Thuiswerken met kinderen: 9 handige tips

Thuiswerken met kinderen: 9 handige tips

Thuiswerken met kinderen klinkt misschien onmogelijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Ik zet voor jou 9 handige tips op een rij om vanuit huis te werken als moeder!

Als moeder thuiswerken met kinderen die rondlopen, klinkt misschien als een onrealistisch project. Dat hoeft niet per se zo te zijn, zeker niet als je kinderen wat ouder zijn. Wil je het thuiswerken met kinderen wel laten werken, maar weet je even niet hoe? Ik heb hier 9 tips om succesvol thuis te werken als moeder.

Thuiswerken is iets wat niet iedereen even fijn vindt. Sommige mensen zweren erbij, anderen zitten toch echt liever op een kantoor met collega’s met wie gebrainstormd en ook gezellig gekletst kan worden. 

Soms ontkom je er echter niet aan om een dagje of een paar dagen thuis te werken, bijvoorbeeld als je kind ziek is of als je even geen opvang hebt. Voor moeders is vanuit huis werken dan extra lastig, omdat er nog een ‘storende factor’ rondloopt die je aandacht wil: je kind(eren). Dit zijn de tips om toch het beste uit je thuiswerkdag te halen met kinderen:

1. Goede planning voor thuiswerken met kinderen

Door de drukte om je heen kun je nog wel eens zaken vergeten. Een must als je vanuit huis werkt, is dan ook om alles op te schrijven wat je moet doen. Maak een werk-lijstje en een kinder-lijstje en plan deze bezigheden ‘s ochtends al in over de gehele 'werkdag’. 

Plan dan bijvoorbeeld taken die grote concentratie vereisen in op het moment dat je kinderen slapen of weg zijn, bijvoorbeeld een paar uurtjes naar de peuterspeelzaal of spelen bij het buurkindje. Als je met een planning werkt, verhoog je namelijk je productiviteit en houd je wat meer je rust.

TIP! Laat je kids hun vragen zoals 'Wanneer ben je klaar?', 'Wat is dit?' en 'Mag ik dat...?' opschrijven en bespreek ze dan bijvoorbeeld tijdens de lunch!

2. Begin op tijd met thuiswerken 

Als je als moeder thuiswerkt met kinderen, is het verstandig om dingen in te plannen op het moment dat je kids slapen. Het is daarom slim om een uurtje eerder op te staan dan normaal. Niet alleen kun je dan alvast wat doen voordat je kids wakker worden, ook start je een fijne routine voor jezelf. Gebruik de ochtenden om je mailbox te checken en te legen of om je planning te maken.

3. Wees creatief tijdens thuiswerken met kids

Als je thuiswerkt met kinderen, probeer creatief te zijn en te multitasken. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding? Gebruik dan die tijd om je mail bij te werken, telefoontjes te plegen of je agenda bij te werken. Maak je gezonde lunches voor je kinderen klaar? Maak dan gelijk voor jezelf, dat scheelt in de middag weer een hoop tijd en afleiding.

4. Creëer een vaste werkplek thuis 

Een must voor een gezonde thuiswerkomgeving is een fijne werkplek. Dit is een plek in het huis waar jouw werkspulletjes liggen, waar je een goed bureau en dito stoel hebt en waar je volledig je gang kunt gaan. Dit mag natuurlijk ook gewoon aan de eettafel zijn, waar je voor je werkdag, je organizer en andere benodigdheden neerzet. 

Het belangrijkste van thuiswerken is om niet vanuit je bed, vanaf de bank of tussen het speelgoed van je kindje te gaan werken. Dit is niet goed voor je concentratie, je houding en je productiviteit. Door in een ‘echte’ werkomgeving te zitten, wordt thuiswerken voor jou als moeder een stuk gemakkelijker.

flatlay van kantoorspullen en fotocamera

5. Gefocust blijven tijdens thuiswerk 

Gefocust blijven is voor moeders meestal ontzettend moeilijk tijdens het thuiswerken. Maar probeer echt gefocust te blijven op je taak. Het is natuurlijk verleidelijk om even op te ruimen, eten te maken, een wasje aan te zetten of Netflix te kijken met je kind. Je ingeplande tijd is echter bedoeld voor werk, dus om zo productief mogelijk te blijven, moet je je helaas even afsluiten voor de prikkels uit je omgeving.

6. Maak een back-up plan 

Maak een lijst van dingen die je alsnog kunt doen als de dag niet helemaal soepel verloopt. Heb je bijvoorbeeld een ziek kind, is je routine compleet in het water gevallen of is er een andere change of environment? Dan komt je back-up plan van pas! 

Gebruik deze dag bijvoorbeeld om je social media bij te werken, te brainstormen, een kleine online cursus te doen of foto’s te bewerken. Zo doe je iets wat wel nog voordelen heeft voor je werk, maar waar je niet compleet gefocust voor hoeft te zijn.

7. Leer je kind begrijpen wanneer je werkt 

Heb je een wat ouder kindje? Leer ze dan dat jij aan het werk bent en dus niet veel gestoord wil worden. Praat met je kind hierover. Leg uit wat je allemaal doet en waarom je dit doet. Kinderen zijn over het algemeen erg nieuwsgierig, dus op het moment dat ze weten waarom je iets aan het doen bent, zullen ze je (misschien) eerder met rust laten. Geef het wat tijd en ze zullen het uiteindelijk begrijpen!

8. Houd pauze tijdens het thuiswerken 

Thuiswerkende moeders hebben ook pauze nodig. Ga dus lekker met je kids samen lunchen en relax even. Niet doen: nog even poetsen of je mail checken tijdens de lunch. De pauze is voor jezelf om even alles opzij te zetten en als je kids thuis zijn, wat tijd met ze te besteden. Plan dit dus ook echt in. Thuiswerken betekent niet dat je geen echte pauze mag houden. 

9. Laat je kids 'meewerken'

Een goede manier om je kinderen af te leiden tijdens het thuiswerken, is om ze mee te laten doen! Zet een klein bureautje neer met een kinderlaptop en andere accessoires erop. Op de kinderlaptop kunnen ze dan leuke spelletjes doen of 'typen'. Vertel je kindje dat mama nu druk gaat werken, maar dat ze wel kunnen helpen op hun eigen werkplekje. Hiermee voorkom je eventueel ook dat kinderen aan je laptop zitten of constant op schoot kruipen.

collage met spelcomputers

  1. Xiaomi Mijia LCD Writing Tablet Met Pen
  2. VTech Pre-School - Dusty Planes PDA
  3. VTech Storio Max XL 2.0 Blauw 7 inch - Kindertablet
  4. VTech Storio Max Blauw - Kindertablet

Handige items voor moeders die thuiswerken 

Werk jij regelmatig thuis, met of zonder kinderen? Dan zijn er een paar gadgets en items die handig zijn om in huis te halen. Deze dingen maken thuiswerken als moeder makkelijker:

collage met werk attributen voor moeders

  1. Structuurjunkie Planner Light 
  2. Apple iPad
  3. Monitor Verhoger Standaard 
  4. Stabilo Boss Original
  5. Post-it Super Sticky notes Rio

Werk jij wel eens thuis als moeder? Heb jij nog tips om te delen met anderen? Laat het ons hieronder weten!

Savannah Schreuter

Door

08 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.