Zwanger van een drieling: wat staat je te wachten?

Zwanger van een drieling: wat staat je te wachten?

Zwanger van een drieling... Dat is heel bijzonder, maar ook wel even slikken. Wat staat je allemaal te wachten?

Een meerlingzwangerschap, en zeker een zwangerschap van een drieling, is geen standaard zwangerschap. Zwanger zijn van een drieling brengt mogelijke risico’s en complicaties met zich mee. In dit artikel vertel ik je waarom een zwangerschap van een drieling zo anders is dan een ‘normale’ zwangerschap!

Hoe ontstaat een drielingzwangerschap? 

De meeste meerlingzwangerschappen ontstaan doordat er meerdere eicellen bevrucht raken. Een drieling kan op verschillende manieren ontstaan. Hieronder vertel ik je alle verschillende ‘varianten’ van een drieling: 

  • Eéneiige drieling

    Bij een eeneiige drieling wordt er één eicel bevrucht. Deze eicel splitst zich vervolgens twee keer op, waardoor er drie kindjes met precies hetzelfde DNA ontstaan. In 30% van de gevallen is een drieling eeneiig.
  • Twee-eiige drieling

    Bij een twee-eiige drieling zijn er twee eicellen bevrucht, waarbij één van deze twee eicellen zich na de bevruchting een keer splitst. De twee kindjes die uit dezelfde eicel zijn ontstaan, delen hetzelfde DNA en hebben daarom ook altijd hetzelfde geslacht, terwijl het derde kindje er heel anders uit kan zien en ook van een ander geslacht kan zijn. Ongeveer 50% van de drielingen is twee-eiig.
  • Drie-eiige drieling

    Bij een drie-eiige drieling komen er drie eicellen vrij die allemaal worden bevrucht. In dit geval hebben de kinderen niet hetzelfde DNA en lijken ze net zo veel op elkaar als normale broers en zussen. Dit komt in 20% van de gevallen voor.

ouders met drieling op het strand

Hoe groot is de kans op een drieling? 

De kans op een spontane drieling is erg klein. Ongeveer 1 op de 7000 geboorten is een drieling. Naarmate de ouders ouder worden, neemt de kans op een meerlingzwangerschap toe. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF of ICSI, is de kans op een drieling groter, doordat er soms meerdere bevruchte eicellen worden teruggeplaatst.

Risico’s van een drielingzwangerschap

Aan een meerlingzwangerschap, en een drielingzwangerschap in het bijzonder, zitten risico’s verbonden. Op de volgende complicaties heb je tijdens de zwangerschap van een drieling een verhoogde kans:

  • Vroeggeboorte

    Bij een drielingzwangerschap is de kans op een vroeggeboorte aanzienlijk groter. Vroeggeboorte houdt in dat de kindjes geboren worden voor de zwangerschapsduur van 37 weken. Over het algemeen geldt dat een dreigende geboorte voor 34 weken zo veel mogelijk wordt geremd, omdat het kindje nog niet rijp genoeg is om geboren te worden. Er wordt dan gewerkt met weeënremmers. 
  • Groeiachterstand

    Bij de zwangerschap van een drieling kan er een groeiachterstand ontstaan bij één of meerdere kindjes. Dit kan komen doordat één van de kindjes niet voldoende bloed en voedingsstoffen krijgt via de placenta, omdat hij deze deelt met een ander kindje. 
  • Hoge bloeddruk

    Moeders die zwanger zijn van een drieling hebben een verhoogde kans op een hoge bloeddruk. Omdat een hoge bloeddruk óók weer risico’s met zich meebrengt, zoals een afname van bloedtoevoer naar de placenta, wordt een hoge bloeddruk vaak goed in de gaten gehouden. Bij een té hoge bloeddruk kan het zijn dat je eerder wordt ingeleid in het ziekenhuis om het risico voor de baby’s te beperken. 
  • Twin-to-twin-transfusiesyndroom (TTTS)

    Een drielingzwangerschap brengt diverse risico’s met zich mee. Dit heeft onder andere te maken met de vliezen. Tijdens een zwangerschap ligt je kindje in een vruchtzak in de baarmoeder. Die vruchtzak bestaat uit twee lagen vliezen. De binnenste laag heet het amnion en de buitenste laag heet het chorion. Deze laag staat ook in contact met de placenta.

