Je baby beschermen tegen de zon

Je baby beschermen tegen de zon

Om je baby goed te beschermen tegen de zon, heb je meer nodig dan zonnebrandcrème en een hoedje. Lees onderstaande feiten en tips over baby’s en zon!

Een baby en zon: niet echt een goede combinatie. Hoewel buitenlucht goed is voor iedereen en de zon zorgt voor aanmaak van vitamine D, is het echt super belangrijk om je baby goed te beschermen tegen de zon. Hoe doe je dat? Wij hebben veel tips voor je!

Jonge baby's kunnen nog niet goed tegen de warmte en bovendien is de babyhuid zo teer, dat het zichzelf nog niet kan beschermen tegen UV-straling. De zon kan dus heel schadelijk zijn voor je baby! Denk daarom aan al deze punten en bescherm zo je baby optimaal tegen de zon.

baby loopt op strand met vader

Baby en zon

Sommige deskundigen zeggen dat je een baby jonger dan zes maanden uit de zon moet houden, maar het KWF adviseert zelfs om je kind tot 12 maanden helemaal uit de zon te houden. Baby's tot 6 maanden kunnen UV-straling niet verdragen vanwege hun dunne huid en het feit dat ze nog geen pigment hebben.

Omdat kinderen in de groei zijn, gaat hun celdeling twee keer zo snel en is de huid extra kwetsbaar. Als deze huidcellen eenmaal beschadigd zijn, kunnen ze niet snel weer herstellen. Een kind zal niet snel huidkanker krijgen, maar zit je kleine veel in de zon, dan is dit juist een risico voor later. Bescherm daarom je kindje ontzettend goed tegen de zon om op latere leeftijd de kans op huidkanker zo klein mogelijk te houden.

jongetje zit in zand naast waterval

Baby laten wennen aan zon

De eerste maanden moet je je baby sowieso laten wennen aan de zon. Direct met je baby op vakantie naar een zonovergoten land kan, maar bereid het wel voor. Ga bijvoorbeeld in het voorjaar al regelmatig met je kindje naar buiten. Niet alleen is buitenlucht goed voor hem, ook kan de huid wennen aan de zon!

Vanaf ongeveer een jaar is de huid iets minder gevoelig, maar blijf altijd goed insmeren! Zorg dat je baby niet langer dan een half uur in de volle zon zit. Daarna kun je hem of haar even iets laten drinken in de schaduw.

Je baby insmeren

Je moet je baby insmeren met zonnebrandcrème met een minimale beschermfactor van 20, maar hoe hoger, hoe beter. Delen van de huid die je extra goed moet insmeren zijn: oogleden, oren en neus, maar ook de nek en de randjes van kleding. Het is belangrijk dat je je baby ook insmeert in de schaduw, in het voorjaar en wanneer hij in de kinderwagen ligt. Zonnestralen zijn namelijk sterker dan je denkt.

Wanneer en hoe vaak baby insmeren?

Het is belangrijk om je baby om de twee uur in te smeren en elke keer nadat hij uit het water komt. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon op zijn sterkst. Hoe lang je kind precies in de zon kan zitten, is afhankelijk van de zonkracht. Is de zonkracht 9 of hoger, dan is de kans op verbranding zeer groot en is het het beste om je kind uit de zon te houden. Volwassenen mogen dan ook maar maximaal 10 minuten in de zon zitten.

meisje zit op strand met ijsje en zonnebrand

Zonnebrandcrème baby

Er zijn een aantal slimme tips waar je op moet letten qua ingrediënten in zonnebrandcrème die je beter kunt mijden. Eigenlijk is het verstandig om te kiezen voor een factor 50 en een zonnespray die waterresistant is. Wist je dat er ook zonnebrandcrèmes zijn die zandresistant zijn?

Lees ook eens ons artikel over de beste zonnebrandcrème voor baby's voor alle handige insights!

