Mamafiets kopen? Dít moet je weten!

Een mamafiets is echt zo gek nog niet als je lekker wilt gaan fietsen met je kindje voorop of achterop. Hier let je op wanneer je een mamafiets gaat kopen!

De eerste maanden heb je je fiets compleet genegeerd wanneer je op pad ging met je baby. Maar nu je driekwart jaar verder bent kun je samen fietsen! Dit zijn onze tips voor het vinden van een goede mamafiets.

Fietsen met baby

Een van allerleukste dingen om samen met je kleintje te doen: fietsen. Echt, waar je al niet happy van wordt zodra je mama bent. Fietsen is niet langer meer iets noodzakelijks, maar het is zomaar het hoogtepunt van je dag. Je kleintje vindt het reuze interessant voor op de fiets en waarschijnlijk zit jij glunderend op het zadel. Alleen moet je oude fiets misschien wel even plaats maken voor een solide exemplaar. 

Lees ook: met baby op de fiets, zo is het veilig!

Mamafiets of niet

Je hoort het je eigen moeder misschien al zeggen: dat hadden wij vroeger niet hoor. Maar vandaag de dag heb je wel de luxe dat je kunt kiezen voor een heuse mamafiets waarbij er aan allerlei zaken is gedacht waar bij een standaardfiets niet over wordt nagedacht. Bijvoorbeeld dat je een kind van twaalf kilo in een stoeltje aan je stuur hebt. En misschien nog wel een van twintig kilo achterop. Het frame van een moederfiets is extra stevig voor deze extra ballast, de banden extra breed. Een ander belangrijke feature van een moederfiets is dat er extra veel ruimte is tussen stuur en zadel. Zo stap je makkelijker op en af. En ook als je kindje straks achterop gaat is een mamafiets net wat handiger. De bagagedrager is meestal iets langer, zodat jij niet met de knieën van je peuter of kleuter in je rug zit en je kind ook net wat meer ruimte heeft om lekker te zitten.

Gewone fiets als mamafiets

Aan de speciale mamafietsen hangt vaak ook een speciaal prijskaartje. Weeg voor jezelf af of je dit waard vindt. Het is immers maar voor een paar jaar dat je de handige extra’s ook echt nodig hebt. Ook op een normale damesfiets kun je (meestal) prima een fietsstoeltje kwijt. 

Fietsen met een baby - handig als je fiets voorzien is van

 • Dubbele standaard
  Dit maakt de fiets een stuk stabieler. Wel zo fijn als je jouw uk in het zitje wurmt, dan wil je niet dat je fiets omvalt.
 • Versnellingen
  Je gaat flink wat extra kilo’s meenemen op de fiets. Een kind, misschien zelfs twee, en dan nog wat boodschappen. In heel je leven heb je versnellingen nog nooit zo gewaardeerd als nu.
 • Een stuur waar een fietsstoeltje aan kan
  Bij een mamafiets kan er áltijd een fietsstoeltje voorop. Ga je voor een normale damesfiets, check dit dan altijd goed. Kijk goed naar het stuur, maar ook naar het frame. Een hippe transportfiets ziet er natuurlijk heel gaaf uit, maar wellicht moet het transportrek verwijderd worden omdat het zitje anders niet past. Onhandig, zeker als daar dan ook de voorlamp aan vast zit. En check even hoeveel ruimte je nog hebt wanneer je op het zadel zit en er een fietsstoeltje aan je stuur hangt. Kun je nog fatsoenlijk op-en afstappen? Een handige oplossing is het moederstuur, dit handige stuur je kun op élke fiets bevestigen en geeft je extra ruimte.
 • Voeten bij de grond
  De hoogte van je fiets is ontzettend belangrijk. Als je ineens moet remmen of een gekke manoeuvre moet maken: je moet met je voeten bij de grond kunnen wanneer je op het zadel zit.

Veel bekijks met een kindje op de fiets

Praktische zaken gaan even voor de looks van de fiets. Maar hoe je mamafiets er uitziet is eigenlijk ook helemaal niet zo belangrijk. Fietsen met een kindje is net zoiets als rijden in een cabrio. Nog nooit had je zoveel bekijks!

Door

15 september 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.