Einde verlof in zicht? 9 Dingen die je nog wil doen!

Einde verlof in zicht? 9 Dingen die je nog wil doen!

Het einde van je zwangerschaps- en bevallingsverlof is in zicht! Dit zijn de dingen die je nog wil doen voor je weer aan het werk gaat.

Toen je met zwangerschapsverlof ging, lagen er maanden voor je waarin je even niet aan je werk hoefde te denken. Wat een heerlijk luxe gevoel was dat: het leek alsof je eeuwig vrij was. Maar helaas, time flies when you’re having fun. Is het einde van je verlof in zicht? Deze dingen wil je nog doen voor je weer aan de bak moet!

Die zeeën van tijd die je leek te hebben toen je met zwangerschapsverlof ging, bleken in de praktijk jammer genoeg voorbij te vliegen. Ondanks dat je misschien best zin hebt om weer aan het werk te gaan, ga je die vrije tijd en alle mogelijkheden die dat biedt ongetwijfeld missen.

Als het einde van je verlof in zicht is, moet je natuurlijk nog even flink van die laatste vrije weken/dagen genieten. Je gezinsleven combineren met je baan en sociale contacten vergt veel tijd en energie. Doe nu dus vooral nog wat dingen waar je straks niet meer zo snel aan toekomt.

1. Foto’s back-uppen

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk een shitload aan foto’s van je newborn gemaakt. De één nog schattiger dan de ander. Wat een wereldramp zou het zijn als je die ineens kwijtraakt omdat je telefoon of laptop crasht! Tip: maak een back-up en het liefst meerdere, zowel ‘in de cloud’ als op good old harde schijven. Want je weet maar nooit...

2. Oppas zoeken

Het is broodnodig om zo nu en dan een avondje quality time te hebben met je partner, zonder kind. Tip: zoek vast een leuke oppas! Dan kun je diegene direct inschakelen zodra je merkt dat je te veel opgeslokt wordt door het ouderschap en werk. Wellicht kun je via via aan een leuk oppasmeisje komen of heb je familie in de buurt? Peil vast eens of ze af en toe stand-by willen staan.

LEES OOK: Zo vind je een betrouwbare oppas

3. Kast uitmesten (en weer aanvullen)

Die comfi kleding die je de afgelopen maanden waarschijnlijk váák hebt gedragen, is meestal niet heel erg work proof. Daarom is het tijd om je kast eens flink uit te mesten. Doe je zwangerschapskleding weg of doneer het aan een goed doel (of zwangere vriendin). Check wat je voor je zwangerschap naar je werk droeg en kijk wat je alweer past. Heb je te weinig? Mooi, een goed excuus om lekker te shoppen dus! En vergeet vooral de lingerie niet.

4. Melkvoorraadje aanleggen

Als je nog borstvoeding geeft en dit wil blijven doen als je weer aan het werk gaat, is het handig om vast te beginnen met het aanleggen van een voorraadje moedermelk. Kolven dus! Zo raak jij er vast aan gewend en gaat het kolven op je werk vast ook makkelijker. Ook kun je misschien al eens informeren bij je leidinggevende hoe je dat straks op je werk kunt gaan aanpakken. Is er al iets voor je geregeld?

5. Meal preppen

In het begin zal het wellicht lastig zijn om alle ballen hoog te houden. Kind naar de opvang, jij en partner naar het werk, ophalen, koken, kind(eren) voeden... Help! Jullie moeten met z’n allen even een nieuw ritme zien te vinden. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus maak nu vast wat eten klaar dat je invriest voor de hectische dagen waarop het bereiden van een voedzame maaltijd er écht even bij inschiet.

LEES OOK: Meal prepping voor drukke moeders

6. Series afkijken

Bingewatchen lukt straks niet meer zo vaak als je misschien zou willen. Aflevering na aflevering van je favo vrouwenserie er doorheen jagen terwijl je baby’tje zijn dutjes doet, is er niet meer bij. Neem het er daarom nog even van en plof wat vaker op de bank voor een seriemarathon!

7. Overdag afspreken met vriendinnen

Tijdens je verlof kon je nog lekker uren koffieleuten of uitgebreid gaan lunchen met je parttime werkende, mede-zwangere of new mom vriendinnen (al dan niet met baby erbij). Zodra je weer aan het werk gaat, ben je aangewezen op de weekenden, de avonden of je eventuele vrije dag van werk. In ieder geval zijn de mogelijkheden een stuk beperkter. Maak er dus nog even goed gebruik van dat je veel tijd hebt om je vriendinnen (of familie) te zien.

8. Dutjes overdag

Hoe lekker is het om, als je baby slaapt, zelf ook even je ogen dicht te doen? Op de bank of gewoon echt in je eigen bed? Goddelijk! Van een goeie powernap kun je zó opknappen, dat doet echt wonderen. Als je aan het werk bent, kan dit niet meer, dus neem het er nog even van.

9. Niks doen

Zodra je weer begonnen bent met werken, lijkt het (vooral voor de buitenwereld) alsof alles weer back to normal is. Het leven draait weer gewoon door, op volle toeren, met alle bijbehorende verplichtingen. De dagen waarop je even helemaal niks hoefde, zijn dus helaas bijna voorbij. Doe in die laatste verlofweken dus even zo min mogelijk, nu het nog kan. Lekker ongestoord keuvelen met je baby’tje: heer-lijk!

Marieke van Boven

Door

06 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.