Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

Rust nemen is super belangrijk als je zwanger bent. Hoe je even ontsnapt aan dat volle hoofd en al het gepieker? Wij hebben 13 tips om je rust te pakken!

Rust nemen als je zwanger bent is heel belangrijk. Stress is niet goed voor je kindje en ook niet voor jou! Daarom is het verstandig om soms bewust een stapje terug te doen en jezelf even op nummer 1 te zetten. Hoe pak je je rust tijdens je zwangerschap? Wij geven tips!

Als je zwanger bent, is het logisch dat je hoofd soms overloopt. Je krijgt er in één klap een boel onzekerheden, zorgen en een lange to do-lijst bij. Geen wonder dat dat je af en toe even te veel wordt, zeker als je er ook nog een (drukke) baan en rijk sociaal leven naast hebt.

No stress!

Stress is niet goed voor je kindje en ook niet voor jezelf. Tijdens je zwangerschap is het dan ook nóg belangrijker dat je goed voor jezelf zorgt. Niet alleen met gezonde en gevarieerde voeding, maar ook met rust in lijf en hoofd. Alles voor een gezonde baby én mama!

Zwangere vrouw met hand op buik

Tips om rust te nemen tijdens zwangerschap

Er zijn verschillende manieren om voor elkaar te krijgen dat het minder druk wordt in je hoofd en lijf. Daarom hebben wij 13 tips op een rij gezet die helpen rust te nemen als je zwanger bent!

1. Doe een dutje

Misschien is dit niet altijd haalbaar op een werkdag, maar ons advies: neem het er in het weekend zeker van! Ga echt even in bed liggen, onder de dekens, en doe je ogen dicht. Een powernap van een half uurtje of gewoon even twee uur achter elkaar tukken? Het is allebei heerlijk! Je voelt je daarna vast als herboren.

2. Laat de boel de boel

Heb je het gevoel dat je altijd maar van alles móet? Ga bij jezelf na: hoe belangrijk is die takenlijst nu echt? Moet die volle wasmand vandaag leeg? Moet er echt nú gestofzuigd worden? Moet er persé een zelfgekookte maaltijd op tafel staan? Het antwoord op al die vragen: NEE. Als je er geen zin in hebt, doe het dan ook gewoon een keer niet. Bestel je favo bezorgmaaltijd en plof lekker op de bank. Morgen weer een dag.

3. Haal een frisse neus

Probeer regelmatig even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Een korte wandeling door de buurt, in je eentje of misschien met een gezellige buurvrouw, is al heerlijk! Je kunt ook de auto pakken en naar een bos in de buurt rijden om daar even de natuur op te snuiven.

Vrouw in sportkleding met sportmatje

4. Ga sporten

Bewegen is goed voor je (zwangere) lijf, al doe je dat misschien op een lager standje. Kies een sport waar jij je nog goed bij voelt of volg even andere (minder intensieve) klasjes dan je normaal gesproken doet. Baantjes trekken in het zwembad is erg prettig met je bolle buik, yoga kun je op je eigen niveau doen en hardlopen op een rustig tempo kan in principe ook gewoon. Muziekje aan en gaan!

5. Lees een boek

Hoe relaxt is het om helemaal op te gaan in een verhaal en zo in een compleet andere wereld te zijn? Een goed boek kan enorm ontspannend werken! Even alle drukte en het gepieker naar de achtergrond laten verdwijnen. Ook als je moeite hebt met in slaap komen door een vol hoofd, kan het helpen om eerst even wat bladzijdes te lezen.

6. Douche of badder uitgebreid

Als je de tijd neemt voor je douche of bad, heeft dit een enorm verkwikkend effect. Je voelt je schoon, fris én relaxt! En doe eens gek: sluit jezelf een avondje op in de badkamer en verwen jezelf met een uitgebreid beautyritueel. Scrubben, smeren, knippen, lakken... Een opkikker voor hoofd en lijf!

7. Neem een massage

Een massage is wel écht ultiem ontspannend. Gun jezelf dit, want je verdient het! Je lichaam is hard aan het werk om een baby te maken en daar ondervind jij de bijwerkingen (lees: kwaaltjes) van. Boek een behandeling bij een massagesalon en laat jezelf even een uurtje onder handen nemen. Enne, niet in slaap vallen dan hè?

8. Laat je boodschappen bezorgen

Is je voorraadkast leeg, maar heb je geen zin om met zware tassen te sjouwen of met je auto naar de supermarkt te gaan? Laat je boodschappen dan fijn bezorgen. Bijna elke supermarkt heeft wel een bezorgdienst. Gun jezelf die luxe! Jouw rust is die paar euro bezorgkosten echt wel waard.

Bruisbal met badzout

9. Ga er even tussenuit

Boek een weekendje weg of korte vakantie met je partner nu jullie nog met z’n tweeën zijn. Zo’n ‘babymoon’ is ideaal om nóg dichter bij elkaar te komen. Voer (nog) eens goede gesprekken over wat jullie van de spannende tijd die komen gaat verwachten en hoe jullie het ouderschap zien. Het is wel zo fijn als je daarover op één lijn ligt. Verder is het natuurlijk gewoon heerlijk om quality time met je liefde te hebben!

10. Onderneem iets in je eentje

Zo af en toe iets in je eentje ondernemen is super fijn. Niemand om rekening mee te houden, gewoon doen waar jij zin in hebt. Lunchen bij je favoriete tentje bijvoorbeeld, of op je dooie gemak shoppen in de stad? Of in je uppie naar de bios, waarom niet?! Wegzakken in die grote bioscoopstoelen met een XL-bak popcorn erbij: genieten maar.

11. Zeg die stomme afspraak af

Heb je al weken een afspraak in je agenda staan waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Zit je er alleen maar tegenaan te hikken? Wees verstandig en zeg ‘m af. Gooi het op je zwangerschap: zeg dat je naar je lijf moet luisteren en nu even voor jezelf kiest. De meeste mensen zullen dit heel goed begrijpen en zo niet, jammer dan! Jij bent nu het belangrijkst.

12. Kijk een vrolijke serie

Om even je zorgen en onzekerheden opzij te zetten, is een gezellige comedyserie een uitkomst. Niet te moeilijk, het moet een ‘lekkere wegkijkserie’ zijn waar je niet zo veel bij hoeft na te denken. Gewoon even flink lachen en vooral niet piekeren.

13. Sta de hele avond niet op

Maak met je partner de afspraak dat jij soms een hele avond niet hoeft op te staan. Niet om de deur open te doen, niet om de kaarsjes aan te steken, niet om op/af te ruimen, niet om wat te drinken te pakken, niet om iets te snaaien te zoeken in de voorraadkast... Gewoon niet! Laat je zo nu en dan lekker in de watten leggen.

Jij verdient rust

Voor dit alles geldt: voel je niet schuldig, jij verdient dit. Geniet van je zwangerschap!

Marieke van Boven

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.