Verbeterde reuk tijdens zwangerschap

Je reuk vermogen verandert wanneer je zwanger bent. Je kunt gewoon veel en veel beter ruiken.

Kan jij al vertellen wat er op het menu staat voor je een restaurant binnen loopt? Of zorgt de geur van gebakken vis (eerst nog je favoriete eten) er nu voor dat je maag zich omdraait? Je reukvermogen kan veranderen tijdens je zwangerschap. Weer een van die gekke zwangerschapsverschijnselen dus, hier verder uitgelegd.

Hoe komt het?

Waarschijnlijk wil je dit niet meer horen, maar ook in dit geval denken onderzoekers dat een verbeterd reukvermogen te maken heeft met zwangerschapshormonen. In dit geval is het vooral het hormoon oestrogeen dat ervoor zorgt dat een klein luchtje bij jou inslaat als een bom.

Wist je dat: Een Britse supermarktketen zwangere vrouwen heeft gebruikt in een wijn-onderzoek? De vrouwen proefden de wijn (zonder door te slikken) en spuugden het daarna weer uit. De supermarktketen hoopte gebruik te kunnen maken van het verbeterd reukvermogen van de zwangere vrouwen en hun verbeterde smaak om zo de beste wijnen te kunnen produceren.

Wanneer heb je hier last van?

De meeste vrouwen krijgen hier 'last' van aan het begin van hun zwangerschap, dus tijdens het eerste trimester. Een klein percentage vrouwen gaf aan dat er op een later tijdstip ook nog veranderingen in reuk waren. Na de zwangerschap waren alle effecten weer verdwenen.

Wat ruik je beter?

Over het algemeen lijken de meeste vrouwen geuren tijdens het koken beter te kunnen ruiken, maar ook sigarettenrook, rottend voedsel en parfum. In een onderzoek van Nordin et al. (2004) kwam naar voren dat vrouwen aangaven niet alleen beter te kunnen ruiken, maar dat ze ook dingen op een andere manier roken of zelfs dingen roken die ze eigenlijk niet konden ruiken (de zogenaamde spookgeuren). De 'spookgeur' die het vaakst werd genoemd was die van rottend voedsel. We hopen bij deze dat je hier geen last van krijgt...

Oorzaak voor misselijkheid?

Bijna iedere vrouw merkt in meer of mindere mate verschil in reuk tijdens haar zwangerschap. Sommige onderzoekers geloven dat het verbeterd reukvermogen bij sommige vrouwen reden is voor misselijkheid (de morning sickness) tijdens de zwangerschap.

Van welke geuren heb je het meeste last?

Helaas kunnen we hier geen definitief antwoord op geven. De reukzin bij iedere vrouw is verschillend en in hoeverre een vrouw er last van heeft of van welke geuren ze precies last heeft verschilt ook enorm. Als we op diverse fora kijken dan komen we echter wel een aantal 'populaire' geuren tegen waar vrouwen ontzettend misselijk van worden. Deze geuren kan je dus beter vermijden: de geur van bonen, spaghettisaus, vis en eieren.

Wat kan je eraan doen?

Goed, je kan moeilijk je neus dichtproppen met watjes gedurende je zwangerschap, maar er zijn genoeg andere 'maatregelen' die je kan nemen zodat je niet zo misselijk wordt van alle luchtjes om je heen.

  • Eet slim. Kook met ingrediënten waarvan je de lucht kan weerstaan. Voedsel met sterke luchtjes laat je dus staan. Wees ook iets minder enthousiast met het kruidenrek.
  • Fris huis. Laat de ramen open wanneer het kan en zeker na het koken even een raam open kan al enorm helpen tegen de luchtjes die anders in huis blijven hangen. Ook de badkamer even laten luchten zodat je niet flauw wordt van de zeepgeur.
  • Hou alles schoon, met name je kleding. Was je kleding vaak en op tijd omdat de stof luchtjes vast kan houden. Laat het ook niet op de grond slingeren of te lang in een wasmand liggen.
  • Gooi deodorant met een sterke geur aan de kant en switch over naar een deo met een lichte of neutrale geur. Probeer dit ook voor je zeep en shampoo te doen.
  • Vraag om begrip. Vraag aan je collega's of partner om even rustig aan te doen met de parfum en probeer de mensen die roken te ontwijken.
  • Ruik wat je lekker vindt. Als je een beetje flauw bent door al die luchtjes kan het soms helpen dingen te ruiken waardoor je je beter voelt. Denk aan citroen, mint, limoen en gember. Deze kruiden worden ook aangeraden om te ruiken als je misselijk bent, hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is gevonden.

Bronnen: Nordin et al. (2004)

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.