#Mombitious Mom: Martine Heemskerk

#Mombitious Mom: Martine Heemskerk

We laten je regelmatig kennismaken met een #Mombitious Mom die ons inspireert. Deze week Martine Heemskerk, bekend van haar persoonlijke lifestyleblog 2WMN en mama van Maik (7 maanden)!

Martine Heemskerk (29) runt samen met haar beste vriendin Willemijn de persoonlijke lifestyleblog 2WMN.nl en het bijbehorende YouTube-kanaal. De twee geven een openhartig, no-nonsense kijkje in hun leven en zijn een voorbeeld voor vele jonge vrouwen. Sinds november 2017 is Martine ook moeder; tijd om haar aan de tand te voelen!

Vertel eens iets meer over jezelf

Ik ben 29 jaar en eind dit jaar word ik 30. Hoewel ik daar nooit tegenop zag, vraag ik me de laatste weken af waar de tijd gebleven is en klinkt 30 opeens ‘oud’. Onzin natuurlijk, maar toch een gek idee dat ik straks de jaren als twintiger achter me ga laten. 

Ik ben ZZP’er en ik vind het altijd lastig om uit te leggen wat ik doe. Hoewel ik niet hou van deze term, omvat het alles wel: ik ben een social influencer. Ik schrijf blogs over uiteenlopende onderwerpen op 2WMN.nl en ik maak weekvlogs over mijn leven. 

Hoewel mijn werk veel tijd in beslag neemt, besteed ik de rest van mijn tijd aan mijn gezin. De schaarse me-time die ik heb, besteed ik aan Netflixen of dansen. Alles op het gebied van muziek is wel mijn passie. Ik ben gek op dansen, zingen en het is nog weleens een droom om piano of gitaar te leren spelen. Heerlijk lijkt me dat! Verder hou ik van winkelen en kletsen met mijn vriendinnen onder het genot van een kopje thee en wat lekkers.

Hoe ziet jouw gezin eruit?

Ik ben twaalf jaar met mijn man Jorrik samen waarvan één jaar  getrouwd. We zijn vorig jaar getrouwd in Las Vegas. Dat was een fantastische ervaring! Er was maar één getuige bij en die zat op dat moment in mijn buik: ons zoontje Maik. Hij is geboren op 1-11-2017 en hij is ons eerste kindje. Hoewel, ons ‘eerste kindje’ was eigenlijk ons puppekindje Noa. Deze lieve Mechelse herder hebben we ondertussen al bijna vijf jaar. 

Hoe ziet jouw leven eruit?

Ik heb een vrij druk leven. Het is soms best even puzzelen om alle ballen in de lucht te houden, zeker als je een eigen bedrijf hebt. Dat heeft voor- en nadelen: zo kunnen mijn zakenpartner en beste vriendin Willemijn en ik er altijd zijn voor de kinderen. Als zij bijvoorbeeld ziek zijn, belt de crèche ons en gaat dat ten koste van een werkdag. Onze mannen zouden namelijk dan een dag vrij moeten nemen en dat met hun baas moeten regelen. Aangezien wij onze eigen baas zijn, is het voor ons makkelijker om dan te schuiven. Dat is soms een vloek en zegen tegelijkertijd.

We werken op maandag en vrijdag. Op maandag gaat Maik naar de crèche en op vrijdag past mijn schoonmoeder op hem. Op dit moment kijk ik nog naar een tweede dag dat ik Maik naar de crèche kan brengen, zodat ik nog net iets meer ruimte heb voor 2WMN, maar de wachtlijsten zijn helaas nogal lang. Voor nu stoom ik dus flink door in die twee dagen. Alle andere dingen, zoals mijn inbox bijhouden of belletjes plegen, doe ik tussendoor als ik thuis ben met Maik. Dat is niet altijd ideaal, maar wel te doen.

Daarnaast hebben we, zoals ik al zei, een Mechelse herder. Dit zijn werkhonden en hebben veel training nodig, dus dit wisselen Jorrik en ik af. Ik ga vaak een uur per dag met haar wandelen en trainen en Jorrik ook. Verder doe ik het meeste in het huishouden en is Jorrik vaak degene die boodschappen doet en kookt. Dat is heel erg fijn. Omdat ik ook borstvoeding geef, neem ik een groot deel van de verzorging van Maik op me.

Hoe regel jij het om te doen wat je doet qua balans tussen werk, familie en sociaal leven?

Dat vind ik best lastig, maar ik denk dat ik het vrij goed doe. Mijn werk neemt een groot deel van mijn leven in beslag, maar ’s avonds probeer ik wel als ons zoontje op bed ligt even quality time met Jorrik in te plannen. Gewoon even samen op de bank zitten of een weekendje weg plannen.

Mijn familie woont in Zuid-Holland en ik in Groningen. Voorheen ging ik vaak met de auto even een weekend naar hen toe. Nu gaat dat niet meer zo makkelijk; het is 2,5 uur rijden en dat is met een baby best ver. Ze komen nu iedere maand even op bezoek. Verder bellen en appen we veel. En ik stuur natuurlijk leuke foto’s en video’s van Maik, zodat ze hem niet al te veel hoeven missen!

Het inplannen van vriendinnenuitjes is wat lastiger. De een woont verder weg en de ander heeft ook een zoontje en een druk leven. Dankzij WhatsApp blijven we wel op de hoogte van elkaars leven. Ik stuur vaak spraakberichtjes of we bellen even om bij te kletsen. Binnenkort staat er gelukkig weer een meidenavondje op de planning.

