Kind gestoken door hoornaar of wesp

Je kindje is lekker aan het spelen in de tuin of op het balkon en opeens hoor je een gil. Gestoken! Maar was het een wesp of een hoornaar? En wat is eigenlijk het verschil?

De zomermaanden zijn dé tijd van het jaar waarin we meer gestoken worden. Niet alleen de klassieke muggenbeet komt in de zomer meer voor, maar in de zomermaanden heeft je kindje ook meer kans om gestoken te worden door een wesp of hoornaar. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze 2 en wat moet je doen als je kindje gestoken is door een wesp of een hoornaar? 

Wat is het verschil tussen een wesp en een hoornaar?

Op het eerste oog lijken het misschien dezelfde beestjes: wespen en hoornaars. Zowel de wesp als de hoornaar hebben een overwegend gele kleur en zijn voorzien van zwarte dwarstekeningen op het achterlijf. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen wespen en hoornaars. Hoornaars zijn een stuk groter dan wespen. Een hoornaarkoningin kan wel tot 4 cm lang worden, terwijl een wespenkoningin maximaal 2 cm lang wordt. Hoornaars worden daarom ook wel reuzenwespen genoemd!

Zijn wespen en hoornaars agressief?

De voornaamste reden voor wespen én hoornaars om mensen aan te vallen, is dreiging. Een wesp voelt zich over het algemeen sneller bedreigd dan een hoornaar en kan dus al steken wanneer je kindje hem probeert weg te jagen met zijn handjes. Voor zowel wespen als hoornaars geldt dat ze zich snel bedreigd voelen wanneer iemand te dichtbij hun nest komt.

De hoornaar is dan misschien een stuk groter dan de wesp, maar de hoornaar is een stuk minder agressief. Hoornaars voeden zich met kleinere insecten en plantensappen, terwijl wespen ook graag wat meepikken van ons menselijke, suikerrijke voedsel (wie heeft er niet ooit een wesp in z’n limonade gehad?). Je hebt dus meer kans dat je kindje gestoken wordt door een wesp dan door een hoornaar.

REACTIES OP STEEK DOOR WESP OF HOORNAAR

Wanneer je kindje of jijzelf wordt gestoken door een wesp of hoornaar, kunnen er 3 soorten reacties optreden:

Lokale reactie. In verreweg de meeste gevallen zal er na een steek van een wesp of hoornaar een pijnlijke, gezwollen plek ontstaan. Deze zwelling verdwijnt meestal vanzelf weer en is relatief onschuldig, tenzij de zwelling in de buurt van de mond of hals zit. Dit kan leiden tot verstikking en is daarom dus erg gevaarlijk.

Toxische reactie. Wanneer jij of je kindje meerdere keren wordt gestoken door een wesp of hoornaar, kan er een toxische reactie ontstaan. Hierdoor kan je kindje bijvoorbeeld diarree krijgen of gaan braken, hoofdpijn krijgen en heel moe worden.

Allergische reactie. Er zijn ook mensen die allergisch reageren op de steek van een wesp of hoornaar. Als je kindje nog nooit door een wesp of hoornaar is geprikt, weet je natuurlijk niet of hij/zij allergisch is voor een wespen- of hoornaarsteek. Houd je kindje dus heel goed in de gaten nadat hij/zij gestoken is. Bij een allergische reactie zie je symptomen als:
● moeite met slikken (door opgezwollen keel)
● benauwdheid of moeite met ademen
● daling van de bloeddruk
● duizeligheid
● bewustzijnsverlies
● overgeven
● misselijkheid
● diarree

 

WAT TE DOEN NA WESPENSTEEK OF HORNAARSTEEK?

