Gezin en werk combineren: 7 gouden tips

Gezin en werk combineren: 7 gouden tips

Werk en gezin combineren is voor veel moeders ontzettend lastig. Daarom hebben wij 7 gouden tips!

Het zijn shocking cijfers: maar liefst 76% van de Nederlandse moeders vindt het moeilijk tot onmogelijk om gezin en werk met elkaar te combineren. Ze ervaren daarnaast ook dat ze nauwelijks tijd voor zichzelf hebben. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Wat kun je doen voor een betere werk/privé-balans? Wij hebben 7 gouden tips!

Dat het moederschap keihard werken is, weten we allemaal. Het combineren van werk, gezin en dan ook nog af en toe wat me-time is zo goed als onmogelijk, vindt zelfs driekwart van de Nederlandse moeders. Dit blijkt uit Europees onderzoek van Sitly, een internationaal platform met meer dan 1,5 miljoen gebruikers in 9 landen dat ouders met oppassers verbindt.

TIPS HOE JE WERK EN PRIVÉ KUNT COMBINEREN

Sarah Glasbergen, founder van onder andere MiniMe.nl (en nog drie bedrijven), stuurt elke week een nieuwsbrief met daarin handige tips hoe je werk en privé nu kunt combineren. Ontvang gratis elke week praktische tips hoe je in balans kunt blijven als working mom, het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen, minder stress hoeft te hebben en hoe je alle ballen hoog kunt houden (en hoe je het oplost als er één naar beneden valt).

Schrijf je hier gratis in! >>

Twee werkende moeders met laptop

Stoppen met werken of parttime werken

Zo’n 44% van de moeders heeft het gevoel dat ze tekortschiet ten opzichte van haar gezin. Meer dan de helft vindt dat ze te weinig tijd doorbrengt met haar kinderen. Daarbij ervaren 3 op de 10 moeders voortdurend stress sinds ze kinderen hebben. Tweederde heeft bovendien naast werk, gezin en huishouden geen tijd voor zichzelf.

Dat is natuurlijk killing, dat snappen we maar al te goed! Het gevolg hiervan is dat bijna 40% van de moms het liefst helemaal zou stoppen met werken, maar voor de meesten is dit financieel niet mogelijk. Wel gaan ze vaker parttime werken.

LEES OOK: 8 Tips om je werk los te laten tijdens vakantie

Druk vanuit zichzelf en de maatschappij

Moeders hebben het gevoel dat ze aan veel eisen moeten voldoen. Bijna 70% heeft het gevoel vooral zichzelf die druk op te leggen. Ongeveer 30% voelt die druk vanuit de maatschappij. “Ik hoor continu berichten in de media over vrouwen die ‘slechts’ parttime werken en niet financieel onafhankelijk zijn. Het voelt alsof ik het nooit goed doe: óf ik werk te weinig, óf ik werk te veel, óf ik besteed te weinig aandacht aan mezelf”, aldus een van de ondervraagde moeders.

Werkende moeder met notitieboek

De 7 gouden ‘gezin vs carrière’-tips

Het is super zonde dat zó veel moeders het gevoel hebben dat helemaal niet meer werken de beste oplossing is. Het hebben van een baan heeft namelijk ook belangrijke voordelen. Daarom hebben wij 7 tips om de juiste balans te vinden tussen werk en gezin:

 • Maak keuzes waar je achter staat. Welke ballen ga je in de lucht houden?
 • Kijk goed naar wat jou energie geeft en kost. Zorg dat je 80% van de tijd bezig bent met dingen waar je energie van krijgt.
 • Communiceer duidelijk en helder. ‘Nee’ zeggen tegen een ander, is ‘ja’ zeggen tegen jezelf.
 • Delegeer: niet alle apen hoeven op jouw schouders te zitten.
 • Plan vooruit. Iets wordt pas een calamiteit als het niet gepland is.
 • Een 7 is soms ook goed, niet alles hoeft een 9 te zijn.
 • Ga met je baas in gesprek over flexibele werkuren. Volgens de moeders in het onderzoek is dit de beste oplossing voor het probleem. Mensen die de combinatie werk en privé beter in balans hebben, zijn gelukkiger en daardoor effectiever. Geef dit ook aan als argument!
 • Flexibiliteit creëer je ook door voor een opvangvorm te kiezen die aan jouw wensen voldoet en waarbij begin- en eindtijden afgestemd worden op jouw schema, in plaats van andersom.

Bron: Sitly

 

NIEUW: DE BIJBEL VOOR WERKENDE MOEDERS! 

Genieten van je kids en het gezin, maar ook je ambities najagen? Sarah deelt met andere mombitious moms hoe zij alle ballen hoog proberen te houden. Lees alles over haar gouden regels, krijg het beste van twee werelden.

 

 • 10 gouden regels voor meer geluk en balans in je privéleven
 • 10 gouden regels om je dromen na te jagen
 • Tips & tricks om meer balans te krijgen!
 • 17 interviews met ambitieuze moms!
 • experts geven tips & tricks
  Nu verkrijgbaar. GET IT!  >>

 

Marieke van Boven

Door

09 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.