Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Vanaf wanneer kun je testen?

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Vanaf wanneer kun je testen?

Het liefst doe je een zwangerschapstest zo snel mogelijk, maar dit heeft niet altijd zin. Denk je zwanger te zijn? Wij vertellen je wanneer je het beste kunt testen.

Vanaf wanneer kun je eigenlijk een zwangerschapstest doen? Als je het idee of gevoel hebt dat je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk een test doen om de uitslag te weten. In dit artikel lees je wanneer je het beste een zwangerschapstest kunt doen!

Wanneer zwangerschapstest doen?

Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Sommige vrouwen kunnen niet wachten en doen het de dag dat ze ongesteld zouden moeten worden al. Het beste is echter om een paar dagen te wachten. Normaal gesproken doe je een zwangerschapstest als je één of meerdere dagen overtijd bent. Je kunt dan een test doen, omdat de test kijkt of er HCG-hormoon in je urine zit. Iedere dag dat je overtijd bent, krijg je meer van dit hormoon in je urine. De meeste zwangerschapstesten kunnen dit hormoon al oppikken als je één dag overtijd bent.

Vrouw bij een strand en zee

Testen voor je ongesteld moet worden?

Er zijn testen die ontzettend gevoelig zijn. Deze testen kun je doen op de dag voordat je overtijd bent. Voor deze testen is het daarom handig om goed je menstruatiecyclus bij te houden. Om teleurstelling te voorkomen, raden we deze testen echter niet aan.

Het kan namelijk zo zijn dat je zwanger bent, maar dat het in de eerste week om de een of andere reden mis gaat (het vruchtje is misschien niet in orde en je lichaam stoot het vervolgens af). Dan ben je straks ontzettend teleurgesteld als je ontdekt dat je ineens niet meer zwanger bent. In de eerste week heb je een verhoogde kans dat dit soort dingen gebeuren. Daarom raden we ook aan om toch even (hoe moeilijk het ook is) te wachten met testen tot na die eerste week.

Testen met ochtendurine?

Waarom adviseren mensen je eigenlijk om 's ochtends een zwangerschapstest te doen? In de ochtendurine zit het meeste HCG-hormoon. Dit komt omdat deze urine het sterkst is geconcentreerd. Pak daarom de eerste urine in de ochtend om mee te testen, dan heb je de uitslag het snelst.

Zwangere vrouw met hoed

Licht streepje op de test, toch zwanger?

Zie je een licht streepje op de zwangerschapstest? Dan ben je toch echt zwanger! Let wel op: heb je de zwangerschapstest gedaan voordat je ongesteld moest worden? Dan heb je nog steeds kans dat je ongesteld wordt. Dit komt vaak voor in de eerste week na de bevruchting. Ook hierom is een vroege zwangerschapstest niet aan te raden.

Het beste is een paar dagen tot een week te wachten voor je een zwangerschapstest doet. Zo voorkom je dat je lichaam nog te weinig HCG-hormoon heeft aangemaakt (waardoor je dus onterecht denkt dat je niet zwanger bent) en heb je minder kans ineens teleurgesteld te worden (als je toch het vruchtje verliest).

Vanaf wanneer nog een zwangerschapstest doen?

Als je nog geen test kunt doen, dan kun je wel kijken of je al bepaalde symptomen voelt. Niet dat je te alert moet zijn, want hoe meer je denkt, hoe meer je gaat voelen.

We hebben een artikel geschreven: Zwangerschapsverschijnselen? De eerste 16 symptomen - hierin kun je lezen wat je de eerste periode zou kunnen voelen.

Denk je dat je zwanger bent?

Als je denkt dat je zwanger bent, is het al fijn hier een beetje rekening mee te houden. Vermijd alcohol en ook kun je niet alles meer eten. Wil je weten wat er allemaal verandert in je lichaam? Wij zetten week voor week de zwangerschap op een rijtje.

Shop hier zwangerschapstesten online >>

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het een dagtaak is om een beetje een fashionable outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

Zwangere vrouw in mooie positiekleding

Bestel bij H&M >>                 
Bestel bij ASOS >>
Bestel bij Noppies >>

Sarah Glasbergen

Door

01 december 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.