Is je kindje gestoken door een wesp of hoornaar? Het belangrijkste is om eerst goed te kijken hoe je kindje hierop reageert én waar hij/zij gestoken is. Is je kindje niet gestoken in de mond of hals en treedt er slechts een lokale reactie op? Dan kan je de volgende dingen doen:
● Het gif uitzuigen. Dit kan jij als ouder doen nadat je kindje is gestoken door een wesp of hoornaar. Het is slim om dit direct te doen, want anders heeft het gif zich al door het bloed verspreid. Slik het gif niet door.
● Is je kindje in zijn/haar hand gestoken? Haal dan eventuele ringetjes van de vingers af. De hand kan namelijk gaan opzwellen.
Was de plek waar je kindje is gestoken met water en zeep, om een ontsteking te voorkomen.
Zorg dat je kindje niet aan de plek krabt. Plak er bijvoorbeeld een pleister overheen.
● Heeft je kindje heel veel pijn? Dan mag je kinderparacetamol geven.
Koel de plek waar je kindje gestoken is. Hier kan je bijvoorbeeld een ice pack voor gebruiken.

Medische hulp na steek wesp of hoornaar

Is je kindje in zijn/haar mond of hals gestoken of zie je dat je kind niet goed of zelfs allergisch reageert op een steek door een wesp of hoornaar? Dan is het heel belangrijk dat je direct medische hulp inschakelt. Ook twijfel of de lokale reactie op de steek normaal is, zijn redenen om direct een ambulance te bellen.

VOORKOMEN DAT JE KIND GESTOKEN WORDT DOOR WESP OF HOORNAAR

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat weten we allemaal! Hoe kan je nu voorkomen dat je kindje wordt gestoken door een wesp of hoornaar? 

Leer je kindje om niet in paniek te reageren op vliegende beestjes. Met name wespen voelen zich snel bedreigd als er heftig op hen gereageerd wordt. Hoe rustiger je kindje blijft, hoe minder kans dat hij/zij gestoken wordt door een wesp. Leer je kindje dus om bij het zien van een wesp heel rustig weg te lopen en niet te gaan slaan of wapperen. Hierdoor wordt de wesp alleen maar agressiever.
Vermijd sterke geurtjes. Wespen zijn dol op alles wat lekker ruikt. Wil je zorgen dat wespen jouw kindje niet interessant vinden? Vermijd dan in de zomer alle vormen van sterke geurtjes, zoals sterk ruikende kindershampoo. Ook voor jezelf kan het handig zijn om in de zomermaanden tijdelijk geen parfum te dragen.
Vrolijke, kleurrijke printjes? Liever niet! Wespen houden van felle kleurtjes en ook bloemenprintjes zijn bij wespen heel populair. Je maakt je kindje daarom ook minder interessant voor wespen en hoornaars wanneer je ze neutralere en minder kleurrijke kleding aantrekt.
Laat je drankjes niet open en onbeheerd achter. Wespen zijn gék op zoete drankjes en daarom kan het heel gevaarlijk zijn om je blikje frisdrank onbeheerd achter te laten. Voor je het weet kruipt er een wesp in je blikje, neem jij een slok en… de gevolgen mogen duidelijk zijn. Laat je drinken dus nooit open en onbeheerd achter in de zomer!
Bedek je voedsel. Fruitschalen, een lekkere borrelplank… het is heerlijk voor ons, maar ook heerlijk voor wespen. Zet je voedsel in de zomer binnen (en doe de deuren dicht) en zorg dat het voedsel bedekt is, zodat het zo min mogelijk wespen aantrekt.
Handen en gezichtjes wassen. Mag je kindje op vakantie lekker elke dag een croissantje met jam eten? Maak daarna zijn/haar handen en gezicht goed schoon. Op alle jamrestjes (en restje van ander zoet beleg) kunnen namelijk ook wespen afkomen en dat wil je zo dicht bij de mond van je kindje natuurlijk absoluut niet riskeren.

WAT TE DOEN BIJ EEN WESPENNEST OF HOORNAARNEST?

Heb je een wespennest of een hoornaarnest ontdekt? Dan is het belangrijk om een expert in te schakelen. Ga NOOIT zelf proberen om het nest weg te halen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Ga opzoek naar experts op dit gebied. Zo is het voor zowel jou als de wespen veilig. 

Celeste Mostert

Door

02 augustus 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.