Eerste symptomen van een zwangerschap | De eerste verschijnselen!

Eerste symptomen van een zwangerschap | De eerste verschijnselen!

Wat zijn de eerste symptomen bij een zwangerschap? De eerste verschijnselen die je kunt merken, kunnen al beginnen bij de innesteling. Deze symptomen kunnen er op wijze dat je zwanger bent!

Wat zijn de eerste symptomen bij een zwangerschap? Wanneer kun je de eerste zwangerschapsverschijnselen eigenlijk waarnemen? Als je zwanger wilt worden, ga je letten op de kleinste symptomen en signalen. De eerste tekenen van een zwangerschap zou je écht al kunnen merken na de innesteling. Zwangerschapsverschijnselen zijn bij iedereen anders: de één voelt helemaal niets en de ander heeft het direct door. Hieronder lees je wat de eerste symptomen kunnen zijn als je zwanger bent!

Top 16 meest voorkomende symptomen

 1. gevoelige borsten
 2. hoofdpijn
 3. vaker plassen
 4. steken in de onderbuik
 5. afscheiding
 6. duizelig
 7. rugpijn
 8. ijzer smaak
 9. vermoeidheid
 10. droge ogen
 11. emotioneel
 12. meer trek
 13. verbeterde reuk
 14. misselijk
 15. brandend maagzuur
 16. geen menstruatie

Zwangerschapsverschijnselen

Als je graag zwanger wilt worden, vergeet dan niet dat je lichaam je ook aardig voor de gek kan houden. Een vrouw kan namelijk symptomen krijgen die kunnen wijzen op een zwangerschap, terwijl ze niet zwanger is! Dit noemen we schijnzwanger. Als je dan toch echt zwanger bent, lijken de symptomen ook nog eens op menstruatieklachten. Lastig! Wil je echt zeker weten of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.

Symptomen na innesteling

De eerste tekenen van een zwangerschap zou je écht al kunnen merken na de innesteling. Omdat je soms al van alles voelt vóór je ongesteld zou moeten worden en voordat je kunt testen, zijn dit veel voorkomende zwangerschapsverschijnselen op een rij:

1. Het eerst symptoom: Gevoelige borsten!

Je borsten voelen erg gevoelig aan? Je voelt je tepels veel meer? Dit is een veelvoorkomend zwangerschapsverschijnsel. Veel vrouwen zeggen dat dit één van de eerste symptomen is die je voelt of opmerkt. Al één à twee weken na de bevruchting van het eitje kun je gevoelige borsten krijgen. Dit komt doordat de doorbloeding in de borsten nu verbeterd is. Daarom kun je ook meer adertjes zien en je kunt ook donkere tepels krijgen. Sommige vrouwen kennen dit symptoom echter ook wanneer ze ongesteld moeten worden. 

2. Hoofdpijn

Hoofdpijn kan ook al vroeg in de zwangerschap opkomen. Als je echt veel vaker hoofdpijn hebt dan normaal of de hoofdpijn veel langer en heftiger is, dan heb je kans dat je zwanger bent. Let daarom ook op met aspirines als je bewust bezig bent om zwanger te worden: te veel medicijnen zijn natuurlijk niet goed voor de baby.

3. vaker PLASSEN

Je moet vaker naar de wc om te plassen? Ook dit kan betekenen dat je zwanger bent. Dit komt omdat de baarmoeder begint met groeien en tegen de blaas drukt. Daardoor moet je dus vaker naar de wc.

4. Pijn & steken in de onderbuik

Doordat je baarmoeder groter gaat worden, rekt alles meer op. Een symptoom van een zwangerschap kan daarom zijn dat jij je onderbuik voelt. Je kunt last krijgen van pijn en steken in de onderbuik. Dit kan al een paar dagen na de bevruchting zijn.

5. Meer slijm of afscheiding als symptoom

Na de eisprong kun je last hebben van meer afscheiding uit je vagina. Dit komt doordat je hormoonhuishouden verandert.

6. Duizeligheid als symptoom

Een ander symptoom dat kan wijzen op een zwangerschap, is duizeligheid. Behalve een zwangerschap kan er ook een indirecte oorzaak zijn, zoals bloedarmoede. Vertel het altijd aan je verloskundige als je last hebt van duizelingen.

