Zwangerschapsverschijnselen - Eerste symptomen van een zwangerschap

Al direct na de innesteling kun jij aan kleine dingen merken dat je zwanger bent. Dit zijn de eerste zwangerschapssymptomen die je al gelijk in de eerste weken kunt merken.

Zwangerschapsverschijnselen, wanneer kun je ze waarnemen? Als je zwanger wilt worden ga je letten op de kleinste signalen. De eerste tekens van een zwangerschap zou je al kunnen merken na de innesteling. Zwangerschapsverschijnselen zijn bij iedereen anders: de één voelt helemaal niets en de ander heeft het direct door. Hieronder lees je veel voorkomende zwangerschapsverschijnselen. 

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

 

Zwangerschapsverschijnselen

Als je graag zwanger wilt worden, vergeet dan niet dat je lichaam je ook aardig voor de gek kan houden. Een vrouw kan namelijk symptomen krijgen die kunnen wijzen op een zwangerschap, terwijl ze niet zwanger is! Dit noemen we schijnzwanger. Als je dan toch echt zwanger bent, lijken de symptomen ook nog eens op menstruatieklachten. Lastig! Wil je echt zeker weten of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.

Maar omdat je soms al van alles voelt vóór je ongesteld zou moeten worden en voordat je kunt testen, zijn dit veel voorkomende zwangerschapsverschijnselen op een rij. 

1. Gevoelige borsten in het begin van de zwangerschap

Je borsten voelen erg gevoelig aan? Je voelt je tepels veel meer? Ook dit is een veelvoorkomend zwangerschapsverschijnsel. Veel vrouwen zeggen dat dit één van de eerste symptomen is die je voelt of opmerkt. Al één à twee weken na de bevruchting van het eitje kun je gevoelige borsten krijgen. Dit komt doordat de doorbloeding in de borsten nu verbeterd is. Daarom kun je ook meer adertjes zien en je kunt ook donkere tepels krijgen.

2. Hoofdpijn

Hoofdpijn kan ook al vroeg in de zwangerschap opkomen. Als je echt veel vaker hoofdpijn hebt dan normaal of de hoofdpijn veel langer en heftiger is, dan heb je kans dat je zwanger bent. Let daarom ook op met aspirines als je bewust bezig bent om zwanger te worden: te veel medicijnen zijn natuurlijk niet goed voor de baby.

3. vaker PLASSEN

Je moet vaker naar de wc om te plassen? Ook dit kan betekenen dat je zwanger bent. Dit komt omdat de baarmoeder begint met groeien en tegen de blaas drukt. Daardoor moet je dus vaker naar de wc.

4. Pijn & steken in de onderbuik

Doordat je baarmoeder groter gaat worden, rekt alles meer op. Je kunt daarom last krijgen van pijn en steken in de onderbuik. Dit kan al een paar dagen na de bevruchting zijn.

5. Meer slijm of afscheiding

Na de eisprong kun je last hebben van meer afscheiding uit je vagina. Dit komt doordat je hormoonhuishouden verandert.

6. Duizeligheid

Je kunt last krijgen van duizelingen. Behalve een zwangerschap kan er ook een indirecte oorzaak zijn zoals bloedarmoede. Vertel dit altijd aan de verloskundige wanneer je last hebt van duizelingen.

7. Rugpijn

Rugpijn kan in het begin van de zwangerschap voorkomen, met name de onderste helft van je rug. Dit kan ook doorzetten als je buik groeit en je dus meer gewicht mee moet sjouwen.

8. IJzersmaak

Vrouwen die net zwanger zijn geven aan dat ze een aparte smaak in hun mond hebben. Ze omschrijven dit als een ijzersmaak.

9. Moe

Een veel voorkomend verschijnsel is moeheid. Je lichaam verandert enorm, dus het is niet gek als je moe en uitgeput bent. Vaak houdt dit zwangerschapsverschijnsel (gelukkig) 3 maanden aan. Daarna zul je waarschijnlijk een stuk minder moe zijn. Aan het einde van je zwangerschap kun je dan wel weer moe worden door de grootte van je buik.

10. Droge ogen in het begin van de zwangerschap

Je ogen kunnen in het begin wat droog aanvoelen.

11. Emotioneel

Je barst zonder reden in tranen uit? Of je wordt ineens ontzettend kwaad om niets? De hormonen gieren door je lichaam, dus het is niet gek dat je emotioneler bent dan normaal. Eigenlijk kan je het vergelijken met je humeur tijdens je menstruatie.

12. Meer trek of juist afkeer voor bepaald voedsel

Er is geen pijl op te trekken, maar het eetpatroon van een zwangere vrouw verandert. Het kan zo zijn dat je absoluut geen trek hebt in bepaalde producten of ontzettend trek hebt in iets wat je normaal niet lust. Ook kan je enorme eetbuien krijgen. Dit is echter niet iets wat alleen in het begin voorkomt. Hier kun je gedurende je hele zwangerschap van genieten!

13. Verbeterde reuk

Ruik je alles ineens veel beter? Het kan zelfs zo zijn dat jij dingen kan ruiken die andere mensen niet eens opvallen. Een voordeel en een nadeel. Je zal die lekkere broodjes al van verre kunnen ruiken, maar een riolering aan de andere kant...

14. Misselijk (wie kent dit verschijnsel niet!)

Dit is één van de meest bekende verschijnselen. Vaak hoor je dat je in de ochtend misselijk bent (vandaar de Engelse naam morning sickness), maar in veel gevallen blijken vrouwen ook gewoon gedurende de dag misselijk te zijn. 

15. Brandend maagzuur

Je kunt ook (soms regelmatig) last krijgen van brandend maagzuur. De spieren aan de bovenkant van je maag die normaal de spijsverteringssappen tegenhouden werken tijdens je zwangerschap minder goed.

16. Geen menstruatie

Blijft dan ook je menstuatie nog eens uit? Tja, dit is natuurlijk het meest duidelijke verschijnsel. Je kunt de dag dat je menstruatiecyclus zou moeten beginnen een zwangerschapstest doen. Ben je volgens de test niet zwanger? Doe hem dan over een paar dagen nog eens. Het kan zijn dat je nog niet genoeg HCG (het zwangerschapshormoon) in je urine hebt om opgemerkt te worden door de test.

Het kan ook voorkomen dat je een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent. Dit noemen ze innestelingsbloeding. Deze bloeding is minder heftig dan een normale menstruatie en duurt veel korter.  

Ook interessant!

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het een dagtaak is om een beetje een fashionable outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

Bestel bij ASOS >>              

Door

01 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.