Zonnebril voor baby’s & kinderen | Waarom het héél belangrijk is!

Zonnebril voor baby’s & kinderen | Waarom het héél belangrijk is!

Wanneer de zon schijnt, is het verstandig om een zonnebril te dragen. Wij vertellen je alles over deze must-have!

Baby’s met zonnebrillen: het ziet er niet alleen schattig uit, het is ook héél verstandig om je kindje er eentje te laten dragen als de zon schijnt. Niet alleen oudere kinderen hebben een zonnebril nodig, ook baby’s! Waarom is dat belangrijk en waar vind je goede, leuke exemplaren? Wij vertellen het je!

Dat je de gevoelige huid van je baby beschermt tegen de zon met een goede zonnebrandcrème weet eigenlijk iedere ouder wel, toch? Daarom zochten wij ook uit wat de fijnste zonnebrandcrème voor baby’s is. En je baby een zonnehoedje of petje laten dragen doen de meeste ouders ook!

Maar wist je dat het daarnaast ook heel belangrijk is dat je de oogjes van je baby goed beschermt tegen de zon? Het is dus heel verstandig om je baby een zonnebril te laten dragen.

baby met zonnehoedje in zwembadje

Inhoud

Ook baby’s aan de zonnebril

Het Oogfonds deed in 2015 onderzoek en kwam tot de (best wel zorgwekkende) conclusie dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag geen zonnebril draagt. Kinderogen zijn extra kwetsbaar, dus extra bescherming is nodig! Aangeraden wordt om niet alleen peuters en kleuters, maar ook zeker baby’s een zonnebril te geven. 

Goede oogbescherming voor kinderen

“Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen, maar in de zomermaanden tussen 11.00 en 15.00 uur is goede oogbescherming belangrijk”, meldt het Oogfonds. “De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Kinderen zijn ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat ze 18 jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80% van de UV-straling van hun hele leven.”

Zonnebril mee op vakantie

Vergeet ook niet dat UV-straling per plaats enorm kan verschillen. Als je in de zomervakantie naar een land reist dat dichtbij de evenaar ligt, is het nóg belangrijker om de ogen van je kind te beschermen. Niet alleen op het strand, maar ook bij het water, in de bergen en in de sneeuw.

kinderen met zonnebrillen

LEES OOK: Babyvoeding in het vliegtuig meenemen | Wat mag wel en niet? 

Tips voor een goede zonnebril voor kinderen

Waar moet je op letten als je een zonnebril gaat kopen voor je baby of ouder kindje? Dit zijn de tips van het Oogfonds:

  1. De zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.

  2. De glazen moeten groot genoeg zijn en het montuur moet goed passen. Aan de voor-, onder- en zijkanten mag geen UV-licht naar binnen dringen.

  3. De zonnebril moet een CE-markering hebben met daarbij een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, ofwel: de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen: tot 20% absorptie van het licht. Bescherming 4 betekent 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.

  4. De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

Hoe houdt een baby of peuter de zonnebril op?

‘Heel leuk zo'n zonnebril, maar mijn baby gooit ‘m af zodra ik me omdraai!’ Herkenbaar? Bij een baby kan het helpen een elastisch bandje aan de bril te maken dat je om het hoofd kan doen. Bij veel babybrillen krijg je zo’n bandje er standaard bijgeleverd. Super handig!

Peuters en kleuters kun je zelf een leuke bril laten kiezen. Dan doen ze ‘m waarschijnlijk niet meer af! Als ze écht, maar dan ook écht geen zonnebril willen dragen, kun je een pet of hoed met brede rand proberen die de ogen ook beschermt.

LEES OOKBaby en warm weer - wat te doen?

Goede kinderzonnebril kopen

Wil jij een goede zonnebril voor je baby, peuter of kleuter kopen? Dan heb ik hieronder vast zes modellen geselecteerd die aan alle eisen voldoen en er ook nog eens tof uitzien!

zonnebrillen voor kinderen bol.com

  1. Ki Et La - UV-zonnebril voor baby's en peuters Ours'on - Crème 
  2. Ki Et La - UV-zonnebril voor baby's - Diabola - Donkerblauw
  3. Dooky BabyBanz zonnebril - Blue Star 0-2 jaar
  4. Sinner Kecil Kinderzonnebril - Roze
  5. Babiators - UV-Zonnebril voor kinderen - Two Tone Aviator 
  6. Babiators gepolariseerde UV-zonnebril The Influencer - Roze (6+yrs)

Bron: Oogfonds

Isabel Van Der Boog

Door

20 juni 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.