De uitzetlijst voor een tweede kindje

De uitzetlijst voor een tweede kindje

Een uitzetlijst voor een tweede kindje. Want wat heb je dan allemaal nog nodig? Wij maakten een handig overzicht!

Een tweede kindje op komst? Is de baby uitzetlijst dan nog wel nodig? Als het goed is heb je zo goed als alles al in huis. Toch zijn er een aantal dingen die je moet aanschaffen, waar je misschien niet meteen aan denkt, die toch wel van pas zullen komen met een nieuwe baby. We noemen een aantal dingen!

De slaapkamer

Als je al een kind hebt en er komt een baby bij? Dan is natuurlijk een van de eerste dingen waar je naar kijkt of er ruimte voor is. Hebben jullie een extra kamer over, of komt de baby bij jullie op de kamer? Of misschien wel met de grote broer of zus op een kamer. Hoe dan ook, er komt verandering en daar komen nieuwe spullen bij kijken.

Bij mama en papa op de kamer

Komt de baby bij jullie op de kamer? Is dit voor een korte of lange tijd? Heeft de baby dan een nieuw wiegje of ledikantje nodig? Of wil je je baby dichtbij je hebben in een co-sleeper? Allemaal dingen om over na te denken voordat je beslist welke spullen er nog gekocht moeten worden. 

Lees ook: Co-sleeping met je baby - yay or nay?

Een nieuwe baby- of peuterkamer

Het is natuurlijk fijn als je nog een extra kamer over hebt, of misschien ga je wel verhuizen. Dan kun je van deze kamer een babykamer maken. Je kunt ook de oude babykamer intact houden (indien je deze nog hebt) en je oudere kind verhuizen naar een peuterkamer. Dit ligt natuurlijk wel aan de leeftijd van je eerste kind. Je zal dan een complete nieuwe kamer moeten inrichten. Een aantal dingetjes waar je aan moet denken:

 • Een kledingkast, uiteraard met nieuwe kleerhangertjes.
 • Een commode, of een extra aankleedkussen die je eventueel ook beneden neer kunt leggen.
 • Een luieremmer, voor als je oudste kind nog niet zindelijk is.
 • Een extra babyfoon of een uitbreiding.

Samen op een kamer

Ook wanneer je baby (uiteindelijk) een kamer gaat delen met je oudste kind heb je wel wat extra spulletjes nodig. Misschien heb je dan wel een grotere kledingkast nodig, of een extra kledingkast, waar de kleding van 2 kindjes in passen. Ook heb je 2 bedjes nodig, dus of een extra ledikant of een groter bed voor je oudste. 

twee kindjes

Voor onderweg

Je baby wordt een dreumes, en voor je het weet heb je een peuter of kleuter in huis. Je loopt misschien niet meer echt met een kinderwagen, maar wel bijvoorbeeld een buggy. Hoe ga je dit doen als je straks twee kleine kinderen hebt? Om je kinderen te 'vervoeren' zijn er een aantal opties die je kunt overwegen.

 • Een meerijdplankje waar je kind op kan staan en/of zitten. Deze hang je achter de kinderwagen.
 • Een draagzak of -doek (als je deze nog niet had). Hier kun je je baby in dragen terwijl je kind loopt of in de buggy zit. (Lees hier waarom draagdoeken zo geweldig zijn!)
 • Een duowagen waar je baby en kind allebei in kunnen. Je hebt ze in veel verschillende varianten. Naast elkaar, achter elkaar of gestapeld.
 • Een mamafiets of bakfiets. Op een mamafiets kun je een stoeltje voor- en achterop plaatsen. Het nadeel is dat je baby pas rond 6 maanden in een fietsstoeltje mag. 
 • Een autostoeltje voor je oudste kind, zodat de Maxi-Cosi voor de baby gebruikt kan worden. Benieuwd wat de beste autostoeltjes zijn?
 • Een (extra) Isofix onderstel, als de andere bijvoorbeeld nog in gebruik is.

