7x Vooroordelen over thuisblijfmoeders

7x Vooroordelen over thuisblijfmoeders

Als je thuisblijfmoeder bent, krijg je vaak te maken met vooroordelen. Wij zetten ze eens op een rij. Welke krijg jij regelmatig te horen?

Thuisblijfmoeder of werkende moeder: het maakt bijna niet uit hoe jij jouw leven inricht, mensen vinden er toch wel iets van. Wij zetten eens de vooroordelen waar thuisblijfmoeders mee te maken krijgen op een rij! Hoeveel krijg jij er weleens te horen?

Thuisblijfmoeders en werkende moeders lijken elkaar soms niet erg te (willen) begrijpen. De ene groep wordt gezien als ambitieloos en ‘er is toch nog wel meer in het leven dan de kinderen’. De andere groep ‘dumpt hun kids bij de opvang’ en laat zogenaamd de opvoeding aan anderen over. ‘Daar heb je toch geen kinderen voor gekregen?’

Wat we misschien vergeten, is dat volgens mij bijna elke moeder weleens twijfelt of ze het wel goed doet. Thuisblijfmoeders denken misschien echt wel na of ze (op termijn) niet toch (weer) een betaalde baan moeten vinden, om wat meer uitdaging in het leven te hebben. En werkende moeders vragen zich wellicht soms af of hun carrière niet ten koste gaat van de opvoeding van hun kinderen.

Moeder met twee kinderen in een bakfiets

Beide soorten moeders kampen ook met vooroordelen. In een eerder artikel zetten we al eens de vooroordelen over werkende moeders op een rij. Hieronder doen we dat met de vooroordelen over thuisblijfmoeders!

1. Thuisblijfmoeders zijn lui

Thuisblijfmoeders doen de hele dag niks, wordt er gezegd. Ze doen overdag lekker dutjes en zitten de hele dag op Facebook. Mensen die dat denken, moeten misschien eens een dagje met ze meedraaien thuis. Dan piep je wel anders.

2. Thuisblijfmoeders hebben zeeën van tijd

In navolging op het puntje hierboven: thuisblijfmoeders hebben alle tijd van de wereld en kunnen lekker doen waar ze zelf zin in hebben. Het tegendeel is waar: thuisblijfmoeders staan altijd in dienst van iemand anders, namelijk hun gezin. Ze zijn de hele dag druk met luiers, hapjes, speeldates, kinderfeestjes, sporttrainingen, vriendjes te spelen, zindelijkheidstraining en ruzies sussen. En dan wordt er ook nog van ze verwacht dat het huis spik en span is, want ‘ze hebben toch alle tijd?’ Boodschappen, stofzuigen, wasjes draaien en financiën regelen zijn ook nog dagelijkse bezigheden.

Het probleem van thuisblijfmoeders is eerder dat ze te weinig tijd voor zichzelf nemen, omdat ze altijd maar met hun gezin bezig zijn en zichzelf uit het oog verliezen. Eén of twee keer per week naar yoga of hardlooptraining, kookles, een fotografiecursus, you name it... dat zou ze goed doen!

3. Thuisblijfmoeders hebben geen ambities of doelen

Ambities en doelen worden altijd als iets zakelijks gezien en kinderen als iets wat je erbij doet. Maar je kinderen grootbrengen tot goede mensen die hun plekje vinden in de maatschappij is toch ook een prachtig doel? Bovendien blijven veel moeders zich op andere manieren ontwikkelen. Zie ook puntje 5.

Moeder en zoon springen op bed

4. Thuisblijfmoeders hebben een kleine wereld

Het wereldje van thuisblijfmoeders is heel klein, wordt er vaak gezegd. ‘Ik zou echt gek worden zonder volwassenen om tegenaan te kletsen.’ Maar is je werk dan je hele wereld? Nee toch! Er is nog genoeg te zien, te ontdekken en te socializen als je thuisblijfmoeder bent. Júist met kinderen doe en zie je dingen waar je anders nooit bij stil had gestaan. Zo mooi! Enne, met mijn dochter van 3 voer ik soms intelligentere gesprekken dan met menig volwassene.

5. Thuisblijven is zonde van je opleiding

Als je niks met je opleiding gaat doen, is dat in de ogen van veel mensen zonde. Maar een opleiding volgen heeft in mijn ogen niet alleen als doel om later een goede baan te kunnen vinden. Het zorgt ook voor persoonlijke groei en ontwikkeling, wat veel thuisblijfmoeders in hun vrije tijd blijven doen door middel van (avond)cursussen, workshops en andere projecten. 

En wie zegt trouwens dat thuisblijfmoeders nóóit meer aan de slag gaan? Mijn eigen moeder bleef thuis tot mijn jongere broertje naar de middelbare school ging en pakte het werk vanaf dat moment weer op. Werkte perfect voor ons gezin en haarzelf!

6. Thuisblijfmoeders teren op de zak van hun partner

‘Ze heeft vast een rijke man, anders hadden ze zich dit niet kunnen veroorloven.’ Tsja, het is waar dat als de één thuisblijft, de partner die nog wel werkt automatisch kostwinner wordt. Het geld om van te leven moet toch ergens vandaan komen. Je kiest er echter samen voor dat er één inkomen wegvalt en daar is helemaal niets mis mee.

Het betekent vaak wel dat er bezuinigd moet worden en dat er voor sommige dingen nu eenmaal wat minder geld is. Voor deze gezinnen is dat alleen veel minder belangrijk dan de quality time die mama nu meer met haar kids heeft en de rust die het brengt in huis. De thuisblijfmoeder levert misschien financieel in, maar geeft daar op een ander vlak heel veel voor terug!

Moeder helpt peuter schoen aantrekken

7. Thuisblijfmoeders veroordelen andere moeders die wel werken

Zoals ik bovenaan dit artikel al zei hebben moeders vaak een oordeel over elkaar. Vooral online worden echt de stomste dingen tegen elkaar gezegd en dat door moeders die elkaar eigenlijk helemaal niet kennen! Dus ja, thuisblijfmoeders veroordelen werkende moeders, maar dat geldt net zo goed andersom. En het wordt tijd dat we daarmee stoppen! Elke moeder doet wat voor haar gezin, haar kinderen en haarzelf het beste is. En gelukkig is dat ‘beste’ voor iedereen anders!

Marieke van Boven

Door

12 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.