Premature baby zorg - wat wil je weten als ouder?

Premature baby zorg - wat wil je weten als ouder?

Wat willen ouders graag weten als ze een te vroeg geboren baby krijgen? Het boek 'Reisgids naar Huis' bereidt ouders voor op wat ze te wachten staat in deze periode.

Baby's die te vroeg geboren zijn hebben extra zorg nodig in het ziekenhuis en moeten daar ook langer verblijven. Ouders weten vaak niet van tevoren hoe die periode eruit gaat zien en wat ze kunnen verwachten. Ruth (zelf moeder van een premature drieling) sprak met Angelique Hoffmann-Haringsma, kinderarts-neonatoloog in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. 

Behoeften van ouders

In veel gevallen komt een vroeggeboorte onverwachts. Soms zijn er echter risicozwangerschappen waarbij de verwachting van een vroeggeboorte groter is (denk aan in verwachting zijn van een meerling). In beide situaties heb je volgens Angelique als ouder dan vooral behoefte aan informatie en duidelijkheid:

Ik merk dat ouders behoefte hebben aan rust en duidelijkheid. In beleid en begeleiding. Anticiperen op de stappen die gaan komen zodat geen onverwachte zaken uit de hoge hoed getoverd worden. Ik weet dat we niet alles kunnen voorspellen, maar toch...

tastbare informatie

Die informatie werd natuurlijk altijd gegeven, maar veel ouders bleken toch de behoefte te hebben aan iets tastbaarders: 

Veel ouders vroegen mij waar ze iets konden nalezen. Eenmaal thuis beseften ze dat ondanks alle info die door iedereen wordt gegeven, een heleboel informatie weer verloren gaat omdat het enige wat telt is: 'Gaat mijn kind het redden?'

Reisgids naar huis

Zo onstond het idee voor het boek Reisgids naar huis, een boek dat ondersteuning biedt bij de reis naar huis van ouders en baby. Maar ook aan de tijd daarna wordt aandacht besteed. Hoe ontwikkelt je baby zich tijdens die eerste voorzichtige periode thuis? Hoe verzorg je je kleine? 

Ervaring te vroeg geboren baby

Door een combinatie van adviezen van professionals en persoonlijke verhalen van ouders van te vroeg geboren kinderen is het boek heel herkenbaar. 

Ik heb veel leuke reacties gekregen. Wat leuk is, is dat ik van veel mensen terug hoor: 'Had ik het maar eerder kunnen lezen'.

Ik was zelf een van die ouders die het boek graag eerder had gelezen. Een uitgebreide review van mij over het boek kan je lezen in het artikel Reisgids naar huis boekreview

Schuldgevoel van ouders

Angelique heeft nog een belangrijke opmerking die ze graag mee zou willen geven aan ouders die een te vroeg geboren kindje krijgen: 

Je kunt er als ouder niets aan doen als je kind eerder geboren wordt. Dus graag wil ik van het schuldgevoel dat veel ouders hebben af. En belangrijk is dat ze weten dat ze niet alleen staan. Zoals je al zei worden er veel kinderen te vroeg geboren. Dat beseft niet iedereen.

Premature baby zorg van Niek

Om een voorbeeld te geven van hoe een te vroeg geboren baby verzorgd wordt in het ziekenhuis, hebben we een video van baby Niek gedeeld. In deze video is te zien hoe vader Diederik helpt bij het verzorgen van Niek:

Ruth van den Dool

Door

30 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.