Hoe heeft het moederschap je veranderd?

Het heeft me in positieve zin veranderd. Ik vind het ook heel mooi dat het blijkbaar mijn volgers op Instagram opvalt. Ik krijg nu vaak te horen dat ik nog meer straal, ontzettend lief!

Mijn leven heeft nu meer structuur, ik ga vroeger naar bed en ik zorg ook beter voor mezelf dan voorheen. Ik merk dat als ik nu niet goed voor mezelf zorg, bijvoorbeeld te weinig eet en slaap, dat het ten koste gaat van mijn energie. Energie die ik juist zo hard nodig heb om Maik te voeden en alles draaiende te houden.

Ik voel me weer een grote levenservaring rijker, wat ook van invloed is geweest op mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik voel me milder en rustiger, maar soms ook bezorgder dan voorheen. Het is zoals ze zeggen inderdaad een rollercoaster.

Waar kun jij als moeder niet zonder?

Slaapschema’s en het boek Oei, ik groei! voor de mentale sprongen. Ik ben daarnaast ook heel blij dat mijn (schoon)familie voor ons klaarstaat. Mijn moeder was mijn reddende engel na mijn zware bevalling en mijn schoonmoeder is er ook altijd als we haar nodig hebben om op Maik of op de hond te passen in het dagelijks leven. Waar zou de wereld toch zijn zonder moeders?

Wat vind jij heel belangrijk binnen je gezin?

Liefde, heel veel liefde!

Is er iets wat jij lastig vindt aan het opvoeden van kinderen? 

Het moment van opvoeden is nog niet daar, Maik is nu ruim een half jaar. Maar dat gaat natuurlijk wel komen. Je hoort weleens over the terrible two... dat baart me wel zorgen, haha! Ik denk dat ik het lastig zal vinden om om te gaan met driftbuien, vooral in het openbaar. Maar ook dat je constant ‘nee’ aan het zeggen bent. Ik weet wel dat je kinderen beter af kunt leiden, maar ik denk dat je daar snel in verzandt. Tenminste, ik wel! 

Wat is jouw ultieme tip om je niet alleen maar moeder te voelen, maar ook gewoon een leuke vrouw?

Trek kleren aan waar jij je fijn in voelt en als je van make-up houdt: maak tijd vrij om je op te maken. Probeer minstens één keer per week tijd vrij te maken om iets te doen waar jij happy van wordt.  En dan bedoel ik niet op de bank hangen of eindeloos scrollen in het wondere landschap van social media. Maar doe iets waar je oprecht energie van krijgt: bakken, dansen, mediteren, tekenen, lezen, muziek maken, wandelen. Het kan van alles zijn. Al is het maar een kwartiertje, je zult zien dat je er enorm van opknapt en je naast de moederrol ook je eigen identiteit waarborgt.

Voor ik moeder werd, zei ik altijd dat ik of mijn kind nooit...

Ik had eigenlijk nooit bepaalde voornemens. Ik heb een vrij realistisch beeld, omdat ik oudere zussen heb met kinderen. Ik was 9 jaar toen ik tante werd (zie mijn vier neven op de foto!) en ik heb bij hen wel gezien dat het lang niet altijd rozengeur en maneschijn was. Ze zeiden niet voor niets dat dit de tropenjaren waren.

Hoewel, ik had nooit gedacht dat ik zo lang borstvoeding zou geven. Ik ben er heel trots op dat ik nu al zes maanden borstvoeding geef. Ik dacht in het begin dat als ik de drie maanden al zou halen, dat het een hele prestatie zou zijn. En dat is het ook. Maar langer dan drie maanden voeden? Dan had ik je uitgelachen. Sterker nog: ik heb zo het gevoel dat ik nog wel even doorga en dat had ik nooit verwacht. 

Wat zijn je tips/adviezen voor andere moms?

Doe het niet alleen. Het moederschap kan soms heel eenzaam voelen, maar omring je met lieve mensen die je willen helpen of gewoon bij je op bezoek komen voor de gezelligheid. Of vraag een oppas en stap even uit de kinderbubbel. Praat over je gevoelens met andere moeders als je het even niet meer trekt en nee, je hoeft jezelf echt niet altijd op de laatste plek te zetten. Het is soms heel zwaar om moeder te zijn en door daaraan toe te geven, kun je ook weer ruimte binnenlaten voor positiviteit. Dat is fijn voor jezelf en in je rol als moeder.

Welke moms vind jij zelf cool? Wie verdient volgens jou wel eens een spotlight in #Mombitious Moms? 

Ik vind mijn zus een coole mom-to-be. Zij heeft gekozen voor alleenstaand moederschap, omdat ze (nog) niet de juiste partner kan vinden en nu bijna 35 is. Ze zit nu in haar tweede trimester en ik bewonder dat ze het alleen gaat doen. Ik ben heel trots en blij voor haar! 

Maar ook Jeanet, met wie we een interview hadden voor 2WMN, vind ik een prachtige inspirerende moeder en verdient ook zeker een spotlight.

Wil jij ook een #Mombitious Mom opgeven? Stuur dan een mailtje naar redactie@minime.nl!

Nieuwsgierig naar #Mombitious Mom Martine’s Instagram? Je vindt haar via @2wmnmartine!

Marieke van Boven

Door

31 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.