Cool Mom - Willemijn van Lochem

Cool Mom - Willemijn van Lochem

We laten je wekelijks kennismaken met een cool mom die ons inspireert. Deze week spreken we Willemijn die samen met Martine 2WMN vormt!

Willemijn van Lochem (26) en haar man Djurre (29) hebben een zoontje Jelle (1). Ondertussen zijn ze in verwachting van hun tweede zoon. Willemijn en haar beste vriendin Martine Heemskerk zijn het duo achter de website 2WMN en het YouTube kanaal. Wij vroegen haar álles over haar werk en hoe ze dit combineert met haar uitbreidende gezinnetje.

Kun je iets meer vertellen over de zwangerschap, de spannende periode over de gezondheid van je kindje?

Zwanger worden was voor mij ontzettend spannend. Ik ben namelijk drager van een chromosoomafwijking, wat betekent dat ik een verhoogde kans heb op het krijgen van een miskraam en een kindje met een ernstige verstandelijke en lichamelijke handicap. Mijn beide zwangerschappen waren hierdoor de eerste drie maanden ontzettend spannend vanwege de verhoogde risico’s.

"Twee weken lang moesten we wachten op de uitslag, dat is echt killing. Je wilt zo graag genieten van je zwangerschap, maar bent bang voor een negatieve uitslag."

Met 12 weken zwangerschap heb ik beide keren een vlokkentest gehad, om te kijken of onze zoons de handicap hadden. Uiteindelijk hebben we tot twee keer toe heel veel geluk gehad, onze zoons bleken de erfelijke handicap niet doorgekregen te hebben! Echt een heel groot wonder waar ik ontzettend dankbaar voor ben.

Je vlogt wekelijks, hoe pak je dit aan met je kindje? 

Ik heb voor de geboorte van onze eerste zoon, Jelle, samen met Djurre besloten om hem niet te veel in beeld te brengen. We hebben hier voor gekozen omdat we vinden dat wij niet voor hem kunnen bepalen of hij op internet wil of niet. Hij kan het zelf nog niet zeggen, dus vind ik dat ik er voorzichtig mee om moet gaan.

Heel af en toe deel ik een foto van hem waarop hij herkenbaar in beeld is en op de andere foto’s van hem die ik met enige regelmaat plaats is hij onherkenbaar. In vlogs zie je hem soms van de achterkant, maar vrijwel nooit met zijn gezichtje in beeld. Ook deel ik weinig over zijn ontwikkeling en over hem als persoon. Voor nu bevalt het goed zo, ik voel me er goed bij en ik hoop dat Jelle het er later ook mee eens is. 

Hoe ziet jouw leven eruit? Wat doe je in het dagelijks leven?

Sinds ik moeder ben leid ik een vrij gestructureerd leven. Voorheen werkte ik wanneer ik maar wilde en dat was zo’n beetje 24/7. Nu heb ik twee vaste werkdagen waarop ik keihard doorstoom. Daarnaast werk ik in de uurtjes dat mijn zoontje slaapt of werk ik wat extra in het weekend wanneer Djurre thuis is. In die zin heeft het moederschap mij vele malen productiever gemaakt.

De dagen dat ik niet werk besteed ik volledig aan mijn zoontje. Het bestaat grofweg uit: Wakker worden, aankleden, ontbijten, spelen, slapen, lunchen, spelen, slapen, er op uit en vervolgens avondeten en naar bed. Mama-dagen zijn wat dat betreft heel overzichtelijk, haha! Daarnaast is er natuurlijk ook nog het huishouden wat ik er tussendoor probeer te doen op deze dagen.

Heeft het moederschap je veranderd?

Nee, ik heb niet echt het gevoel dat het me veranderd heeft. Ik voel me nog steeds dezelfde Willemijn. Ik hou ook nog steeds van de dingen waar ik voorheen van hield. Er is wel iets heel moois en intens bij gekomen. Iets dat ook heel veel tijd opslokt en praktisch gezien veel dingen heeft veranderd. Maar mij persoonlijk heeft het niet echt veranderd.

