Haaruitval na de bevalling

Haaruitval na de bevalling

Een verstopt doucheputje, hele bossen in je borstel en een hoofdkussen bezaaid met losse haren? Haaruitval na de bevalling is geen pretje! Lees hier alle ins & outs.

Haaruitval na de bevalling is iets waar veel vrouwen mee kampen. Had je voor je zwanger raakte nog een prachtige volle bos haar, valt het nu je bevallen bent in een wel héél rap tempo uit. Niet leuk, maar gelukkig is haaruitval na de zwangerschap wel heel normaal én het gaat weer over.

Ontzwangeren

Natuurlijk schrik je behoorlijk wanneer je haar ineens enorm uitvalt. Dat je partner met de ontstopper aan komt zetten, omdat het doucheputje dreigt dicht te slibben. Of als je ‘s ochtends besluit dat je je haar wel weer eens los wil dragen en aan het einde van de dag je hele rug bezaaid is met haren. De haaruitval begint meestal een paar maanden na de bevalling en hoort helaas bij het proces van ‘ontzwangeren’.

Veranderingen tijdens je zwangerschap

Gemiddeld verliest een vrouw zo’n 80-100 haren per dag. Die blijven dan achter in je borstel, op je hoofdkussen of in de stofzuigerzak. Dat heb je vaak niet eens echt door! Er groeien vanzelf weer nieuwe voor in de plaats.

Wanneer je zwanger bent, gebeurt er een heleboel in en met je lijf. Uiteraard weet je dat je buik en borsten zullen groeien, maar onder invloed van de gierende hormonen is er nog veel meer aan de hand. Ook je nagels, gebit én haar kunnen veranderen.

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Door de snelle en grote hormonale wisselingen tijdens je zwangerschap, raken de hormonen in je lichaam uit balans. Hierdoor kan het zo zijn dat je lijf anders reageert dan voor je zwanger raakte. Dat geldt dus ook voor je haargroei en de gevolgen daarvan zijn bij iedereen anders.

Je kunt tijdens je zwangerschap al haar verliezen. Vermoeidheid en eventueel stress kunnen daar ook een extra trigger voor zijn. Haaruitval tijdens de zwangerschap is minder bekend en kan je dus ook behoorlijk onzeker maken. Meestal verliezen vrouwen als ze zwanger zijn namelijk juist minder haar dan normaal.

Probeer je niet te veel zorgen te maken; uiteindelijk gaat je haar weer aangroeien, er is alleen flink wat geduld voor nodig! Het kan na je bevalling maanden, misschien zelfs een jaar duren voor de boel weer enigszins hersteld is.

Haaruitval na de zwangerschap

Haaruitval na de bevalling is (helaas) wel een veelvoorkomend verschijnsel. Door toename van het hormoon oestrogeen tijdens de zwangerschap wordt de levensduur van een haar verlengd en zul je meestal een vollere, dikkere bos haar hebben. Als je bevallen bent, neemt het oestrogeengehalte in je lichaam weer af. Hierdoor vallen al die haren alsnog uit en lijkt het alsof je last hebt van extreem haarverlies. Dit gebeurt meestal drie tot vier maanden na de bevalling.

Kale plekken na zwangerschap

De gevolgen van deze hormoonschommelingen verschillen per persoon. De één heeft nauwelijks last van haaruitval na de bevalling, terwijl de ander zelfs inhammen of kale plekken op d’r hoofd krijgt. Een aantal weken tot maanden na je zwangerschap zal je haar weer normaal gaan groeien. Ook dit duurt bij de één langer dan bij de ander. De structuur van je haar kan ook blijvend veranderen.

Tips bij haaruitval

Hoewel haaruitval tijdens en na je zwangerschap niet helemaal te voorkomen is, zijn er wel wat dingetjes die je kunt doen om de schade een beetje te beperken.

Goede gezondheid

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Met een goede  gezondheid help je zowel jezelf als het kleintje in je buik! Natuurlijk begint dat met gezonde voeding. Voedingsmiddelen met veel calcium, ijzer en eiwitten hebben een positief effect op je haar. Ze maken het sterker, glanzender en voller. Denk bijvoorbeeld aan fruit, (blad)groenten, zuivel, noten, vlees en vis. Drink daarbij lekker veel water voor een goede hydratatie.

Vitaminen bij haaruitval

Daarnaast kun je extra vitaminen slikken. Vitaminen A, C, B-6, B-12, ijzer en foliumzuur dragen bij aan een goede haargroei. 

Verzorgingsproducten bij haaruitval

Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). Het is niet bewezen dat ze werken, maar het kan uiteraard geen kwaad om ze te proberen.

Naar de huisarts

Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid haaruitval na de bevalling, ga dan vooral even langs de huisarts. Hij kan bloed afnemen om te kijken hoe het met je hormoonhuishouding is. Mocht er niets aan de hand zijn, ben je in ieder geval even gerustgesteld. Als blijkt dat je hormonen (nog) van slag zijn, wordt je haarverlies medisch en is er meestal met de juiste medicatie wat aan te doen.

Bronnen: thuisarts.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, haarstichting.nl, vichy.nl

Marieke van Boven

Door

01 juni 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.