Zo draai je niet door als thuisblijfmoeder

Zo draai je niet door als thuisblijfmoeder

De ene moeder vindt het heerlijk om fulltime te werken, de ander blijft het liefst thuis bij de kindjes. Helemaal prima natuurlijk. Om te voorkomen dat je jezelf niet vergeet en dagenlang niks anders zegt dan 'pas op' en 'niet doen' 6 tips om niet door te draaien (knipoog!)

Van de cliché thuisblijfmoeder die op de bank hangt met een stapel folders op schoot is, kennen we er gelukkig niet zoveel. We kennen wél veel leuke thuisblijfmoeders die het drukker hebben dan ooit tevoren! Fotograferen, diy-projectjes; noem het maar op. Toch schuilt er wel een gevaar in het zijn van een thuisblijfmoeder. Voor je het weet heb je al tijden geen volwassen gesprek gevoerd en vergeet je bijna wie je zelf eigenlijk bent. Ondanks dat je in het gezelschap bent van je kids, kun je soms best eenzaam voelen. Met deze 6 tips word jij in ieder geval geen doorgedraaide thuisblijfmoeder! 

1. sta vroeg op en kleed je aan

Als thuisblijfmoeder kun je het niet maken om in je joggingpak thuis rond te blijven lopen. Zo voel je je met de dag alleen maar depressiever. Met een douche in de ochtend word je lekker wakker en begin je heerlijk aan de dag. Laat je oversized joggingpak links liggen en maak ruimte voor een comfy maar leuke look. Wat vind je van een sportieve look? Heerlijk, met een leuke jeans, trui, ketting en natuurlijk je sportschoenen. Ideale combi om achter je kiddo aan te rennen! Trust me, als je je leuk aankleedt voel je je stukken beter!  

2. ga uit huis voor sociale contacten

Een van de positieve dingen van het werken was misschien wel het onderhouden van je sociale contacten. Die dagelijkse kletspraatjes met collega's ga je best missen. Hoe grappig lief en schattig jouw kids ook zijn, soms heb je ook gewoon behoefte aan een 'echt' gesprek. Je partner die na een dag werken vermoeid thuiskomt is soms ook niet meer zo praatlustig. Ga daarom meerdere keren per week lekker naar buiten, naar het park, winkelcentrum of de speeltuin en zorg dat je een praatje maakt met andere volwassenen. Zo kun je je sociale leven een boost geven!

3. zorg voor me-time

Dat je mama bent, betekent niet dat je 24/7 bij je kinderen moet zijn. Me-time zal je heel goed doen. Een boek lezen, een manicure nemen of koffie drinken buiten de deur is een vorm van mentale steun. Je zit veel lekkerder in je vel en raakt meer ontspannen van dit soort dingen. Als je na deze kleine break je kiddo weer ziet ben je natuurlijk nog vrolijker. Deze ontspannen boost kun je weer gebruiken om achter je kleine aan te rennen!

4. blijf bezig met dingen die je leuk vindt

Omdat je nu thuisblijfmoeder bent, betekent het niet dat je je passie moet 'stilleggen' en alléén maar je kinderen moet entertainen. Zorg dat je zelf ook creatief uitdagend bezig blijft. Met een paar uurtjes in de week kun je thuis ook gemakkelijk werken aan een 'project'. Onze Cool Mom Ilona is thuisblijfmoeder maar is hartstikke druk met interieurprojectjes en fotografie. Andere moms beginnen met het zelf maken van kinderkleertjes. Kies iets wat je leuk vindt en waardoor je even met andere dingen bezig bent!

5. daten met vriendinnen en babyverbod

Afspreken met een groep mama's is niet erg, het kan juist heel nuttig zijn voor het delen van informatie. Maar bij dit soort afspraken merk je zelf dat gesprekken alleen maar over de kinderen zelf gaan.. Dus ga op date met je vriendin(nen), drink een drankje en vergeet het mantra 'no-babytalk' niet! 

6. laat alles wat je moet doen los

Je voelt je misschien 'verplicht' om te zorgen dat je huis op orde is aangezien jij degene bent die het meeste thuis is. Maar laat het huishouden niet jouw leven bepalen. Er is altijd wel iets te verzinnen wat nog gedaan moet worden, maar laat de leuke dingen jullie dag bepalen. Het uitstellen van de was en het stofzuigen kan vast geen kwaad, toch?!  

 

Sibel Çiplak

Door

12 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.