Goede voornemens: zo stel je doelen én haal je ze nog ook!

Goede voornemens: zo stel je doelen én haal je ze nog ook!

Leuk, die goede voornemens. Maar hoe zorg je ervoor dat je die doelen ook haalt? Wij zetten handige tips op een rijtje!

We kennen het bijna allemaal wel: je hebt een aantal goede voornemens, stelt jezelf wat doelen... En dan ineens ga je weer helemaal op in de waan van de dag en verlies je ze uit het oog. Het gebeurt niet alleen in een nieuw, vers jaar dat goede voornemens niet worden waargemaakt. Zo haal jij je doelen wél!

Een paar jaar geleden besloot ik zelf om wat minder producten met gluten te eten. Dat lukte me aardig de eerste dag, de eerste week, ja… zelfs na tien dagen vond ik dat mijn buik echt al wat minder opgeblazen leek! Maar toen werd het weer weekend...

Dan gingen we borrelen bij vrienden en stonden de hapjes en bitterballen klaar, oh en kleine loempiaatjes en al dat lekkers! De dag erna gingen we nog eens uitgebreid ontbijten, ik had dat wel verdiend na een harde werkweek, en ach… het hangt echt niet op die twee broodjes kaas en een kaneelkoek, aangezien ik al tien dagen zo goed (bijna) glutenvrij at. Tegen de tijd dat het 17.00 uur was, had ik ook nog de rest van de suikerwafel van mijn ukkie, een goede hap uit die nieuwe lekkere soort brood en vier lepels van de spaghetti van manlief  ‘geproefd’. Oeps...

"Het weekend was nog niet geëindigd of ik voelde me al een loser en gaf de glutenvrije periode dan maar op wegens niet haalbaar met een echt leven."

haalbare doelstellingen en goede voornemens

Als je doelen stelt of jezelf iets voorneemt, moet dit haalbaar zijn, of dit nu privé of professioneel is. Ja natuurlijk, denk je nu. Maar het is me opgevallen dat veel voornemens echt heel erg strak en irrationeel zijn en dit ons echt steeds weer in de val lokt om op te geven.

In mijn geval met de gluten had ik het beter anders aan kunnen pakken. In plaats van mezelf een volledig glutenvrij dieet voor te schrijven, was het beter geweest als ik was gestart met een dag wel en dan weer een dag niet. Dan was ik na een ontspannen weekend waarschijnlijk niet gestopt, omdat de afwijkingsmarge niet zo groot was geweest.

Met deze tips haal jij jouw doelen!

Hoe je je goede voornemens of doelstellingen wél haalt? Met deze tips gaat het je echt lukken!

 • Maak je doel flexibel

  Als je jezelf voorneemt om op jaarbasis €1000 extra te sparen is dat haalbaar. Als je jezelf voorneemt dit te doen door elke maand €100 minder uit te geven, vergeet dan het einddoel niet: sommige maanden zal het lukken, andere niet. Het gaat niet om die €100 per maand, maar wel om de €1000 per jaar.
 • Zorg dat jouw doel meetbaar is

  Minder gluten is niet meetbaar, vier dagen in de week minder gluten eten is dat wel.
 • Zorg dat jouw doel een meerwaarde is voor jou

  Als je jezelf als doel opgeeft om jouw peuter 30 minuten vroeger in bed te krijgen, maar je eigenlijk ook elke avond erg geniet van dat extra knuffel- en speelmoment, is de kans groot dat je jouw voornemen snel achterwege zal laten.
 • Zorg dat jouw doel spannend is, maar niet té

  Dat wil zeggen dat je misschien tot het uiterste moet gaan om het te bereiken, maar dat het wel haalbaar is. Nooit meer friet halen op een luie dag is niet realistisch, net zoals altijd gezond eten. Je kunt er bijvoorbeeld wél voor zorgen dat je steeds een gezond alternatief in de vriezer klaar hebt (bijvoorbeeld soep of een overschotel) om niet direct naar die friet te grijpen op die luie (zon)dag.
 • Zorg dat je jouw doel deelt met je omgeving

  Ze zullen jou hier af en toe nieuws over vragen, je aanmoedigen of je zelf terecht wijzen als je dan toch dat extra sneetje brood aan het smeren bent.
Florence Delacave

Door

30 december 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.