Tijd maken voor jezelf als moeder | Zo doe je dat!

Tijd maken voor jezelf als moeder | Zo doe je dat!

Als moeder is het makkelijk om jezelf uit het oog te verliezen. Met deze praktische tips maak je tijd voor jezelf!

Als mom heb je je handen vol aan je kind. Of ze nu nog een paar maanden zijn of al een paar jaar oud, elke dag is een drukte van jewelste. We snappen dat het als moeder erg lastig kan zijn om wat tijd voor jezelf te nemen. Daarom hebben wij een aantal tips die we graag met je delen!

1. 's avonds warm douchen

Neem nadat je je kind op bed hebt gelegd een lekker warme en lange douche. 's Ochtends moet je al zo haasten en dus snel onder de douche springen terwijl je je kind al hoort jammeren dat 'ie uit bed wil. 's Avonds is het écht een relaxmomentje waarbij je zo lang kan blijven staan als je wil. Ik merk dat ik van een douche heel erg opknap als ik stress heb en mijn hoofd vol zit. Lang douchen is toegestaan, you deserve it!

Tip: lavendelgeur werkt rustgevend, gebruik een douchegel of scrub met deze geur om helemaal tot rust te komen. 

2. rustig opstarten 's ochtends

Je ochtendroutine. Eh ja, die is érg veranderd. Waar je vroeger tijd had om rustig de krant te lezen met een kopje koffie, begint je kind nu te schreeuwen of huilen om aan te geven dat hij wakker is. Daar gaat je opstartmomentje...

Onze tip: geef je kind als hij wakker is iets wat hij razend interessant vindt. Je kunt je baby in een stoel zetten. En wedden dat je oudere kindje al afgeleid is met zoiets simpels als een doos waar hij blokken of lepels in kan doen? Deze afleiding geeft jou tijd om rustig op te starten. Hallo koffie, krant en tv! 

3. Telefoon uitzetten

Simpel en effectief: zet na 9 uur 's avonds je telefoon uit of leg hem weg! Alle berichtjes zorgen dat je toch weer even iets gaat opzoeken voor die ene vriendin, of je moeder helpt met het plaatsen van een Facebook-foto. Zo kom je in je me-time niet compleet tot rust. Vul deze tijd met dingen die jij écht leuk vind om te doen en die je nodig hebt om bij te komen. Pak een boek of magazine of zet je favoriete serie aan, het is nu jouw tijd!

4. maak wandelingetjes

Korte maar krachtige tip: maak een wandelingetje. Ga tijdens de lunchpauze op werk naar buiten, parkeer een straat verder in plaats van voor de deur of stap een halte eerder uit. Frisse lucht en beweging is heel fijn en zó goed voor je. 

Ik merk dat de korte wandeling van station naar kantoor op de vroege morgen mij de tijd geeft om me voor te bereiden op de dag, een positieve mindset te creëren. Terug naar huis geeft deze wandeling mij een moment om te reflecteren op de dag: wat ging er goed, wat kan er beter, hoe voel ik me over wat ik vandaag heb gedaan? Dit geeft je ruimte om je gedachtes te sorteren en alles in perspectief te zetten. Het is rot dat je die ene taak niet afkreeg vandaag, maar is dat nu echt zo erg?

5. doe niet alles tegelijk

Waarschijnlijk kun je pas echt genieten als je alles gedaan hebt wat je wilde doen: het huis opruimen, drie wassen draaien, een gezonde maaltijd op tafel zetten, je zus bellen over de verjaardag van je moeder en een traktatie bedenken voor op het kinderdagverblijf. Laat het los. Soms kun je niet alles tegelijk. Of zeg tegen je lief wat je allemaal gedaan zou willen hebben, zodat hij je erbij kan helpen. Anderen kunnen niet ruiken wat jij allemaal in je hoofd hebt, dus spreek het uit!

Een handige regel vind ik: eerst het nodige, dan het nuttige. Als je morgen pas een verjaardagscadeau bestelt, ben je misschien te laat. Maar je hebt vast nog wel genoeg schone kleren in je kast zodat je de was even kunt opschuiven.  

In het hectische leven als moeder is het belangrijk om voor jezelf te blijven zorgen! Je verdient deze momenten voor jezelf, mama!

Sarah Glasbergen

Door

29 december 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.