Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Óf je bent na je zwangerschapsverlof er ontzettend aan toe om weer te gaan werken, óf je denkt: o neee, ik wil niet! Dit is wat er anders gaat zijn en 5 gouden tips om dit perfect aan te pakken.

Zit je verlof erop en moet je weer aan het werk? Het is niet gek dat je na de geboorte van je kindje heel anders tegen je werk aan kijkt dan daarvoor. Voor je kind geboren was, had je een heel andere mindset. Je hoefde voor niemand te zorgen, met niemand écht rekening te houden. Maar nu probeer je je nieuwe gezinsleven te combineren met je werk en loop je tegen allerlei issues aan.

Werken na zwangerschap

Ongetwijfeld heb je een moment waarop je denkt: 'O nee! Hoe moet ik alles gaan doen?' Wees gerust: waarschijnlijk moet je gewoon even wennen aan je nieuwe leventje en structuur. Na een paar weken weet je niet beter en ben je blij dat je weer back in business bent. Je merkt dat je er juist energie van krijgt om je weer even bezig te houden met andere dingen dan alleen je baby. En zo niet, dan niet. Je hebt zelf in de hand hoe jij je leven inricht. Niks moet, maar maak bewuste keuzes

7 Tips voor kolven op het werk

Kolven op het werk ‘gedoe’? Dat hoeft helemaal niet! MiniMe’s Sarah geeft 7 tips voor het kolven op je werk, zodat je toch borstvoeding kunt blijven geven.

Dingen die anders zijn na je zwangerschapsverlof 

  • Ineens is die reistijd bijvoorbeeld toch wel erg lang. Je stond er nooit bij stil, maar die twee uur per dag die je onderweg bent vind je ineens zonde van je tijd.
  • Dingen die voorheen van levensbelang leken op je werk, kun je nu beter relativeren. 'Waar maak je je druk om - het komt wel goed', kun je denken wanneer je collega met paniek in haar ogen een probleem met je wil bespreken. 
  • Prioriteiten stellen gaat ineens een stuk natuurlijker.
  • Je gaat liever op tijd naar huis dan nog een half uurtje te blijven plakken. Thuis wacht je immers nog een heel avondprogramma

Een carrière en kinderen

Career and Kids is een organisatie die werkende ouders coacht en veel vrouwen ziet die worstelen met hun carrière na het krijgen van kinderen. De meest voorkomende problemen waar nieuwe moeders tegenaan lopen zijn volgens oprichtster Annemie Schuitemaker het eeuwige schuldgevoel, perfectionisme en te weinig me-time.

"De vrouwen die ik zie voelen zich vaak schuldig naar alles en iedereen: naar hun partner, hun kind én hun werkgever. Ze willen alle ballen op een perfecte manier in de lucht houden. En dan hebben ze ook nog te weinig tijd voor zichzelf. Het gevaar is om overal tijd aan te besteden behalve aan jezelf. Echte bijtanktijd heb je nodig. Je kunt niet altijd maar door racen zonder af en toe te stoppen."

"Je kunt niet alle ballen perfect in de lucht houden. Daarom moet je bewuste keuzes maken" 

TIPS HOE JE WERK EN PRIVÉ KUNT COMBINEREN

Sarah Glasbergen, founder van onder andere MiniMe.nl (en nog drie bedrijven), stuurt elke week een nieuwsbrief met daarin handige tips hoe je werk en privé nu kunt combineren. Ontvang gratis elke week praktische tips hoe je in balans kunt blijven als working mom, het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen, minder stress hoeft te hebben en hoe je alle ballen hoog kunt houden (en hoe je het oplost als er één naar beneden valt).

Schrijf je hier gratis in! >>

Carriereswitch na kinderen

Ik weet nog heel goed dat toen mijn zwangerschapsverlof ten einde liep, ik dacht: ik stop ermee. Ik ga wel een paar uur in een winkel hier om de hoek werken, dan kan ik veel meer van mijn kleintje meemaken. Ik wil haar nog niet achterlaten! Maar een week nadat ik weer aan de slag was gegaan, was dat gevoel weg. Het was juist weer heel fijn om meer te zijn dan alleen moeder. Wat er wel veranderde in mijn werksituatie: ik ging minder uur werken en het duurde niet lang voor mijn reistijd van 2,5 uur per dag een obstakel werd. Daarom ging ik op zoek naar een baan dichter bij huis.

Zo ken ik meerdere ladies die na de geboorte van hun eerste kind van baan wisselen. Omdat ze net als ik dichter bij huis willen werken, omdat ze hun energie niet willen verspillen aan een baan of werkgever waar ze niet blij van worden. Annemie van Career and Kids herkent dat deels: "Ik zie dit vaak na een jaar gebeuren, of na de komst van het tweede kind. Op dat punt hebben deze vrouwen eigenlijk al heel veel energie ingeleverd en kunnen ze echt niet meer. Het zou natuurlijk beter zijn om op tijd aan de bel trekken. Ga samen met je werkgever of partner om tafel zitten en kijk naar wat je echt wil en kan."

LEES OOK: Einde verlof in zicht? 9 Dingen die je nog wil doen!

De 5 gouden gezin vs carrière-tips volgens Annemie

  1. Maak keuzes waar je achter staat. Welke ballen ga je in de lucht houden?
  2. Kijk goed naar wat jou energie geeft en kost. Zorg dat je 80% van de tijd bezig bent met dingen waar je energie van krijgt.
  3. Communiceer duidelijk en helder. Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.
  4. Delegeer: niet alle apen hoeven op jouw schouders te zitten.
  5. Plan vooruit. Iets wordt pas een calamiteit als het niet gepland is. En een 7 is soms ook goed, niet alles hoeft een 9 te zijn.

Moeder en carrière in cijfers

Volgens cijfers van het CBS blijven steeds meer vrouwen hetzelfde aantal uur doorwerken nadat zij voor het eerst moeder werden. Ruim de helft van de nieuwe moeders (55%) blijft evenveel werken en dat aantal groeit. Zo'n 6 procent stopt (tijdelijk) met haar baan. De rest gaat minder werken.  

Heeft het krijgen van kinderen voor jou iets veranderd op gebied van werk? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!   

Rosanne Buitendijk

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.