Baby inbakeren

Baby inbakeren

Voor de ene baby kan inbakeren echt een uitkomst zijn, voor de ander heeft het helemaal niet zoveel zin.

De laatste periode zie je het inbakeren van baby's steeds meer terug in Nederland. In dit artikel staat informatie over inbakeren, wanneer je wel en wanneer je niet moet inbakeren en hoe je moet inbakeren.

We geven hieronder zoveel mogelijk informatie over inbakeren, maar overleg altijd even met de kraamhulp, het consultatiebureau of misschien zelfs arts wat het beste is voor je baby. Iedere baby is tenslotte anders. In dit artikel kunnen we alleen algemene informatie geven.

Inbakeren is zielig voor je baby

Eerst moeten we even een grote mythe de wereld uithelpen: inbakeren is niet zielig voor je baby. Het doel in inderdaad om de bewegingen van je baby te beperken. De reden waarom dat gedaan wordt is echter helemaal niet zielig. Ouders die hun kinderen inbakeren willen alleen maar het beste voor hun kind. En in dit geval is het beste dat je baby gewoon lekker en veilig kan slapen.

Wat is inbakeren van je baby?

Misschien weet je niet precies wat het inbakeren van een baby is en vind je het daarom een eng idee. Inbakeren doe je door je baby in doeken te wikkelen vanaf de schouders tot aan de voeten. De armen zitten hierbij strak gewikkeld en de benen iets losser. Het inbakeren wordt vooral gedaan zodat baby's geen gekke bewegingen maken en zich sneller kunnen overgeven aan de slaap.

Wanneer inbakeren

Wanneer kan je het beste je baby inbakeren? Baby's die geboren zijn via een moeilijke of juist hele snelle bevalling hebben vaak moeite om rustig te slapen. Ook baby's die last hebben van darm- of maagkrampen of veel onrustige bewegingen maken kunnen moeilijk in slaap komen. Ze 'slaan' zichzelf dan als het ware iedere keer weer wakker. En als ze niet kunnen slapen, gaan ze huilen, waar ze dan weer moe van worden. Inbakeren kan dan een uitkomst zijn.

Kijk wel eerst goed naar je baby. Is er misschien een ander probleem? Krijgt je baby wel voldoende voeding? Voeding en slapen zijn altijd met elkaar verbonden, dus wellicht dat je door het ene te onderzoeken het ander op kan lossen.

Wanneer niet inbakeren baby

Er zit altijd een maar aan (natuurlijk). Soms is het verstandiger om je baby niet in te bakeren. Bij koorts bijvoorbeeld, of als je baby net een vaccinatie heeft gehad. Dan moet je voor de zekerheid 24 uur wachten. Verder is het af te raden in te bakeren als je baby last heeft van benauwdheid of een luchtweginfectie heeft, een bepaalde voorkeurshouding door een afwijking in de wervelkolom of als je baby iedere keer op zijn of haar buik wil draaien. Daarom, we herhalen het nog maar eens, is het verstandig inbakeren altijd met een deskundige te overleggen. Zij kunnen je ook precies uitleggen hoe je precies moet inbakeren.

Eczeem en spugen

Bij eczeem en spugen is het sowieso aan te raden te overleggen met je arts. Bij de ene vorm van eczeem of spugen kan je wel gewoon inbakeren, bij de andere vorm juist weer niet.

Inbakeren voor alle baby's?

In principe wordt inbakeren niet standaard bij alle baby's gedaan en aangeraden. Inbakeren is vooral bedoeld als tijdelijk hulpmiddel om de moeizame slapers sneller te laten slapen. Inbakeren is een hulpmiddel bij baby's die veel moeite hebben om zelf in slaap te vallen, iedere keer maar heel kort slapen, snel teveel prikkels hebben en veel huilen zonder dat je daar een duidelijk oorzaak voor kan vinden. Inbakeren kan dan helpen om een vast slaapritme op te bouwen.

Tip: bedenk wel dat inbakeren een hulpmiddel is, geen oplossing voor een probleem. Ga goed bij jezelf na wat je nog meer kan doen om je onrustige baby meer rust te bieden. Iedere baby leert en went in zijn eigen tempo, dus geef die kans ook en zorgt voor een rustige omgeving met minder prikkels.

Hoe inbakeren?

Hieronder is een video te zien van een kraamverzorgster die twee manieren van inbakeren laat zien met haar eigen baby. Welke manier voor jou handig is zal je even moeten overleggen met een deskundige.

Let er wel op dat je het inbakeren niet gaat zien als een manier om niet meer naar je kind om te hoeven kijken. Je kind zomaar 'wegleggen' kan een negatief effect hebben op de moeder/kind of vader/kind binding.

