Mamafiets of family bike kopen? Dit moet je weten!

Mamafiets of family bike kopen? Dit moet je weten!

Een mamafiets of family bike is echt een aanrader als je vaak fietst met je kind(eren). Wij vertellen je waarom dat zo fijn is!

Een mamafiets is echt een aanrader als je van plan bent om regelmatig met je kind(eren) te gaan fietsen. Een fiets speciaal voor moeders (of vaders natuurlijk!) heeft zo veel voordelen ten opzichte van een normale fiets. Overweeg jij een moederfiets te kopen? Dit is waarom een mamafiets zo fijn is!

Fietsen met je kind is één van de leukste dingen om te doen als moeder. Fietsen gaat van ‘een noodzakelijk iets’ naar zomaar het hoogtepunt van je dag. Zeker in het begin zullen baby’s en dreumesen hun ogen uitkijken; wat valt er veel te zien om hen heen! Wat ervoor zorgt dat jij waarschijnlijk glunderend op het zadel zit.

Als je gaat fietsen met je kind, is het wellicht verstandig om je oude barrel in te ruilen voor een nieuw, solide exemplaar. Een speciale mamafiets is écht een aanrader en ik vertel je graag waarom zo’n fiets voor moeders de investering waard is.

Mama en kind bij mamafiets

Van mamafiets naar family bike

Allereerst wil ik het nog even hebben over de term ‘mamafiets’. Die is natuurlijk ontstaan omdat heel veel moeders heel vaak fietsen met hun kind. Steeds vaker wordt echter afscheid genomen van deze naam en wordt er liever gesproken over ‘family bikes’. Mama én papa brengen hun kids tenslotte allebei naar de opvang, school, sport, feestjes en kinderopvang!

Waarom je een mamafiets/family bike wil

Een family bike/moederfiets is eigenlijk een fiets zoals andere fietsen. Alleen zijn er een paar dingen anders die je misschien niet direct ziet, maar die wel voor extra comfort en veiligheid zorgen wanneer je met je kind(eren) en allerlei bagage op de fiets zit.

Voordelen van een mamafiets of family bike

Wat is nu precies het verschil tussen een moederfiets/family bike en een gewone fiets? Ik zet de voordelen van een mamafiets nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

 • Sterk frame

  Omdat je één of twee kinderen en misschien nog wel andere bagage meeneemt op je fiets, is het frame van een moederfiets extra degelijk en stevig. Zo weet je zeker dat ie al dat gewicht aankan!
 • Extra ruimte tussen zadel en stuur

  Als je een voorzit je aan je stuur hebt, is het op een normale fiets behoorlijk krap met op- en afstappen. Bij een mamafiets heb je extra ruimte tussen het zadel en het stuur, zodat je veel makkelijker en dus ook veiliger op je fiets kunt gaan zitten.
 • Lage instap

  Iets wat het op- en afstappen nóg makkelijker maakt, is dat een mamafiets een lagere instap heeft. Wel zo handig!
 • Breder stuur

  Het stuur van family bikes is net wat breder dan normaal, waardoor je meer ruimte hebt voor een voorzitje voor je kind en je ook meer controle over je stuur hebt.
 • Dubbele standaard

  Met een kind op de fiets én boodschappen, is het een flinke uitdaging om je fiets met een normale standaard te parkeren. Gegarandeerd dat ie omvalt! Daarom hebben mamafietsen een dubbele standaard, zodat je fiets stabiel rechtop blijft staan.
 • Stuurslot

  Iets wat ook helpt bij het veilig parkeren van je moederfiets, is een stuurslot. Hierdoor zal het stuur niet meer draaien en kun je je kind bovendien makkelijker in het voorzitje zetten en er ook weer uit tillen.
 • Voordrager

  Een voordrager is handig voor het meenemen van bagage. Bij een normale stadsfiets met voordrager kan er vaak geen kinderzitje op, doordat de voetensteuntjes verder naar voren komen en het rek in de weg zit. Bij veel mamafietsen is de voordrager iets verder naar voren geplaatst, zodat er genoeg ruimte is voor de voetensteuntjes van het zitje.
 • Achterdrager

  Een achterdrager is wel zo handig als je kindje van het voorzitje naar het achterzitje gaat. De achterdragers van de meeste mamafietsen zijn geschikt voor nagenoeg alle typen kinderzitjes. Bij de elektrische family bikes heb je hiervoor soms een aparte adapter nodig.

Moeder en kind bij mamafiets

Elektrische family bike

Over die elektrische family bikes gesproken: dat is al helemáál het beste van het beste! Een elektrische moederfiets is voorzien van een motor die direct bij het wegrijden trapondersteuning geeft.

Er zijn verschillende e-bikes met voorwielmotor en middenmotor verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn voor het vervoeren van ouders, kids en bagage. Het perfecte alternatief voor een (tweede) auto en momenteel super populair!

Marieke van Boven

Door

30 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.