Bijzondere zwangerschapskwaaltjes

Deze soms vreemde en vervelende kwaaltjes worden bijna nooit geassocieerd met een zwangerschap. Toch kun je hier ook last van krijgen!

Misselijk en moe. Blegh! Naast de bekende kwaaltjes kun je ook te maken krijgen met verschijnselen die een stuk onbekender zijn. Toch blijken dit vaak toch echt zwangerschapskwaaltjes te zijn! Deze kunnen best vreemd zijn en hier hoor je dus niet veel over. Wij vertellen je er wel over!

1. Zwangerschapsmasker

Zwanger en zon gaan niet altijd goed samen. Het zwangerschapsmasker is hier een goed voorbeeld van. Dit zijn pigmentvlekken in het gezicht die ontstaan door (overmatige) onbeschermde blootstelling aan de zon. Die vervelende hormonen zijn weer eens de boosdoener, aangezien oestrogeen en progesteron ervoor zorgen dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken.

2. afscheiding

Als je zwanger bent, kun je meer vaginale afscheiding hebben dan normaal. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde oestrogeenproductie. Maar let op: ga niet al te enthousiast inlegkruisjes inslaan. Hierdoor wordt het namelijk nogal broeierig. Beter kun je gewoon regelmatig van ondergoed wisselen en de boel down under niet met zeep wassen! 

3. Haargroei

Nog een zwangerschapskwaal die we te danken hebben aan onze hormonen: haargroei op vreemde plekken. Zo kunnen haren ontstaan op je borsten, buik en soms ook in je gezicht. Best gênant eigenlijk. Dat wordt harsen en epileren!

4. Grotere voeten

Tijdens je zwangerschap gaat je kleding strakker zitten. Dat weet iedereen. Wat niet iedereen weet, is dat dit ook kan gelden voor je schoenen. Door het extra gewicht en meer flexibiliteit in de gewrichten, neemt de hoogte van het voetgewelf af. Hierdoor kunnen je voeten langer en breder worden. Per zwangerschap zou je een schoenmaat groter kunnen krijgen. Een voordeel, je hebt weer een goede smoes om schoenen te shoppen!

5. Restless Leg Syndrome

Je hebt een kriebelend gevoel in je benen dat maar niet weggaat. Vooral als je 's nachts probeert te slapen, houdt het je wakker: RLS, oftewel rusteloze benen. Helaas komt dit vaak voor bij zwangeren en kun je er weinig tegen doen. Gelukkig is het verder onschuldig en gaat het vaak ook weer over na je zwangerschap.

6. zwangerschapsischias

Een vervelende zenuwpijn waar, je raadt het al, zwangere vrouwen eerder last van hebben. De ischias is de langste zenuw die door je lichaam loopt. Je kunt een branderig en zwak gevoel in de spieren ervaren, tintelingen in de benen, voeten of tenen en kramp in de spieren. Jakkes!

7. Moedervlekken

Harde bewijzen zijn er niet, maar het wordt wel vaker gefluisterd. Grote kans dat je, ook weer door de hormonen, nieuwe moedervlekjes krijgt. Ook ik heb twee leuke moedervlekjes overgehouden aan mijn beide zwangerschappen. Leuk aandenken, helemaal geen erg kwaaltje dus!

8. Droge of prikkende ogen

Nog een vrij onbekend kwaaltje dat vaker onder zwangeren voorkomt: droge of prikkende ogen. Het zou komen door een verminderde weerstand of veranderende hormoonhuishouding. Hier worden we wel erg vaak mee geconfronteerd! Gelukkig kun je hier gewoon oogdruppeltjes voor halen bij de huisarts.

9. Boeren

Niet erg ladylike! Nu je zwanger bent, kun je boeren als de beste. Alsof je je nog niet weird genoeg voelde over je hele voorkomen. Maar ja, wat doe je eraan. Just own it!

10. carpale tunnelsyndroom

Slapende handen, tintelende vingers. Soms zelfs pijn in je hand of onderarm. Dit zijn allemaal tekenen van het carpale tunnelsyndroom. Het wordt veroorzaakt door al dat extra vocht dat je vasthoudt. Na de bevalling verdwijnt dit kwaaltje meestal, soms duurt het een paar maanden.

11. zwangerschapsJeuk

Wanneer alles oprekt, gaat het jeuken. Dit herken je als zwangere meestal op je buik, borsten of bovenbenen. Maar je kunt ook jeuk krijgen op andere plekken, zoals je hoofdhuid. Soms is jeuk nog erger dan pijn. Je wordt er gék van! Zorg dat je goed gehydrateerd blijft en wip even langs de huisarts als je werkelijk gek dreigt te worden van de zwangerschapsjeuk!

12. Kokhalzen

Misselijkheid is misschien wel het bekendste zwangerschapskwaaltje. Misschien kots je de longen wel uit je lijf. Of je moet de hele tijd alleen maar kokhalzen. Meer niet. MiniMe's Rosanne had hier last van tijdens haar zwangerschap. Erg lastig, want het kan op de meest onhandige momenten gebeuren en ziet er nu niet bepaald smakelijk uit. Excuse me!

13. Landkaart tong

Dit klinkt wel erg vreemd, en dat is het ook wel. Toen ik op een avond een doodnormale prak naar binnen had gewerkt, begon mijn tong opeens te branden als een gek. Raar, want ik had niks met pepers op. Toen ik in de spiegel keek, zag ik allerlei rare vlekken op mijn tong, alsof het echte brandplekjes waren. Na wat gegoogle bleek dat ook dit weer vaker voorkomt tijdens een zwangerschap. Raar, maar verder onschuldig!

14. woeste Dromen

Je hebt nog nooit zo'n wilde seksdroom gehad, of het lijkt wel of je midden een een maffiafilm zit. Wanneer je zwanger bent, kunnen je dromen wel erg apart worden en vooral heel levensecht! Niet zo raar eigenlijk als je bedenkt dat je vaak zwaar hormonaal en emotioneel bent en veel informatie moet verwerken. En dit gebeurt dan onbewust 's nachts. Welterusten!

15. Haaruitval

De algemene regel is: 9 maanden zwanger en 9 maanden ontzwangeren. Al die hormonen moeten je lichaam ook verlaten natuurlijk, en dit kan wel even duren. Zo heb je zelfs na je bevalling nog eens last van een 'zwangerschapskwaaltje'. Zo kun je last krijgen van (extreme) haaruitval. Soms zo erg, dat je met hele inhammen rond kunt lopen. 'Zo lijk je wel heel erg op je vader!' is een van de dingen die je dan te horen krijgt. Maar, het groeit weer aan!

Had jij ook een vreemd zwangerschapskwaaltje waar je nog nooit eerder van had gehoord? Laat het weten in een reactie!

Redactie MiniMe.nl

Door

30 april 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.