TIP: Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Ben je écht zwanger? Wat cool! Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw zwangerschap & baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

7. Rugpijn

Rugpijn kan in het begin van de zwangerschap voorkomen, met name de onderste helft van je rug. Dit kan ook doorzetten als je buik groeit en je dus meer gewicht mee moet sjouwen.

8. IJzersmaak

Veel vrouwen die net zwanger zijn, geven aan dat ze een aparte smaak in hun mond hebben. Ze omschrijven dit als een ijzersmaak.

9. Zwangerschapsverschijnsel: vermoeidheid

Een veel voorkomend verschijnsel is moeheid. Je lichaam verandert enorm en is hard aan het werk, dus het is niet gek als je moe en uitgeput bent. Vaak houdt dit zwangerschapsverschijnsel (gelukkig maar) zo'n drie maanden aan. Daarna zul je waarschijnlijk een stuk minder moe zijn. Aan het einde van je zwangerschap kun je dan wel weer moe worden door de grootte van je buik.

10. Droge ogen in het begin van de zwangerschap

Je ogen kunnen in het begin wat droog aanvoelen. Niet iedereen heeft last van dit symptoom, maar het komt toch wel veel voor! 

11. Emotioneel

Je barst zonder reden in tranen uit? Hoe kan dat? Dit is ook weer een symptoom dat kan wijzen op een zwangerschap. Of je wordt ineens ontzettend kwaad om niets? De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam, dus het is niet gek dat je emotioneler bent dan normaal. Eigenlijk kun je het vergelijken met je humeur tijdens je menstruatie.

12. Meer trek of juist afkeer voor bepaald voedsel

Er is geen pijl op te trekken, maar het eetpatroon van een zwangere vrouw verandert. Het kan zo zijn dat je absoluut geen trek hebt in bepaalde producten of juist ontzettende trek hebt in iets wat je normaal niet lust. Ook kun je enorme eetbuien krijgen. Dit is echter een zwangerschapsverschijnsel dat niet alleen in het begin voorkomt. Hier kun je gedurende je hele zwangerschap van genieten!

13. Verbeterde reuk als symptoom

Ruik je alles ineens veel beter? Dit symptoom is bijzonder! Het kan zelfs zo zijn dat jij dingen kunt ruiken die andere mensen niet eens opvallen. Een voordeel en een nadeel; je zult die lekkere broodjes al van verre kunnen ruiken, maar een riolering aan de andere kant...

14. super bekend symptoom: Misselijkheid

Misselijkheid is één van de meest bekende verschijnselen die bij een zwangerschap horen. Vaak hoor je dat je in de ochtend misselijk bent (vandaar de Engelse naam morning sickness), maar in veel gevallen blijken de symptomen ook gewoon gedurende de dag aan te houden. 

15. Brandend maagzuur

Je kunt ook (soms regelmatig) last krijgen van brandend maagzuur. De spieren aan de bovenkant van je maag die normaal de spijsverteringssappen tegenhouden, werken tijdens je zwangerschap minder goed. Dit verschijnsel kan ook aanhouden in rest van je de zwangerschap.

16. Geen menstruatie - een logisch symptoom

Blijft dan ook je menstruatie nog eens uit? Tja, dit is natuurlijk het meest duidelijke verschijnsel. Je kunt de dag dat je menstruatiecyclus zou moeten beginnen een zwangerschapstest doen. Ben je volgens de test niet zwanger? Doe hem dan over een paar dagen nog eens. Het kan zijn dat je nog niet genoeg HCG (het zwangerschapshormoon) in je urine hebt om opgemerkt te worden door de test.

Het kan ook voorkomen dat je een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent. Dit noemen ze een innestelingsbloeding. Deze bloeding is minder heftig dan een normale menstruatie en duurt veel korter.

Eerste tekenen zwangerschap

De eerste tekenen van een zwangerschap kunnen dus super divers zijn. Sommige symptomen zijn heel verwarrend omdat ze lijken op de symptomen van een menstruatie. Wil je het dus echt snel en zeker weten? Doe dan een zwangerschapstest! Lees ook: wanneer kan je een zwangerschapstest doen

Lees meer over de eerste symptomen van een zwangerschap:

Ook interessant:

Sarah Glasbergen

Door

17 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.