Je baby en warm weer

Bij hoge temperaturen moet je je baby goed in de gaten houden en wat maatregelen nemen. Wij zetten ze op een rij en hebben tips!

Je baby en warm weer: die combinatie roept bij veel moeders vragen op. Wanneer de temperatuur steeds verder oploopt moet je, eigenlijk nog meer dan anders, goed letten op je kleine. Heeft je baby het niet te warm, of juist niet te koud? Staat de wieg niet op de tocht en wat voor lakens kan ik het beste gebruiken? In dit artikel proberen we zo veel mogelijk van deze vragen te beantwoorden.

Je kunt zelf makkelijk een laag kleding uittrekken of een ventilator aanzetten om je aan te passen aan de temperatuur. Baby's hebben daar natuurlijk hulp bij nodig. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij je baby wanneer het warm is!

Zonnebrandcrème voor baby’s

Natuurlijk is het het allerbelangrijkst dat je je baby goed insmeert als het warm weer is. Wanneer je met je baby de zon in gaat, is een goede zonnebrandcrème (het liefst speciaal voor baby’s) essentieel. De huid van je baby moet nog leren zich te beschermen tegen de buitenwereld. Kies daarom voor zijn tere huidje het liefst voor een natuurlijke, biologische zonnebrandcrème zonder kunstmatige toevoegingen. Vooral geurstoffen doen het babyhuidje meer kwaad dan goed.

De website SoloBioMooi verkoopt maar liefst 25 biologische cosmeticamerken, waaronder het merk Alphanova met twee soorten zonnebrandcrème speciaal voor baby’s in het assortiment. Deze intensief beschermende zonnebrandcrèmes met SPF50 hebben het verzorgende aloë vera als hoofdingrediënt en zijn geschikt voor zowel het gezichtje als het lijfje van je kindje. De zonnebrandcrème is bovendien verrijkt met 100% minerale filters die, in tegenstelling tot een chemische filter, direct bescherming bieden tegen de intensiteit van de zon en bovendien niet schadelijk zijn voor het milieu, koraalriffen, vissen en schaaldieren. Win-win!

Zonnebril voor baby's

Het is héél verstandig om je baby een zonnebril te laten dragen als de zon schijnt. Dat ziet er niet alleen schattig uit, maar een zonnebril is juist op die leeftijd ook heel functioneel. Dat baby's een gevoelige huid hebben, weten de meeste ouders wel, maar wist je dat kinderogen ook extra kwetsbaar zijn voor UV-straling? Koop voor je baby dus ook een zonnebril! Lees er alles over in ons artikel over zonnebrillen voor baby's en kinderen.

TEMPERATUUR BABYKAMER

Wat mag de maximale temperatuur zijn in de babykamer? De ideale temperatuur is rond de 18 graden, maar in de zomer zal dit lastig te handhaven zijn. Vooral bij kleine kamers of zolderkamers kan de zon de ruimte echt veranderen in een oventje. Krijg je het in de slaapkamer niet koel genoeg? Sommige moeders zetten overdag de wandelwagen in de gang of verplaatsen de box naar de keuken. 's Avonds kan je je kleine bijvoorbeeld in de wieg op jouw slaapkamer leggen. 

Check de temperatuur van je kleine door de nek, voeten en even onder de kleding van je baby te voelen. Is het zweterig dan heeft je kleine het te warm.

TOCHT

Tocht is iets dat je snel vergeet als je je best doet om het koel te krijgen in een kamer. Ramen tegen elkaar open zetten kan de ruimte koeler maken, maar voor je het weet staat die kleine op de tocht en heb je een zieke baby in huis. Kijk waar de tochtstroom loopt en zorg dat je de wieg of box niet in het pad van de tochtstroom hebt staan. Laat je baby ook zo ver mogelijk bij het raam vandaan slapen als het even kan. 

Pas bij een airconditioning of ventilator ook op dat je kleine niet in de tochtstroom ligt.

KLEDING & lakens

Het is handiger om meerdere lagen lakens en babykleding van dunne stof te gebruiken, zodat je makkelijk een laag uit kunt trekken. Een bepaalde hoeveelheid lakens of dikte van kleding aanraden is lastig, omdat iedere thuissituatie verschillend is. Controleer regelmatig of je kleine het niet te warm of te koud heeft en pas de kleding en lakens daarop aan. 

