Blaasontsteking tijdens zwangerschap

Blaasontsteking tijdens zwangerschap

Kwaaltjes tijdens je zwangerschap zijn al niet fijn. De kans dat je ook nog eens een blaasontsteking oploopt is tijdens je zwangerschap extra groot. Dit kun je verwachten!

Veel moeten plassen is een van de eerste zwangerschapssymptomen. Het is al vervelend genoeg, maar nog vervelender is een blaasontsteking. Helaas heb je hier meer kans op wanneer je zwanger bent. Het wordt ons zwangere vrouwen niet makkelijk gemaakt! Hier lees je de oorzaken en wat je eraan kunt doen. 

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt vaak voor en kan zelfs gevaarlijk worden als je dit niet op tijd behandeld. Hoe ontstaat een blaasontsteking, en wat zijn de symptomen? Waarom heb je als zwangere meer kans op een blaasontsteking en is dat zelfs gevaarlijk? En natuurlijk het belangrijkste: hoe kom je er snel weer vanaf?

Hoe ontstaat een blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken, soms samen met de urinebuis. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die vaak bij iedereen in de darm leven, de E. Coli bacterie. De bacteriën komen via de plasbuis in de blaas. Ze hechten zich aan de blaaswand die vervolgens gaat ontsteken.

Zwangere vrouwen en een blaasontsteking

Als je zwanger bent heb je een extra grote kans op blaasontsteking, omdat de urineleiders wijder zijn en de blaaswand slapper. Ook komt je blaas in de verdrukking door je groeiende baarmoeder. Hierdoor wordt het moeilijk om je blaas compleet te legen, waardoor restjes 'oude' urine in je blaasuitgang en urinebuis achterblijven. In de urine van een zwangere vrouw  zitten meer zuren, hormonen, voedingsstoffen en mineraalzouten die, als ze achterblijven, ook de kans op blaasontsteking vergroten. Ook moet je als zwangere vrouw vaker plassen dan andere vrouwen waardoor er restjes urine achterblijven. Een ideaal klimaat voor bacteriën om zich razendsnel te vermenigvuldigen.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is je blaas (en soms ook je urinebuis) geïnfecteerd door bacteriën. Dit gaat meestal gepaard met pijn in de onderbuik in de vorm van een drukkend en/of branderig gevoel. Verder moet je vaak (extreem vaak!) plassen. Meestal maar heel kleine beetjes per keer. Komt dit je bekend voor? Dat kan, want hier heb je als zwangere sowieso al last van! Als zwangere vrouw zul je een blaasontsteking dan ook minder snel opmerken. Ook omdat je vaak geen pijn hebt tijdens het plassen.

Andere symptomen die misschien wel opvallen zijn troebele urine met een onaangename lucht. Als het goed is vraagt je verloskundige tijdens je intake gesprek of je eerder een blaasontsteking hebt gehad. Vooral als je vaker last hebt van een blaasontsteking zal ze je vragen dit te laten testen bij de huisarts. Hier moet je urine op kweek gezet worden om te kijken welke bacterie precies de oorzaak is voor jouw blaasontsteking. Dan kan de kuur die eventueel nodig is hier beter op aansluiten en is dan effectiever.

Een vaginale schimmelinfectie

Wanneer je al langere tijd met een blaasontsteking loopt, dan kun je last krijgen van andere symptomen. Zo kan koorts, licht bloedverlies en vaginale afscheiding voorkomen. De laatste 2 symptomen kunnen er ook op wijzen dat je een vaginale schimmelinfectie hebt. Helaas heb je hier als zwangere met een blaasontsteking ook weer grote kans op. Dit heeft ook weer te maken met de veranderde zuurtegraad van je vagina. Je hebt dan last van helse jeuk rond de vagina en schaamlippen, een branderig gevoel bij plassen en dikke, witte afscheiding die sterk ruikt. Geef dit ook direct aan bij je verloskundige!

risico's van een blaasontsteking tijdens zwangerschap

Je hebt vast wel eens van andere mensen gehoord dat ze blaasontsteking hadden. Vervelend, maar gevaarlijk? Voor zwangere vrouwen wel. Als een blaasontsteking bij zwangere vrouwen niet op tijd behandeld wordt kan dat gevaarlijk zijn voor jou en je baby.

