Vaak plassen tijdens je zwangerschap

Vaak plassen tijdens je zwangerschap

Een zwangerschapskwaaltje waar veel vrouwen last van hebben, is dat ze heel vaak moeten plassen. Waarom is dat zo en kun je er iets aan doen?

Veel vrouwen moeten heel vaak plassen tijdens hun zwangerschap. Best wel irritant, want je hebt niet altijd de hele dag een toilet tot je beschikking! Waarom moet je zo vaak plassen als je zwanger bent en kun je hier iets aan doen? Wij vertellen het je!

Veel plassen: bekend zwangerschapskwaaltje

Zwangerschapskwaaltjes: je ontkomt er niet aan. Het ene kwaaltje is vervelender dan het andere. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik vrijwel geen last van kwaaltjes. Ik voelde me goed, was amper misselijk en bleef gedurende de hele zwangerschap fit. Maar van één ding had ik ontzettend veel last: ik moest de hele dag door plassen. En dan bedoel ik niet iedere twee uur, maar soms wel elk half uur.

’s Avonds moest ik soms wel vier keer mijn bed uit voordat ik echt met een lege blaas in slaap kon vallen, en op werkdagen was ik bijna geneigd om met mijn laptop op de wc te blijven zitten.

Waarom vaak plassen tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap verandert er heel veel in je lichaam. Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaken. Dit hormoon zorgt voor meer bloedtoevoer naar je nieren. Je nieren worden hierdoor efficiënter tijdens je zwangerschap. Je blaas raakt dus sneller gevuld en je nieren willen afvalstoffen sneller afvoeren. Het resultaat is dat je veel sneller moet plassen.

Als je zwanger bent, stijgt bovendien de hoeveelheid bloed in je lichaam. Waar je normaal gesproken 4,5 liter bloed in je lichaam hebt, heb je tijdens je zwangerschap maar liefst 6,5 tot wel 7,5 liter bloed. Je nieren moeten dus extra vocht verwerken. Dit vocht moet afgevoerd worden via je blaas, waardoor jij vaker naar de wc moet.

En natuurlijk is er dan ook nog je baarmoeder waarin je kindje groeit. Omdat je kindje steeds groter wordt, wordt je baarmoeder ook steeds groter. De baarmoeder neemt de oorspronkelijke plek van je blaas in beslag, waardoor je blaas minder ruimte heeft om urine op te slaan. Wanneer je het einde van je zwangerschap nadert, ga je ook merken dat je baby tegen je blaas schopt of met zijn of haar hoofdje druk zet op je blaas. Zelfs een amper gevulde blaas kan dan al zorgen voor het gevoel dat je heel nodig moet plassen.

Tips voor als je vaak moet plassen tijdens je zwangerschap

Zo vaak moeten plassen is erg vervelend, zeker omdat je niet overal naar het toilet kunt. Een autorit van een uur kan een kwelling zijn en het is simpelweg irritant om constant het gevoel te hebben dat je blaas vol zit. Je kunt de situatie in je lichaam niet veranderen, maar met deze tips kan je misschien iets beter omgaan met het feit dat je vaak moet plassen tijdens je zwangerschap:

 • Goed uitplassen

  Wanneer je naar de wc gaat, is het belangrijk om je blaas goed leeg te plassen. Het wil nog wel eens helpen om een beetje van voren naar achteren te wiegen wanneer je denkt klaar te zijn met plassen. Op die manier druk je het laatste beetje urine in je blaas naar buiten.
 • Drink minder voordat je naar bed gaat

  Je baby is er nog niet eens en de gebroken nachten beginnen nu al. Door minder te drinken voor je naar bed gaat, hoef je er ’s nachts ook minder vaak uit voor een bezoek aan de wc. Blijf overdag wel voldoende drinken, want wanneer je te weinig drinkt, vergroot je het risico op een blaasontsteking.
 • Probeer je plas soms even op te houden

  Dat kan natuurlijk niet altijd, zeker niet wanneer je baby je blaas als springkussen gebruikt. Maar hoe vaker je gaat plassen, hoe prikkelbaarder je blaas wordt. Het resultaat is dat je nóg vaker moet plassen en je je plas minder goed kan ophouden. Hoe vervelend het dus ook is: houd het soms even op!
 • Drink minder (of geen) cafeïne

  Het wordt sowieso aangeraden om zo min mogelijk cafeïnehoudende dranken te drinken tijdens je zwangerschap, maar cafeïne zorgt er ook voor dat je sneller vocht afdrijft, waardoor je sneller moet plassen.

LEES OOK: Koffie en zwangerschap - handige weetjes

Incontinentie tijdens de zwangerschap

Doordat je blaas constant onder druk staat én je bekkenbodemspieren tijdens je zwangerschap verslappen, kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van ongewild urineverlies. Je kunt urine verliezen wanneer je bijvoorbeeld moet hoesten of niezen, maar ook wanneer je hard moet lachen.

Soms blijft deze zwangerschapsincontinentie ook aanhouden na de zwangerschap. Je kunt na je zwangerschap je bekkenbodemspieren trainen om het urineverlies te verminderen of zelfs te stoppen.

Blaasontsteking en veel moeten plassen

Eén van de symptomen van een blaasontsteking is dat je erg vaak moet plassen. Hoewel het in de zwangerschap heel normaal is dat je vaak moet plassen, is het wel belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Een blaasontsteking kan namelijk gevaarlijk zijn voor je baby.

Symptomen van een blaasontsteking

Naast het feit dat je veel moet plassen, zijn er nog meer symptomen die kunnen duiden op een blaasontsteking tijdens je zwangerschap. Vrouwen die niet zwanger zijn en wel een blaasontsteking hebben, hebben vaak last van pijn tijdens het plassen. Zwangere vrouwen hebben deze symptomen echter niet, waardoor een blaasontsteking minder makkelijk te herkennen is. De volgende symptomen tijdens je zwangerschap kunnen duiden op een blaasontsteking:

 • Je hebt pijn in de onderbuik
 • Je hebt constant het gevoel dat je moet plassen, maar je verliest weinig urine tijdens het plassen
 • Je urine ruikt anders
 • Je urine heeft een andere kleur
 • Je hebt rugpijn net onder de ribben

Vermoed je dat je een blaasontsteking hebt? Bel dan de huisarts.

Lisse van de Groep

Door

28 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.