Gebruik losse katoenen kleding, dat neemt meer vocht op dan syntetische stoffen.

Luiers

Ook bij het kiezen van luiers kun je rekening houden met de warmte. Ga voor katoenen luiers in plaats van wegwerpluiers, deze kunnen net als katoenen kleding meer vocht verwerken. 

Temperatuur kinderwagen

Waar veel ouders niet bewust over nadenken, is de temperatuur in de kinderwagen. Onder de kap kan het in de zon erg heet worden. Het liefst doe je de kap dan naar beneden en bescherm je de kinderwagen met een kleine parasol. Of probeer de kinderwagen zo veel mogelijk op schaduwplekken neer te zetten.

Dooky

Ook kun je een Dooky Universal Cover gebruiken om je kindje in de wagen, Maxi-Cosi of buggy te beschermen tegen de zon!

AUTOSTOEL te heet

Vergeet de autostoel niet! Autostoelen zijn vaak van een donkere stof gemaakt en kunnen ontzettend heet worden, zeker als ze direct in de zon hebben gestaan. Een autostoelhoes met reflecterende werking kan dan een uitkomst zijn. Ook altijd handig voordat je gaat rijden: even alle deuren van de auto tegen elkaar open zetten voordat jullie erin gaan zitten. Dan kan alle warmte er alvast uit.

Laat je baby of kind nooit alleen achter in de auto! We zien het helaas nog steeds gebeuren en het is echt levensbedreigend. Zie je deze situatie, aarzel dan niet om het alarmnummer te bellen.

Vocht

Houd ook heel goed in de gaten of je kleine niet uitdroogt. Door al dat zweten kan je baby meer vocht nodig hebben dan normaal. Tekenen van uitdroging zijn onder andere:

 • rusteloosheid
 • een snelle ademhaling
 • onregelmatig plassen
 • droge lippen en mond
 • een huid die te warm aanvoelt
 • een rood gezicht
 • huid is stug als je een huidplooi pakt, veert niet direct terug bij loslaten

Je mag je baby extra water geven naast de flesvoeding, maar overleg even met je lactatiekundige of kraamhulp over de hoeveelheid.

Geef je borstvoeding, dan is het ook belangrijk dat je zelf extra drinkt (zo'n 700 tot 1000 ml) en je kleine vaker aanlegt. In dit geval moet je je baby juist geen extra water geven, omdat de kleine dan ineens minder borstvoeding kan gaan drinken. Aan het aantal plasluiers kun je zien of je baby genoeg vocht binnen krijgt. 

LEES OOK: Getest! Dit is de fijnste zonnebrandcrème voor baby's

Warmte-uitslag baby

Soms kan het voorkomen dat je kleine last krijgt van warmte-uitslag. Dit ziet eruit als kleine bultjes op een rode huid. Meest zie je deze bultjes bij de liezen, oksels, borst, nek, buik en rug. Deze bultjes zullen uit zichzelf verdwijnen wanneer je baby afkoelt. Heeft je baby koorts? Ga dan direct langs de huisarts. 

Tips om je baby koel te houden bij hitte

 • Leg een extra molton doek of hydrofiele doek in de wieg die extra zweet op kan nemen. 
 • Trek je kind vooral katoen aan, dit neemt meer zweet op dan synthetische stoffen.
 • Gebruik ook een katoenen laken om je kind luchtig toe te dekken.
 • Speelt je kleine in de box? Ook hier kan een molton doek helpen tegen het zweet. 
 • Probeer gordijnen zo veel mogelijk dicht te houden overdag.
 • Probeer als het even kan je baby buiten in de schaduw te zetten. 
 • Pas op met te koude badjes of sponzen om je kleine koel te houden. De temperatuursverschillen kunnen dan te groot worden. Liever lauw water gebruiken.

Leuke baby-uitjes

Is het echt niet meer uit te houden in huis? Dan is het misschien een goed idee om gewoon even lekker erop uit te gaan. Een park biedt vaak veel schaduw en je kunt er even lekker relaxen. Of wat dacht je van het zwembad? Hier is de temperatuur goed geregeld en kun je prima vertoeven. Wc's en verschoontafel zijn ook binnen handbereik. 

Wil je graag weten hoe je je baby direct beschermt in de zon, lees dan onze artikelen over Baby en zon - zo bescherm je jouw baby en Zonnebrillen voor baby's & kinderen

Door

13 mei 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.