10 manieren om je partner te betrekken bij de zwangerschap

10 manieren om je partner te betrekken bij de zwangerschap

Betrek je partner bij de zwangerschap. Lees hier 10 manieren om je partner te betrekken bij zwangerschap.

Jij voelt eigenlijk alles en je lichaam verandert met de week. Je bent anders dan normaal en wat verder in je zwangerschap kun je de baby ook voelen. Niet raar dat je meer bezig bent met het krijgen van jullie kleine dan je partner. 

1. Zorg dat je beiden het nieuws vertelt.

Tuurlijk hoort hij erbij, maar als jij bepaalt hoe je het overbrengt kan je partner zich een buitenbeentje voelen. Spreek af wanneer jullie het willen vertellen dat je zwanger bent en hoe je het wilt vertellen. Betrek hem hierbij!

2. Schrijf dokterafspraken in zijn agenda.

Of course, ten eerste moet je die afspraken zo plannen dat jij erheen kan, maar vraag of hij er ook bij wil zijn. Sommige mannen willen geen enkel bezoek naar de verloskundige missen en anderen houden het bij de echo's. Denk niet voor hem en vraag wat zijn wens is.

3. Zorg dat hij een eigen dadchelor-feest krijgt.

Jij krijgt waarschijnlijk van je vriendinnen een babyshower, maar je partner? Geef een paar overduidelijke hints aan zijn vrienden om een echt mannenfeest te organiseren. Of het nou in de tuin is of in zijn favo bar, laat ze lekker hun gang gaan en bemoei je er voor de rest niet meer mee.

4. Koop babyspullen samen.

Mama's kunnen af en toe een beetje controlfreaks zijn als het aankomt op het kopen van babyspullen (ik wil die wieg, nee geef dat speeltje maar die is mooier, wat is dat nou voor speen?). Maak niet overal een probleem van. Ook al wil hij babywanten kopen die jij niet leuk vindt en die je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken, laat hem. Als al zijn ideeën worden afgekeurd zal hij vanzelf niet meer geïnteresseerd zijn.

5. Betrek hem bij het stylen van de babykamer.

Zelfs al denk je dat hij helemaal geen stijl heeft. Doe zelf het voorwerk en kies een paar leuke prints. Laat hem uit die mogelijkheden kiezen en betrek hem zo weer in het baby-proces. Misschien gaat hij wel opscheppen bij zijn vrienden dat hij de babykamer heeft ingericht!

6. Laat hem voelen!

Je denkt dat je stoere vent niet zit te wachten op een schopje hier of daar? Daar kun je nog wel eens gek van opkijken. Laat hem regelmatig de baby voelen. Vaak reageert de kleine nu al op de vader. Meer betrekken kan toch niet?

7. Vermijd zinloze discussies.

Hij zal dingen zeker anders doen dan jij (gelukkig, jullie zijn geen kopieën), maar maak je niet druk als hij de baby anders aankleed of te eten geeft. Hij zal zich nooit op zijn gemak gaan voelen als jij hem constant bekritiseert.

8. Bevalling hoe gaan we dat doen?

Praat hier samen over. Zo kun je voorkomen dat hij geen idee heeft wat er op hem afkomt. Laat hem interessante artikelen of boeken lezen. Of neem hem mee naar de yoga, zodat hij weet wat hij kan doen om jou te ondersteunen.

9. Praat over wat je meemaakt.

Je wil natuurlijk niet over elk pijntje klagen. Toch is het wel goed om af en toe te vertellen hoe jij je voelt. Het hoeft eigenlijk niet eens over pijntjes te gaan. Ook prima als je vertelt of je ergens bang voor bent of tegenop ziet!

10. Niet pushen.

Sommige vrouwen vinden dat hun man niet genoeg betrokken is. Geef hem ook even de tijd om aan het idee te wennen dat hij een kind krijgt. Zeker in het begin krijgt hij er nog weinig van mee. Je hebt bijna nog geen buik, hij voelt nog niets. Het komt vanzelf. Hoe meer je pusht hoe minder zin hij straks heeft om zich ermee te bemoeien.

 Hoe betrek jij je partner tijdens je zwangerschap? 

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.