling op te zoeken. 

IJsjes!

Elke zwangere vrouw heeft wel last van cravings tijdens haar zwangerschap. Dit kan van alles zijn, maar vaak is ijs toch echt een favoriet. De hitte is een prima excuus om jezelf eens extra te laten gaan met deze heerlijke zaligheid!

Je verliest geen vakantiedagen

Je hoeft geen vakantiedagen op te nemen in de zomer als je toch met zwangerschapsverlof bent. Die houd je dus lekker in the pocket!

 

De nadelen

Vocht vasthouden

Dit doe je als zwangere toch wel, maar in de zomer net iets meer. Nu hoef je wel geen dichte schoenen aan, maar toch is het niet fijn. En dan moet je eigenlijk veel drinken, omdat je lichaam eerder vocht vasthoudt bij een tekort. Helemaal niet erg om lekker veel fruitwater en mocktails te drinken, maar daar moet je weer extra van plassen!

Slapen

Hoogzwanger en slapen is vaak al geen fijne combinatie, maar in de zomer is dit helemaal onmogelijk. Je zweet je rot, hebt het benauwd en dan die muggen! We noemen het maar voorbereiding op de gebroken nachten voor als de baby er is...

LEES OOK: Slapen tijdens warm weer

Uitkijken in de zon

Fan van zomer en de zon? Ik ook! Maar als hoogzwangere is de zon niet je beste vriend. Je kunt je warmte moeilijker kwijt, waardoor je eerder moe en loom wordt. Ook kun je je hier misselijk door voelen, hoofdpijn krijgen of diarree. In het uiterste geval kun je zelfs flauwvallen of in een coma raken! Ook je huid verandert tijdens je zwangerschap, waardoor je last kunt krijgen van pigmentvlekken zoals een zwangerschapsmasker. Je huid rond je buik wordt ook behoorlijk opgerekt en is daarom wat dunner. Je hebt dus ook meer kans om te verbranden in de zon, vooral als je striae hebt. 

Snel buiten adem

Tijdens je zwangerschap moet je hart al harder werken om al dat extra bloed rond te pompen. Bij grote hitte moet je hart alleen maar extra hard werken en dit kan ervoor zorgen dat je sneller buiten adem bent. Ook kun je je benauwd en onwel voelen. Even geen lange strandwandelingen dus.

Je kunt niet lekker op het strand liggen

Over het strand gesproken: als je fan bent van de zomer, ben je dat hoogstwaarschijnlijk ook van het strand. Minpuntje: je kunt niet lekker liggen! Je kunt niet op je buik liggen tenzij je een groot gat graaft, en wanneer je op je rug of zij ligt, kun je enorm veel moeite hebben met omrollen en overeind komen. En je voelt je soms al net een walvis....

Iedereen gaat op vakantie

Natuurlijk heeft niet iedereen tijd voor je tijdens je verlof, aangezien de meeste mensen gewoon nog moeten werken. Maar dan zou je op z'n minst nog in de avond af kunnen spreken. In de zomermaanden gaan echter veel mensen met vakantie. Tja, en nu...

Vieze zweetluchtjes

Als je zwanger bent, ruik je alles beter. Dus ook de vieze zweetluchten van je medereizigers met wie je hutjemutje in de metro, bus of trein zit. Bah! 

De meeste series hebben een zomerstop

Denk jij tijdens je verlof lekker al je series te kunnen volgen? Verkeerd gedacht. Veel Nederlandse series hebben namelijk een zomerstop en komen vaak pas in september op de buis. Kijk je Amerikaanse series, dan heb je vaak meer geluk. En anders, lang leve Netflix!

Je oudere kinderen hebben zomervakantie

Heb jij al (schoolgaande) kinderen, dan kun je je rust wel vergeten. Die hebben natuurlijk zomervakantie en zeuren nu dus de komende weken thuis om ijsjes, waterballonnen en speeltuinbezoekjes. Help!

De nadelen wegen niet op tegen het aller grooste voordeel en dat is je baby mogen verwelkomen. Neem de nadelen met een korreltje zout en geniet vooral zoveel als je kan van de prachtige zomer! Als je het niet meer ziet zitten op het heetst van de dag dan kunnen de voordelen je wellicht toch een beetje helpen ;) 

Tips om zwanger de zomer door te komen

Hoogzwanger in de zomer heeft dus wel wat nadelen. Dit kun je doen om het toch enigszins te overleven:

  • Zoek verkoeling op - In de vorm van ijsjes en zwemmen! Ook met je voeten in een kinderbadje zitten of een nat washandje zijn goede opties. Vul een plantenspuit of parfumflesje met koel water en wat rozenblaadjes en spray dit af en toe in je gezicht.
  • Neem voldoende rust - Een siësta houden midden op de dag is helemaal niet zo raar! Probeer ook zo veel mogelijk in de vroege ochtend of avond te doen. Dan is het niet zo warm en kost het je minder energie.
  • Drink voldoende water - Lekkere fruitdrankjes, maar ook hier een daar een mocktail! Ook kun je thee drinken, want juist van warme drankjes koel je af.
  • Vermijd de felle zon - Settle jezelf liever in de schaduw met een goed boek.
  • Gebruik een goede zonnebrandcrème - En draag een fashionable zonnehoed. Dit kan ook eventuele hoofdpijn voorkomen.
  • Houd je slaapkamergordijnen dicht - En zet een uur van tevoren de ventilator aan in de slaapkamer. Zo houd je het lekker koel en slaap je misschien iets beter.

 

Isabel Van Der Boog

Door

12 augustus 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.