Fotocredits: Barefoot Blonde
Hoe herstel je na een keizersnede? Dit duurt langer dan herstellen van een vaginale bevalling. Lees alle ins & outs over het herstellen na een keizersnede!
Hoe verloopt het herstel na een keizersnede? Vaak hangt het af van hoe goed je je voelde tijdens de operatie en hoe zwaar de bevalling was. We vertellen je alles over wat je wel of juist niet kunt doen en geven je tips om het herstellen na een keizersnede te bevorderen!
Herstellen van een keizersnede duurt langer dan herstellen van een vaginale bevalling. Je moet namelijk niet alleen herstellen van de bevalling, maar ook van de operatie.
Na een keizersnede blijf je zo'n twee tot vijf dagen in het ziekenhuis, maar dat is afhankelijk van je gezondheid en herstel. In het ziekenhuis krijg je medicatie tegen de pijn en wordt regelmatig je bloeddruk, hartslag, bloedverlies en hoeveelheid urine gecontroleerd. Gelukkig mag jouw newborn zo veel mogelijk bij je zijn én kun je ook gewoon borstvoeding geven.
Wanneer je naar huis mag, ben je nog niet volledig hersteld. Thuis duurt het herstel nog ongeveer zes weken. Doe je vooral niet stoerder voor dan je bent. Het is heel normaal om je na een keizersnede erg moe en zwak te voelen. Neem rust, doe geen zware huishoudelijke taken én let op met de bewegingen die je maakt.
Na ongeveer zes weken kom je op nacontrole bij de gynaecoloog en mag je weer wat actiever gaan worden. Luister vooral goed naar je eigen lichaam voor een goed herstel!
Na een keizersnede blijft er een litteken over van ongeveer 15 tot 20 cm. Het gebied rond de snede kan verdoofd aanvoelen. Dit komt doordat ze tijdens de operatie verschillende huidlagen opensnijden, waardoor zenuwen worden aangetast. Don't worry, de zenuwen herstellen zich vanzelf weer.
Wanneer je last krijgt van extreme pijn, zwellingen bij de wond of koorts, neem dan meteen contact op met je verloskundige of arts!
Andere artikelen in deze categorie