Samen met je kind in één bed slapen

Samen met je kind in één bed slapen

Sommige ouders slapen met hun kind in één bed of overwegen om het te gaan doen. Dit zijn de voor- en nadelen!

Sommige ouders slapen in één bed met hun kind. Manieren om samen met je kind te slapen zijn co-sleeping, rooming-in of bed-sharing. Waarom kiezen ouders ervoor om met hun kind in één bed te slapen? En waarom zou je het niet doen? Dit zijn de voor- en nadelen van samen slapen met je kind!

Samen slapen: co-sleeping, rooming-in en bed-sharing

Er zijn verschillende manieren van samen slapen met je kind. Om verwarring te voorkomen, zet ik deze verschillende manieren van samen slapen met een baby of kind eerst even voor je op een rij:

  • Co-sleeping

    Co-sleeping houdt in dat je kindje in een eigen co-sleeper tegen jouw bed aan ligt. Een co-sleeper is een ledikantje of babybedje waar één zijkant van is weggehaald, zodat er geen zijkant tussen jou en de baby zit. 
  • Rooming-in

    Rooming-in is een andere variant van samen slapen, waarbij je kindje wel bij jullie op de kamer slaapt, maar hij of zij wel in een eigen bedje ligt of in een wiegje naast het bed. Je ligt dus wel gezellig bij elkaar, maar ieder heeft z’n eigen bed.
  • Bed-sharing

    Bed-sharing houdt in dat je kindje bij jullie in bed slaapt.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?

slapende baby

De voordelen van samen slapen met je kind

Samen slapen heeft heel veel voordelen. Ik slaap zelf ook heel regelmatig met twee kinderen bij me in bed en ik moet je eerlijk zeggen dat ik er erg van geniet. Maar die gezelligheid is niet het enige voordeel van samen slapen. Dit zijn de voordelen van met je kind in één bed slapen:

  • Ouders zijn alerter. Doordat je het veel sneller door hebt wanneer je kindje geluid maakt of onrustig wordt, kan je hem geruststellen voordat hij begint te huilen. Hierdoor slaap je allemaal sneller door en bespaar je je kindje de stress van het huilen. 

  • Samen slapen is veiliger. Onderzoek toont aan dat moeders die samen met hun kindje slapen veel vaker wakker worden om te controleren of alles nog veilig is dan ouders waarvan de baby op een andere kamer ligt. 

  • Bij baby’s die alleen slapen, is er een groter risico op wiegendood. Dit wordt gelinkt aan het feit dat baby’s die alleen slapen in een diepere slaap terecht komen, wat het risico op wiegendood verhoogt. Samen slapen verkleint de kans op wiegendood dus. 

  • Vrouwen die met hun baby slapen, geven ’s nachts vaker borstvoeding. Dit is positief, want het geven van borstvoeding verkleint het risico op wiegendood.

  • Vrouwen die met hun kindje slapen, hebben een minder grote kans op een postnatale depressie.

  • Je biedt je kindje geborgenheid door samen te slapen.

  • Samen slapen kan volgens onderzoek het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van je kind bevorderen.

  • Vaders kunnen makkelijker een band opbouwen met de baby, omdat ze veel meer bij hun kindje zijn. 

  • Kinderen die samen met hun ouders slapen, hebben minder last van nachtangst.

  • En samen slapen is natuurlijk ook gewoon héél erg knus en gezellig.

voeten van vader, moeder en kind in één bed

De nadelen en gevaren van samen slapen

Maar, zoals bij alles zitten er natuurlijk ook nadelen aan samen slapen. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je zelf wat onrustiger slaapt met zo’n klein, beweeglijk wezentje tegen je aan. Maar het is belangrijker om rekening te houden met de gevaren van samen slapen en om te weten hoe je wél veilig met je kindje in één bed kunt slapen.

De gevaren van bed-sharing

  • Bij bed-sharing ligt je kindje in jullie bed, waar ook kussens en dekens liggen. Pasgeboren baby’s kunnen hun eigen slaaphouding nog niet corrigeren en kunnen gemakkelijk onder kussens of dekens terechtkomen.

  • Wanneer je zelf te diep in slaap bent, of je partner te diep slaapt (wegens vermoeidheid, maar ook bijvoorbeeld vanwege alcohol- of drugsgebruik), kunnen jullie op je kindje gaan liggen. Daarom wordt samen slapen in hetzelfde bed met een baby jonger dan 4 maanden afgeraden. In dit geval wordt aangeraden om te kiezen voor een co-sleeper. 

  • Kinderen kunnen sneller uit bed vallen wanneer je aan bed-sharing doet, dan wanneer ze in een eigen, omheind bedje liggen. 

  • Baker je kindje niet in. Een kindje dat ingebakerd bij jullie in bed ligt, heeft dubbele kans om vast te raken in dekens.

moeder kust baby, samen in bed

Richtlijnen voor samen slapen met je kind

Hoewel je heel serieus met bovenstaande gevaren om moet gaan en je er alles aan moet doen om te voorkomen dat samen slapen gevaarlijk wordt, zijn er wel veilige manieren om samen te slapen met je kind. Daarover lees je hieronder meer! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • Voorkom ‘rebreathing, waarbij het kind zijn eigen adem steeds weer inademt en daardoor uiteindelijk te weinig zuurstof tot zich krijgt. Maak bijvoorbeeld geen gebruik van babynestjes en zorg dat je kindje niet in de buurt komt van kussens of dekens vanwege de kans op rebreathing.

  • Laat je baby of jonge kind nooit alleen op jullie niet-omheinde bed slapen, hoe jong hij ook is.

  • Voorkom dat je baby uit het bed kan vallen of tussen de muur en het matras kan glijden en vast kan komen te zitten.

  • Slaap in een veilige slaaphouding. Bij een veilige slaaphouding ligt de baby op zijn rug en lig jij met je gezicht in de richting van je kindje. Slaap met je je knieën opgetrokken, zodat je het voelt als je kindje naar beneden kruipt. 

  • Gebruik tot je kindje 2 jaar is geen kussen en dekbed voor je baby of jonge kind.

  • Kleed je baby niet te warm aan.

  • Rook en drink niet wanneer je samen slaapt met je baby.

Dankzij deze tips slaap ik al jaren samen met mijn kinderen! Eerst lagen ze in de co-sleeper en nu kruipen ze met regelmaat halverwege de nacht bij ons in bed. Omdat we veilig samen slapen, voelt het voor ons heel fijn. 

Slaap jij ook samen met je kindje? Deel hieronder je ervaringen!

Bronnen: La Leche League, Samenslapen.nl, Ouders van Nature, Eindelijkslapen.nl

Lisse van de Groep

Door

25 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.