Naar het strand met je baby

Ga jij een dag samen met je baby naar het strand? Zorg dan dat je baby in de schaduw zit of slaapt! Als je baby slaapt, is de kans op uitdroging of oververhitting groter. Laat daarom je baby in een tentje in de schaduw of kinderwagen met kap naar beneden slapen.

Is je kind al iets groter en wil hij graag spelen? Laat hem dan spelen met een UV-werend T-shirt of zwempak aan en een pet op. Met een hoofddeksel voorkom je namelijk ook een zonnesteek.

UV-kleding baby

UV-zwemkleding is vooral handig als je op vakantie gaat en veel bij het zwembad of op het strand te vinden zult zijn! Maar ook als je een zwembadje in de tuin opzet, is UV-werende badkleding ideaal. Trek je baby speciale UV-werende kleding aan en je hebt weer een zorg minder. Hiermee weer je vaak al 50 tot 98% van de UV-straling. Er zijn echt hele leuke pakjes verkrijgbaar, kijk maar eens bij Snapper Rock of Beach & Bandits!

Baby-zonnehoedje

Vaak hebben baby's geen of vrij weinig haar, dus doe je kindje dan altijd een zonnehoedje op! Het beschermt niet alleen de tere hoofdhuid, maar houdt ook de zon nog weg uit het gezicht en de nek. Wij gingen laatst op zoek naar de leukste zonnehoedjes voor baby's en peuters! Je baby beschermen in de zon? Parasol? Check! Zonnehoedje, UV-kleding, zonnebrandcrème, zonnebril én zonneschermen? Check check check!

baby krijgt borstvoeding op het strand

Parasol

Bij veel kinderwagens kun je een parasol als accessoire erbij kopen. Heel handig! Tijdens het wandelen blokkeert het misschien soms een beetje je zicht, maar wanneer je kinderwagen ergens parkeert, is een parasol eigenlijk beter dan een doek die je aan de kap bevestigt. Zo'n doek beperkt namelijk de ventilatie en kan er juist voor zorgen dat het nog warmer wordt voor je kleintje in de kinderwagenbak.

Ook als je graag in de tuin zit, is een grote parasol een must. Bedenk je wel dat je onder een parasol nooit helemaal 100% beschermd bent tegen UV-stralen.

Zonnebril voor baby’s

UV-straling is niet alleen slecht voor de huid, maar ook voor de ogen. Daarom is het belangrijk om ook je kinderen al van jongs af aan een zonnebril op te zetten. (En dan maar hopen dat ze 'm op laten...) Er zijn gelukkig best wat handige zonnebrillen voor baby's te krijgen met bijvoorbeeld een elastieken band en gemaakt van onbreekbaar en super buigzaam materiaal.

LEES OOK: Alles over zonnebrillen voor baby’s en kinderen

meisje op het strand met grote zonnehoed op

Zonneschermen in de auto

En last but not least: ook als je op weg gaat met de auto, is het belangrijk om je baby te beschermen tegen de zon en warmte. Zonneschermen op de ramen zijn dan ook echt een must; zo zit je kindje niet in de volle zon.

En wist je dat een deel van de UV-stralen ook gewoon door glas heen komen? De meeste UV-b stralen (die zorgen voor verbranding) worden tegengehouden, maar UV-a stralen (die zorgen voor huidveroudering) komen er wel doorheen. Veel nieuwe auto's zijn tegenwoordig gelukkig voorzien van UV-werend glas, maar desondanks is een vrolijk zonnescherm in de auto echt een must!

Tekenen van uitdroging

Ondanks alle maatregelen is de kans op uitdroging aanwezig als je baby te lang is blootgesteld aan de zon. Een paar belangrijke tekenen van uitdroging kunnen zijn:

  • huilen
  • spugen
  • suf zijn

Ga altijd naar de eerste hulp of de huisartsenpost als je het niet vertrouwt!

Bronnen: Dokterdokter, gezondheidsnet, KNMI en KWF

Redactie MiniMe.nl

Door

04 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.