Verzekeringen als je een kind krijgt: welke afsluiten of aanpassen?

Verzekeringen als je een kind krijgt: welke afsluiten of aanpassen?

Als je een kindje krijgt, moet je een aantal verzekeringen afsluiten en bestaande verzekeringen aanpassen. Weet jij om welke verzekeringen dit gaat?

Met de komst van een baby is het belangrijk om je verzekeringen even flink onder de loep te nemen. Wil jij weten welke verzekeringen je moet aanpassen of afsluiten als je een kind krijgt? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht!

Er is een aantal verzekeringen dat je moet aanpassen bij de geboorte van je kind, maar er zijn ook verzekeringen die je nieuw moet of kunt afsluiten nadat je baby is geboren. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

Zorgverzekering bij pasgeboren baby

Jij en je partner hebben natuurlijk al een zorgverzekering, maar op het moment dat je kindje geboren is, moet deze worden aangemeld bij jouw eigen zorgverzekering of bij de zorgverzekering van je partner. Dit moet je doen voordat je baby 4 maanden oud is. Op deze manier worden bijna alle zorgkosten voor je kindje door je zorgverzekering vergoed, want bijna alle zorgkosten van een baby vallen onder de basisverzekering.

Ben je te laat met het aanmelden van je baby bij de zorgverzekering? Dan zijn de zorgkosten die je tot die tijd gemaakt hebt ook voor jou. Zorg dus dat je je zorgverzekering op tijd aanpast!

Moeder danst met baby in de woonkamer

Aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering

Deze verzekeringen hoef je in principe niet aan te passen wanneer je baby is geboren, tenzij je nog geen gezinsdekking hebt binnen je polis. Wanneer je namelijk gezinsdekking hebt, valt alles wat met je kindje te maken heeft gewoon onder je huidige aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering.

Inboedelverzekering na de komst van een baby

Met de komst van een baby komen er ook een heleboel spullen bij. Denk aan alle spullen die je gekocht hebt voor de babykamer, maar ook bijvoorbeeld een dure kinderwagen. Het is verstandig om na de geboorte van je baby te controleren of je inboedelverzekering je huidige inboedel, inclusief alle nieuwe babyspulletjes, nog wel voldoende dekt. Het is natuurlijk zonde als je betaalt voor een inboedelverzekering die niet je volledige inboedel dekt.

Reisverzekering voor je kindje

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan is het belangrijk om je pasgeboren kindje toe te voegen aan de reisverzekering, zodat hij of zij ook onder de verzekering valt. Controleer bovendien even of je reisverzekering gezinsdekking biedt. 

Uitvaartverzekering voor je baby

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar toch is het verstandig: het regelen van een uitvaartverzekering voor je kind. Een gemiddelde uitvaart kost €7500 en dat heeft niet iedereen op zijn bankrekening staan. Een uitvaartverzekering kost vaak relatief weinig op maandbasis en met het afsluiten van deze verzekering zorg je ervoor dat je de kosten van een uitvaart vergoed krijgt, mocht dat nodig zijn. Je hoopt natuurlijk dat je nooit gebruik hoeft te maken van deze verzekering, maar het is wel verstandig om ‘m af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering 

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om de kosten van een hypotheek of de huur op te vangen wanneer één van beide partners komt te overlijden. Je krijgt in zo’n geval een geldbedrag uitgekeerd zodat je als nabestaande niet in financiële problemen komt bij het overlijden van je partner.

Wanneer je kinderen hebt, zijn je kosten nog hoger (denk aan het betalen van kinderopvang, een toekomstige studie, dure zwemlessen en het opnemen van extra verlof na het overlijden van je partner), dus een overlijdensrisicoverzekering is geen overbodige luxe wanneer je kindje is geboren. Als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt, kun je het verzekerde bedrag gewoon laten ophogen.

Heb jij alle verzekeringen voor je kindje al geregeld? 

Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond, Independer, Rabobank

Isabel Van Der Boog

Door

29 september 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.