Je baby en warm weer: tips & adviezen

Je baby en warm weer: tips & adviezen

Als je een baby hebt en de temperaturen lopen op, moet je op een aantal dingen letten en wat maatregelen nemen. Wij vertellen je alles over je baby en warm weer!

Je baby en warm weer: er zijn in deze situatie wat dingen waar je op moet letten! Heeft je baby het niet te warm? Hoe houd je je baby koel zonder dat ie ziek wordt? Wat kun je doen bij het slapen en welke zonnebrandcrème is de beste? Deze en meer vragen proberen we voor je te beantwoorden en we hebben handige tips bij oplopende temperaturen. Wij vertellen je alles over je baby en warm weer!

Zonnebrandcrème voor baby's

Natuurlijk is het het allerbelangrijkst dat je je baby goed insmeert als het warm weer is. Wanneer je met je baby de zon in gaat, is een goede zonnebrandcrème (het liefst speciaal voor baby’s) essentieel. De huid van je baby moet nog leren zich te beschermen tegen de buitenwereld. Kies daarom voor zijn tere huidje het liefst voor een natuurlijke, biologische zonnebrandcrème zonder kunstmatige toevoegingen. Vooral geurstoffen doen het babyhuidje meer kwaad dan goed. 

De website SoloBioMooi verkoopt maar liefst 25 biologische cosmeticamerken, waaronder twee soorten zonnebrandcrème speciaal voor baby’s van het merk Alphanova. Deze intensief beschermende zonnebrandcrèmes met SPF50 hebben het verzorgende aloë vera als hoofdingrediënt en zijn geschikt voor zowel het gezichtje als het lijfje van je kindje. De zonnebrandcrème is bovendien verrijkt met 100% minerale filters die, in tegenstelling tot een chemische filter, direct bescherming bieden tegen de intensiteit van de zon en bovendien niet schadelijk voor het milieu, koraalriffen, vissen en schaaldieren zijn. Win-win!

Babykamer

Temperatuur babykamer

Wat mag de maximale temperatuur zijn in de babykamer? De ideale temperatuur is rond de 18 graden, maar in de zomer zal dit lastig zijn. Vooral bij kleine kamers of zolderkamers kan de zon de ruimte echt veranderen in een oventje. Krijg je het in de slaapkamer van je baby niet koel genoeg? Sommige moeders zetten overdag de wandelwagen in de gang of verplaatsen de box naar de keuken. 's Avonds kun je je kleine bijvoorbeeld in de wieg of in een campingbedje op jouw slaapkamer leggen.

Check de temperatuur van je kleine door de nek, voeten en even onder de kleding van je baby te voelen. Is het zweterig? Dan heeft je kleine het te warm.

Je baby op de tocht

Tocht is iets wat je snel vergeet wanneer je je best doet om het koel te krijgen in een kamer. Ramen tegen elkaar open zetten kan de ruimte koeler maken, maar voor je het weet staat je baby op de tocht en heb je een ziek kindje in huis.

Kijk goed waar de tochtstroom loopt en zorg dat je de wieg of box niet in het pad van de tochtstroom hebt staan. Laat je baby ook zo ver mogelijk bij het raam vandaan slapen als het even kan.

Pas bij een airconditioner of ventilator ook op dat je kleine niet in de tochtstroom ligt.

Kleding en lakens

Het is handiger om meerdere laagjes lakens en babykleding van dunne stof te gebruiken, zodat je makkelijk een laag uit kunt trekken. Trek je baby ook losse katoenen kleding aan, dat neemt meer vocht op dan synthetische stoffen. Een bepaalde hoeveelheid lakens of dikte van kleding aanraden is lastig, omdat iedere thuissituatie verschillend is. Controleer regelmatig of je kleine het niet te warm of te koud heeft en pas de kleding en lakentjes daarop aan.

Een dunne zomerslaapzak is ook fijn, dan hoef je geen extra deken of laken te gebruiken! 

Moeder met baby en peuter op het strand

Luiers

Ook bij het kiezen van luiers kun je rekening houden met warm weer. Ga voor katoenen luiers in plaats van wegwerpluiers, deze kunnen net als katoenen kleding meer vocht verwerken.

Vind je dit niet prettig? Verschoon de luier van je baby dan wat vaker dan je normaal zou doen, dan krijgt het niet de kans om te gaan 'broeien'.