    Bij baby’s die in de buik het chorionvlies en de placenta delen, spreken we van een monochoriale zwangerschap. Dit kan risico’s met zich meebrengen, omdat het kan zijn dat de ene baby te veel bloed krijgt, en de andere te weinig.

Zwanger zijn van een drieling: kwaaltjes

Een zwangerschap van een drieling brengt niet alleen meer risico met zich mee, maar is voor jou als moeder ook echt een stuk zwaarder dan een normale zwangerschap. Je kunt last krijgen van de volgende dingen:

  • Hoge bloeddruk

    Bij een drieling heb je sneller een hoge bloeddruk dan bij een eenling. Dit wordt tijdens je zwangerschap goed in de gaten gehouden, omdat een hoge bloeddruk kan leiden tot complicaties voor de kinderen.
  • Harde buiken

    Omdat je niet één, maar drie (!) baby’s in je buik hebt zitten, heb je veel sneller last van harde buiken. Extra rust is bij een drielingzwangerschap dus heel belangrijk.
  • Bekkenpijn

    De druk op je bekken is bij een drieling nog groter dan bij een eenling. Hierdoor kun je sneller en meer last van je bekken krijgen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. Ook kan een bekkenfysiotherapeut je helpen om de klachten zo goed mogelijk op te vangen met oefeningen.
  • Striae

    Omdat je huid tijdens een drielingzwangerschap veel sneller groeit dan bij een normale zwangerschap, scheurt de huid ook sneller. Dit kan striae veroorzaken.
  • Vermoeidheid

    Een drielingzwangerschap is belastend voor je lijf. Jouw lichaam zorgt ervoor dat er drie kinderen groeien. Hierdoor kun je extra moe zijn. Vrouwen die zwanger zijn van een drieling, stoppen vaak ook eerder met werken en hebben langer verlof.
  • Bloedarmoede

    Om te voorkomen dat jij als moeder last krijgt van bloedarmoede, worden jouw ijzerwaardes goed in de gaten gehouden tijdens een drielingzwangerschap. Meestal slik je een hogere dosis foliumzuur en krijg je extra ijzertabletten voorgeschreven.
  • Zere rug

    Omdat het gewicht van een drieling zwaarder is dan het gewicht van een eenling, krijg je bij een drielingzwangerschap sneller last van je rug. Een fysiotherapeut kan uitkomst bieden.

man kust zwangere vrouw

Zwangerschapscontroles bij een drieling

Een drielingzwangerschap verloopt anders dan een normale zwangerschap. De controles vinden om te beginnen plaats in het ziekenhuis, vanwege het verhoogde risico op complicaties tijdens dit type zwangerschap. Zo kunnen eventuele complicaties op tijd worden opgemerkt. Bij een drielingzwangerschap heb je ook meer echo’s dan bij een reguliere zwangerschap.

Bevallen van een drieling

De bevalling van een drieling vindt altijd plaats in het ziekenhuis. Net zoals bij een normale geboorte kan een drielingzwangerschap eindigen in een vaginale bevalling of een keizersnede. Deze keuze hangt af van meerdere factoren, zoals eerdere bevallingen, de huidige situatie en de ligging van de kinderen in de buik. Veel drielingzwangerschappen eindigen met een keizersnede, maar een vaginale bevalling is zeker niet onmogelijk.

Extra zorg na de geboorte

Een drieling wordt gemiddeld met 34 weken geboren. Dit houdt in dat drielingen vaak prematuur zijn, omdat ze te vroeg worden geboren. Hierdoor is er na de geboorte extra zorg nodig. Vaak komen de kindjes in een couveuse te liggen en het gebeurt regelmatig dat de kindjes nog niet voldoende kracht hebben om zelfstandig uit de borst of uit een flesje te drinken. Je kindjes komen dan op de afdeling neonatologie te liggen, waar ze alle zorg krijgen die ze nodig hebben.

Ben jij zwanger (geweest) van een drieling? We zijn benieuwd naar je verhaal!

Bronnen: Isala, MMC

Lisse van de Groep

Door

23 april 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.