Hoe regel jij het om te doen wat je doet qua balans tussen werk, familie en sociaal leven? 

Eerlijk gezegd is het voor mij een jaar na de geboorte van onze zoon nog niet helemaal in balans. Mijn werk heb ik op dit moment goed ingedeeld, ik werk 2 volle dagen en daar ben ik heel tevreden over. Maar me-time en tijd voor mij en Djurre samen schiet er nog behoorlijk bij in. Onze familie woont niet echt in de buurt waardoor oppas vinden niet altijd makkelijk is. Op dit vlak valt dus nog wat te verbeteren!

Wat vind jij heel belangrijk binnen je gezin? 

Mijn man en ik hebben beiden drukke banen die veel tijd opeisen. Daarom vind ik het extra belangrijk om de tijd die we als gezin hebben, écht met elkaar door te brengen. Hoe en waar maakt me niet zo veel uit, maar echte aandacht en tijd voor elkaar, daar draait het voor mij om. Dus geen smartphones, niet nog snel even een zakelijk telefoontje tussendoor plegen en to do lijstjes opzij.

WAT IS JOUW ULTIEME TIP OM JE NAAST MOEDER OOK VROUW TE VOELEN?

Er op uit met je vriendinnen! Daar kom ik altijd zó van bij. Een paar weken terug ging ik met mijn beste vriendin Martine naar Milaan. Ik genoot van iedere seconde! Ook een dagje sauna of in mijn eentje lekker shoppen zorgen ervoor dat ik het moederschap even los kan laten. Ik denk echt dat iedere moeder (en vader!) dit zo af en toe nodig heeft om even bij te tanken.

 

Voor ik moeder werd zei ik altijd dat mijn kind nooit …

Voor ik moeder werd zei ik altijd dat mijn kind nooit een speen zou krijgen. Ik heb Logopedie gestudeerd en destijds leerde ik dat je beter geen speen kunt geven en duimen een no go is. Maar ja, puntje bij paaltje bleek die speen toch wel een heel handig hulpmiddel om onze slechte slaper in slaap te laten vallen… Dus dat principe heb ik snel laten varen. Haha!

Wat inspireert jou?

Ik lees graag verschillende dingen over opvoeding, zoals over Natuurlijk Ouderschap. De ‘standaard opvoeding’ met regels, straf en beloning kennen we denk ik allemaal wel vanuit onze jeugd. Daarom vind ik het ook leuk om over nieuwere stromingen te lezen. Ik haal uit elke stroming of opvatting dingetjes waar ik me in kan vinden en vorm zo mijn eigen visie op opvoeding. Hoe ouder onze zoon wordt, hoe meer het opvoeden gaat beginnen merk ik. Dat vind ik spannend, maar ook heel leuk!

 

Wat zijn je tips/adviezen voor andere moms?

Hij is vooral voor zwangeren en nieuwe moeders: neem de tijd om te wennen aan je moederrol. Ik geloof echt dat dit minstens een jaar duurt, als het al niet langer is. Gun jezelf die tijd! Je hoeft niet alles gelijk op de rit te hebben en je hoeft ook niet op alles een antwoord te hebben. Je leven is compleet veranderd, het heeft tijd nodig om weer normaal te worden. Take your time!

Welke moms vind jij zelf cool? 

Mijn eigen moeder natuurlijk! Als kind weet je natuurlijk wel hoeveel je moeder van jou houdt, maar pas als je zelf moeder wordt weet je hoeveel dat eigenlijk echt is (onbeschrijfelijk veel dus!) en hoeveel ze eigenlijk voor je over heeft gehad. Mijn eigen moeder is daarom wat mij betreft de coolste mom!

Wil je meer zien van Willemijn? Je vindt haar als @willemijnvl op Instagram!

Sanne 't Hooft

Door

18 november 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.