Temperatuur kinderwagen

Waar veel ouders niet bewust over nadenken, is de temperatuur in de kinderwagen. Onder de kap kan het in de zon erg heet worden. Dek de kinderwagen dus niet af met een doek of deken, de temperatuur loopt dan héél snel op!

Het liefst doe je de kap dan naar beneden en bescherm je de kinderwagen met een kleine parasol. Probeer de kinderwagen ook zo veel mogelijk op schaduwplekken neer te zetten.

Dooky

Ook kun je een Dooky Universal Cover gebruiken om je kindje in de wagen, Maxi-Cosi of buggy te beschermen tegen de zon!

Autostoel te heet

Vergeet de autostoel niet! Autostoelen zijn vaak van een donkere stof gemaakt en kunnen ontzettend heet worden, zeker als ze direct in de zon hebben gestaan. Een autostoelhoes met reflecterende werking kan dan een uitkomst zijn.

Ook altijd handig voordat je gaat rijden: even alle deuren van de auto tegen elkaar open zetten voordat jullie erin gaan zitten. Dan kan alle warmte er alvast uit.

Laat je baby of kind nooit alleen achter in de auto! We zien het helaas nog steeds gebeuren en het is echt levensbedreigend. Zie je deze situatie, aarzel dan niet om het alarmnummer te bellen.

Baby op kleed in de tuin

Vocht

Houd ook heel goed in de gaten of je baby niet uitdroogt met warm weer. Door al dat zweten kan je baby meer vocht nodig hebben dan normaal. Tekenen van uitdroging zijn onder andere:

  • rusteloosheid
  • een snelle ademhaling
  • onregelmatig plassen
  • droge lippen en mond
  • een huid die te warm aanvoelt
  • een rood gezicht
  • huid is stug als je een huidplooi pakt, veert niet direct terug bij loslaten

Je mag je baby extra water geven naast de flesvoeding, maar overleg even met je lactatiekundige of kraamhulp over de hoeveelheid.

Geef je borstvoeding, dan is het ook belangrijk dat je zelf extra drinkt (zo'n 700 tot 1000 ml) en je kleine vaker aanlegt. In dit geval moet je je baby juist geen extra water geven, omdat hij dan ineens minder borstvoeding kan gaan drinken. Aan het aantal plasluiers kun je zien of je baby genoeg vocht binnen krijgt. 

Moeder geeft borstvoeding op het strand

Warmte-uitslag bij je baby

Soms kan het voorkomen dat je baby last krijgt van warmte-uitslag. Dit ziet eruit als kleine rode bultjes en de huid kan ook wat roder worden. Meestal zie je deze bultjes bij de liezen, oksels, borst, nek, buik en rug. Deze bultjes zullen uit zichzelf verdwijnen wanneer je baby afkoelt. Heeft je baby koorts? Ga dan direct langs de huisarts. 

Tips om je baby koel te houden bij warm weer

Het is belangrijk om je baby koel te houden als de temperaturen oplopen. Dit kun je voor je baby doen bij warm weer:

  • Leg een extra molton of hydrofiele doek in de wieg die extra zweet op kan nemen.

  • Trek je kind vooral katoen aan, dit neemt meer zweet op dan synthetische stoffen.

  • Gebruik ook een katoenen laken om je kind luchtig toe te dekken.

  • Speelt je kleine in de box? Ook hier kan een moltondoek helpen tegen het zweet.

  • Probeer gordijnen zo veel mogelijk dicht te houden overdag.

  • Probeer als het even kan je baby in de schaduw te zetten als je buiten bent.

  • Pas op met te koude badjes of sponzen om je kleine koel te houden. De temperatuurverschillen kunnen dan te groot worden. Gebruik liever lauw water.

Leuke uitjes met baby bij warm weer

Is het echt niet meer uit te houden in huis? Dan is het misschien een goed idee om gewoon even lekker erop uit te gaan. Een park biedt vaak veel schaduw en je kunt er even lekker relaxen. Of wat dacht je van het zwembad? Hier is de temperatuur goed geregeld en kun je prima vertoeven. Wc's en een verschoontafel zijn ook binnen handbereik. 

 

Redactie MiniMe.nl

Door

03 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.