Voor het eten

Gelukkig heeft je baby nog niet veel nodig voor het eten, vooral wanneer je borstvoeding geeft. Maar je zou alvast kunnen kijken naar een extra kinderstoel of een stoelverhoger voor je oudste kind die je dan op een eetstoel plaatst.

Flesvoeding

Kies je voor flesvoeding of wil je iets achter de hand hebben voor het geval de borstvoeding de eerste dagen niet goed op gang komt of voor het geval het geven van borstvoeding niet lukt? Haal wat flesvoeding in huis. Zo heb je altijd een voorraadje babyvoeding. 

oude spullen vervangen

Je kunt natuurlijk wel al-les bewaren van je eerste, maar er zullen zeker dingen tussen zitten die versleten of vies zijn. Dit kun je dan natuurlijk niet meer gebruiken voor de tweede. Soms mag je het niet eens meer gebruiken, in verband met de veiligheid. Dan kun je denken aan de volgende dingen.

 • Afgekloven bijtringen. Die zijn natuurlijk niet meer bruikbaar nadat je oudste kind deze met zijn doorkomende tandjes heeft bewerkt.
 • Nieuwe (fles)spenen voor de veiligheid. Wist je trouwens dat je spenen het beste om de 6 weken kunt vervangen?
 • Nieuwe kruiken(doppen), ook voor de veiligheid. Vooral het rubbertje in de kruik kan uitdrogen en de kruik kan gaan lekken. Dit wil je natuurlijk niet hebben!
 • Nieuwe kolfopzetstukken voor je kolfapparaat. Deze kunnen namelijk ook best versleten zijn na veelvuldig gebruik!

Nieuw kraampakket

Natuurlijk heb je bij de geboorte van je tweede kindje ook weer een kraampakket nodig! Een kraampakket bevat alles wat je nodig hebt voor, tijdens en na je bevalling. Onderleggers, kraamverband, zoogkompressen, maar ook bijvoorbeeld een cordring, waarmee je de navelstreng van je kindje op een babyvriendelijke manier kunt afklemmen. Je kunt kiezen voor het standaard kraampakket, of voor het aanvullend kraampakket, zodat je zeker weet dat je niets tekortkomt.

Extra spullen

Met twee kindjes heb je niet perse twee keer zoveel nodig, maar van sommige dingen is het toch wel handig om wat extra in huis te halen. 

 • Extra beddengoed, vooral wanneer allebei je kindjes nog in een ledikant slapen. Natuurlijk heb je al meerdere setjes, maar wanneer beide kindjes tegelijk hun bedje onderkotsen, moet je ze allebei ook kunnen verschonen. Als je echt pech hebt zelfs vaker dan 1x.
 • Extra hydrofiele luiers. Hier kun je er gewoon nooit genoeg van hebben!

babyvoetjes

overig

Naast de spullen die je écht nodig hebt, zijn er ook gewoon spullen die je er graag bij wilt hebben. Je wilt toch ook tijdens je tweede zwangerschap lekker kunnen shoppen. Of je dropt wat hints voor leuke kraamcadeaus.

 • 'Eigen' knuffels voor de baby. De knuffels van je oudste kindje zijn misschien wat versleten of hij wilt ze niet afstaan.
 • Een grotere luiertas, want mama wil ook wat. En je zult hoogstwaarschijnlijk meer spullen mee moeten slepen. Je zou bijna voor een luiertas op wielen gaan!
 • Nieuwe kleding. Naast dat je gewoon zoveel leuke kleertjes ziet tijdens je zwangerschap en het niet altijd kan weerstaan om deze mee te nemen, kan het ook gewoon nodig zijn.

 

Wat heb jij allemaal aangeschaft toen er een tweede kindje kwam? Laat het weten in een reactie!

 

 
Isabel Van Der Boog

Door

11 april 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.