Het kan zijn dat je baby eerst nog moet wennen aan het inbakeren. Geef dan niet direct op! Als je vol blijft houden met een bepaalde rust en regelmaat kan je baby alsnog snel wennen aan de doeken. Ook kan je baby nog een 'terugval' krijgen na een aantal dagen (misschien omdat ze ineens heel erg uitgerust zijn?). Geen zorgen, als je hetzelfde ritme vol blijft houden gaat je baby ook hier weer vanzelf aan wennen.

Checklist veilig inbakeren

Er bestaat jammer genoeg nog geen keurmerk voor inbakerdoeken, maar je kan met onderstaande lijst wel kijken of de doek die jij wil voldoet aan eisen voor veilig materiaal.

  • Gebruik veilig materiaal zoals katoen (geruwd en soepel, maar niet elastisch).
  • Gebruik ook een veilige manier van bevestigen. Bijv. klittenband of kinderveiligheidsspelden.
  • Zorg dat je de hele doek gebruik en je baby echt van schouders tot voeten inbakert.
  • Wil je een losse doek? Dan moet je twee doeken gebruiken.
  • De armen moeten bijna gestrekt zijn en de doek strak genoeg zodat je baby niet weg kan zakken.
  • De benen moeten nog voldoende ruimte hebben om in kikkerstand te kunnen staan. Dit voorkomt dat je je baby zo strak inbakert dat hij last krijgt van zijn heupen.
  • Was de inbakerdoek zo vaak mogelijk, dit zorgt ervoor dat het katoen luchtiger wordt en vocht beter opneemt.
  • Gebruik geen wasverzachter, dit kan de huid irriteren.
  • Houd de slaapkamer zo koel mogelijk zodat je baby via het hoofd de warmte kwijt kan. Zet ook geen muts op!

Wat je absoluut niet mag gebruiken

  • molton
  • hydrofiele luiers
  • badcape
  • beddenlaken
  • handdoek
  • deken
  • fleece

Baby inbakeren warm weer

Als het weer warmer wordt zal je je misschien afvragen of je nog wel mag en kan inbakeren. Is het niet gevaarlijk, en heeft je baby het dan niet te warm? Je mag inbakeren als je dat wil, maar doe dat in ieder geval niet half door bijvoorbeeld maar 1 dunne doek te gebruiken. Je baby kan zich dan loswurmen en in de knoop raken. Gebruik altijd de gehele inbakerdoek.

Temperatuur meten

Als je zeker wil weten of je baby het niet te warm heeft meet je de temperatuur op als je baby ingebakerd heeft geslapen. Een temperatuur van 37.5°C is normaal, bij een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger heeft je baby het te warm. Op warme dagen mag je baby zweten, maar geen rood gestuwd hoofd hebben! Bij koorts is het sowieso af te raden in te bakeren. Ook huilen kan de temperatuur doen stijgen. Bij twijfel kan je dan beter je baby uitpakken en pas als die weer is gekalmeerd en slaapt inbakeren.

Baby inbakeren koud weer

Als het weer juist kouder begint te worden is het slim een deken of een extra laag kleding aan te doen als je gaat inbakeren. Als je baby het te koud heeft moet hij of zij namelijk veel energie verbruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. En dan kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Hoe lang inbakeren?

Hoelang je 'moet' inbakeren hangt van je baby af. Als je baby een bepaalde rust en regelmaat heeft gevonden om te slapen worden de doeken vanzelf overbodig. Het meest recente advies is om als je baby 4 maanden is weer af te bouwen en uiterlijk met 6 maanden te stoppen. Maar: kijk vooral naar je baby. Zodra je baby in de box gaat draaien of rollen is het tijd om af te bouwen. Als je ingebakerde baby in bed al probeert om naar zijn of haar buik te draaien moet je direct stoppen met inbakeren.

Inbakeren baby afbouwen

Veel ouders proberen het inbakeren af te bouwen met behulp van een slaapzak. 's Nachts wordt de doek dan vervangen door een slaapzak of ze laten een arm vrij. Het afbouwen van inbakeren duurt ongeveer een week, waarbij je iedere dag of om de dag een slaapmoment meer afbouwt. Probeer in ieder geval niet de doek losser te leggen, een deel los te laten of de doeken los te maken tijdens de slaap.

Zelf nog tips voor het inbakeren? We horen ze graag! 

Bronnen: inbakeren.nlverloskundigenpraktijknieuwkoop, nu.nl, mczuiderzee, gezondtotaal.

Daisy van Schaijik

Door

19 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.