Nierbekkenontsteking

De kans dat een blaasontsteking opstijgt en overslaat op je nieren (een nierbekkenontsteking) is bij een zwangere vrouw groter. Een nierbekkenontsteking gaat vaak gepaard met koorts, braken en hevige pijn rond de nieren. Ook kan een blaasontsteking in het laatste trimester van je zwangerschap vervroegd weeën opwekken.

Wat kun je doen tegen een blaasontsteking

Raadpleeg bij twijfel je huisarts of verloskundige. Een beginnende blaasontsteking is goed te behandelen en zal niet gevaarlijk zijn. Je arts kan antibiotica voorschrijven die niet schadelijk zijn voor je baby. Zeg wel dat je zwanger bent! Je arts zal dan de medicijnen aanpassen voor zwangere vrouwen. Met een antibioticakuur zou je er met een paar dagen vanaf moeten zijn.

Voorkomen van een blaasontsteking

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn gelukkig manieren waarop je blaasontsteking kan voorkomen. Hier zijn wat tips die je (eigenlijk altijd) moet toepassen.

Hydrateren

Waarschijnlijk ben je dit al veel vaker tegengekomen op onze website: drink voldoende! We kunnen het dan ook niet vaak genoeg herhalen, want het is gewoon ontzettend belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Als zwangere heb je meer vocht nodig en door voldoende water te drinken (zo'n 1,5 tot 2 liter per dag) voorkom je dat je uitdroogt. Een bijkomend voordeel is dat je minder snel blaasontsteking krijgt. Bacteriën spoel je letterlijk door als je voldoende vocht drinkt.

Cranberrysap

Naast het drinken van gewoon vocht is het drinken van cranberrysap een belangrijke voorkomer van blaasontsteking. De sap gaat namelijk de E. Coli bacterie tegen, een van de belangrijkste veroorzakers van blaasontsteking. Het drinken van de sap zorgt ervoor dat de bacterie zich niet aan de blaaswand kunnen hechten en dat de bacteriën die er al zitten worden losgeweekt, waardoor je dus minder kans hebt op blaasontsteking. Drink alleen niet meer dan 1 liter per dag, dat vergroot weer je kans op nierstenen.

Geparfumeerde producten

Inlegkruisjes, zeep, poeders en zalfjes bevatten vaak stoffen die de plasbuis kunnen irriteren. Dit kan je vatbaarder maken voor blaasontsteking. Probeer daarom zoveel mogelijk parfum-vrije producten te gebruiken.

Goed vegen

Ook niet onbelangrijk: zorg dat je standaard met toiletpapier van voor naar achter veegt. Bacteriën rond de anus komen dan niet in je plasbuis.

Plassen na sex

Als je na sex direct gaat plassen voorkom je dat bacteriën je plasbuis binnendringen.

Staan tijdens het plassen

Nee, dan bedoel ik niet 'staand plassen' zoals mannen dat doen. Als je hebt geplast moet je even opstaan en dan weer zitten. Omdat je blaas in verdrukking komt kan er een soort knik in zitten. Door even te gaan staan heb je dus kans dat er nog meer urine uitkomt, en je zo dus je blaas helemaal leeg kan maken!

Hou je urine zuur

Dit klinkt raar, maar het is goed om veel zure producten binnen te krijgen. Een citroen uitpersen in water is bijvoorbeeld heel goed. Ook citrusvruchten zoals grapefruit en sinaasappels zijn goed om te eten. En het is ook nog lekker!

Vermijd suikers

Probeer niet teveel suikers binnen te krijgen. Suikers hebben als eigenschap dat ze zich als eerste hechten aan bacteriën. Vervolgens hecht deze suiker zich dan weer aan de blaaswand waardoor de bacterie zo niet meer makkelijk uit de blaas gespoeld kan worden. Daarom is een blaasontsteking pittig om aan te pakken.

Heb jij nog aanvullende tips om een blaasontsteking te voorkomen? Wij horen het graag in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

08 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.