Kinderwagen kiezen | Hier moet je op letten

Kinderwagen kiezen | Hier moet je op letten

Ben jij al verdwaald in de wereld van kinderwagens? Als je een kinderwagen gaat kiezen is het belangrijk om niet alleen op de looks te letten, maar ook op deze praktische checks.

Een kinderwagen kiezen kan een best lastige onderneming zijn. Je hebt er misschien een in je hoofd die je mooi vindt, maar die blijkt dan toch niet zo praktisch te zijn. Dit zijn handige checks waar je op moet letten wanneer je een kinderwagen gaat kopen.

1. Je woonsituatie

Hoe woon je? Waar gaat de kinderwagen staan? Een kinderwagen staat straks misschien wel twee jaar in je gang, afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt. Als er nog meer kindjes komen misschien nog wel langer! Heb je plek genoeg in de gang of een garage? Lucky you! Niet zo veel plek of woon je op een etage zonder lift? Dan is het wel heel slim om op te letten of je kinderwagen van jouw keuze zo compact mogelijk kunt opbergen.

Cybex e-Priam elektrische kinderwagen

2. Jouw fysieke gesteldheid

Misschien ben jij (of is je man) bijna twee meter lang: dan wil je geen lage wagen waarbij je spontaan een zere rug krijgt elke keer wanneer je je kindje erin legt, een speentje wil geven of nog even wat beter wil toedekken. Of waarbij je steeds met je voeten tegen de wagen aanschopt. De duwstang van een kinderwagen kan vaak wel hoog genoeg, maar let ook op de hoogte van de reiswieg. Sommige merken zijn in dat opzicht hoger (bijvoorbeeld Stokke) en dus heel geschikt voor lange mensen.

3. Past de kinderwagen in de auto?

Tenzij je een Volkswagenbusje als auto hebt, is het áltijd goed om te kijken hoe de kinderwagen in je auto past. Voor kleine uitstapjes, maar ook voor toekomstige vakanties waarbij je nog meer spullen in je auto kwijt moet. Niet handig als de hele kofferbak al gevuld is met de wagen... Check van tevoren hoe de kinderwagen in te klappen en tot een redelijk compact pakketje te maken is.

Tip: op YouTube vind je ook hele handige 'zo prop ik mijn kinderwagen in mijn autootje' filmpjes!

4. Past de maxi-cosi op de kinderwagen? 

Heb je al een Maxi-Cosi of vergelijkbare autostoel? Check dan even of deze met een adapter op het onderstel van de kinderwagen van jouw keuze te bevestigen is. Zeker wanneer je met de auto op pad gaat (al is het maar voor een snelle boodschap), is het veel handiger om snel de Maxi-Cosi op het onderstel te klikken in plaats van een hele kinderwagen uit je kofferbak te vissen en op te tuigen.

5. Gewicht van de wagen

Verwacht je dat je een hoop moet gaan sjouwen met de wagen omdat je bijvoorbeeld op 1-hoog woont? Dan is het wel fijn als je een lichtgewicht-wagen hebt. Ook in het dagelijks gebruik is het fijn als je niet te maken hebt met een zware kinderwagen. Je loopt er net wat makkelijker een stoep mee op en af en stapt soepeler in de tram, bus of metro.

6. Help, Een lekke band!

Geen grapje: dat kan je echt gebeuren. Sommige kinderwagens hebben luchtbanden die lek kunnen gaan. Onhandig! Waarom zou je hier voor kiezen? Omdat je met luchtbanden meer demping hebt, wat heel fijn is voor het kindje dat in de wagen ligt. Die stuitert minder kanten op wanneer je door een mooi straatje met kinderkopjes loopt. Er zijn ook wagens met foambanden. Die kunnen niet lek en hebben ook een goede demping. 

Bugaboo kinderwagen met Maxi-Cosi

7. Huisdieren

Nooit aan dit argument gedacht, tot een lieve moeder ons vertelde dat ze haar kinderwagen had uitgekozen op hoogte en zwaarte van de wagen. Dit in verband met een grote hond als huisdier waarvan je niet wilt dat die in een enthousiaste bui de kinderwagen omver loopt. Of met zijn kwijlsnoet in de bak hangt. 

8. kinderwagens met één hand te besturen

Soms neem je immers net wat teveel boodschappen mee dan je gedacht had (als de luiers ineens in de aanbieding blijken te zijn bijvoorbeeld) of moet je de hond uitlaten. Een wendbare kinderwagen die met één hand te besturen is, is dan echt zo gek nog niet.

9. Kinderwagen geschikt voor bos & strand

Als je een echt buitenmens bent en graag wandelingen in de natuur maakt, is het handig om erop te letten dat je een kinderwagen kiest waarmee je op verschillende ondergronden uit de voeten kan. Let daarbij ook op de wielen, zodat je kindje niet uit de wagen stuitert wanneer jullie een boswandeling maken. Of dat jullie op het strand letterlijk stranden in het al het zand. Het allerhandigst voor deze uitjes is misschien wel een draagdoek

Een kinderwagen is een hele aanschaf en daarom 'moet' je er van jezelf misschien ook mee doen tot je uitgebaard bent en al je kids de wagen zijn ontgroeid. Maar als jij hem in de praktijk toch niet zo handig vindt, is het alleen maar frustrerend om er lang mee te doen. Op Marktplaats maak je er een andere moeder misschien juist wel heel blij mee, zodat jij kunt gaan voor een beter exemplaar. Je bent echt niet de eerste die de wagen inwisselt voor een ander exemplaar. Sommige moeders uit onze kennissenkring hadden voor elke baby een andere wagen, dus no worries. :) 

Natuurlijk heb je nog veel meer te shoppen wanneer je zwanger bent! We hebben alles handig voor je op een rijtje gezet in deze baby-uitzetlijst.  

Isabel Van Der Boog

Door

15 januari 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.