Kind voor of achter op de fiets? Waar let je op

Voor alle fitmoms die wel houden van een lekkere fietstocht. Er zijn een paar dingen handig om te weten wanneer je met je baby op de fiets eropuit gaat.

Het is heerlijk om met de mooie herfstdagen een stukje te gaan fietsen. Hoe zorg je er voor dat je kindje veilig mee kan, en wanneer kan je kind veilig verhuizen van voorop naar achterop de fiets, en wat is dan belangrijk om op te letten?

Hoe oud je kindje moet zijn om met hem te fietsen en wat je nog meer moet weten over de veiligheid lees je hier

Veilig achterop de fiets

Niet van plan om een Mamafiets te kopen? Let er dan wel op dat je gewone fiets veilig is. Check of er spaakbescherming is zodat de voetjes niet tussen de wielen kunnen komen. Zijn de zadelveren al afgeschermd? Zo voorkom je dat er straks een vingertje tussen zit. 

Volgens de wet moet een kind tot 8 jaar een veilige zitplaats hebben op de fiets. 

tot wanneer kind voorop de fiets

Als je kindje tussen de 9 maanden en 3 jaar oud is en niet zwaarder weegt dan 15 kilo kan de kleine veilig voorop zitten. Je kindje voorop mee nemen heeft een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen

  • Ze zien veel meer als ze voorop zitten  
  • Je kunt ze beter in de gaten houden

Nadelen

  • Zonder windscherm vangt je kind veel wind op
  • Sturen is zwaarder en je fiets minder stabiel
  • Bij een scherpe bocht raakt het fietsstoeltje je knie

fietsstoeltje achterop

In principe kan je kindje ongeveer na 9 maanden al veilig in een fietsstoeltje achterop, maar waarschijnlijk doen niet veel mensen dat omdat ze dan nog best wel kleine zijn en je ze in de gaten wilt houden. Als je kindje twee is zul je vast merken dat het wat zwaarder wordt aan je stuur en is het tijd om te verhuizen naar achter. Voor peuters en kleuter heb je fietsstoeltjes voor achterop. Vanaf een jaar of 5 kun je het fietsstoeltje vervangen voor een zitkussen. 

Voordelen

  • Je kunt stabieler fietsen
  • Meer bewegingsvrijheid 
  • Je kindje vangt geen wind

Nadelen

  • De kleine heeft weinig zicht
  • Je kunt je kind niet in de gaten houden

 Fietsstoeltje achterop kopen

Op zoek naar een betaalbaar maar super leuk fietsstoeltje? Urban Iki is echt perfect! De stoeltjes van Urban Iki zijn supermooi, heel betaalbaar en in allerlei hippe kleurtjes te krijgen, zo leuk! De prijzen liggen ongeveer tussen de €49,- en €59,-.

Nog meer fietsstoeltjes van oa Yepp en Bobike koop je hier

Door

19 oktober 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.