Kinderopvang in vele vormen - welk past bij jou?

Kinderopvang in vele vormen - welk past bij jou?

Wanneer moet je beginnen met het regelen van kinderopvang - en voor welke vorm van opvang ga jij?

Als je zwanger bent en werkt moet je al vroeg beginnen met nadenken over hoe je alles wilt regelen als de baby er straks is en jij weer gaat werken. Op de dagen dat jij en je lief werken, moet je kindje toch ergens terecht. Misschien is dat bij een opa of oma, gastouder, oppas aan huis of een kinderdagverblijf. We vertellen je alles wat je hierover moet weten!

Wanneer kinderopvang regelen?

Het is slim om zodra je weet dat je zwanger bent, over dit onderwerp na te denken. Hoeveel dagen opvang zou je nodig hebben, oftewel hoeveel dagen gaan jij en je partner werken? Wanneer je hier al vroeg over nadenkt, heb je genoeg tijd om rond te kijken en bezoekjes te plannen aan gastouders of kinderdagverblijven in de buurt. Zo kun je ontdekken wat de ideale vorm van kinderopvang voor jullie is.

LEES OOK: Buitenschoolse opvang | Alles over de BSO

Wachtlijsten

Het ligt een beetje aan je woonomgeving, maar goede kinderdagverblijven en gastouders hebben vaak wachtlijsten. Dan is het slim om zo snel mogelijk een plekje te reserveren voor je ongeboren kind, zelfs al weet je nog niet precies wanneer jij weer gaat werken of om welke dagen het gaat. Je kunt later je kindje altijd nog van de lijst halen of schuiven met data en opvangdagen.

verschillende kinderopvang vormen

De gastouder

Een gastouder doet aan kleinschalige opvang in huiselijke sfeer, meestal bij de gastouder thuis. Een gastouder mag maximaal 6 kindjes opvangen. Gastouders moeten altijd geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen, moet relevante diploma's hebben en ook aan de omgeving waar de kindjes worden opgevangen zijn eisen gesteld. 

Voordeel van een gastouder

Gastouders zijn vaak behoorlijk flexibel qua haal- en brengtijden. Als je kindje ziek is, is de gastouder daar vaak makkelijk in en mag je kindje gewoon komen. En omdat je één gastouder hebt, kweek jij als ouder maar zeker ook je kind, snel een hechte band met deze persoon. Daarom is het natuurlijk wel belangrijk dat het klikt tussen jou en de gastouder! 

Nadeel van een gastouder

Er zijn hele goede gastouders en gastouders waarbij je een minder goed gevoel hebt. Is dat laatste het geval, dan zou ik zeker mijn kind daar niet naartoe brengen. Het is belangrijk dat je met de gastouder op één lijn zit wat betreft slaaprituelen, wel of niet laten huilen, tussendoortjes, bord wel of niet leeg eten, straffen en belonen, activiteiten, of en hoeveel televisie er gekeken mag worden. Een gastouder heeft niet te maken met het vier ogen principe en is in haar eentje verantwoordelijk voor alle kinderen. Als de gastouder ziek is of op vakantie gaat, heb jij geen opvang.

Kinderdagverblijf

Kinderdagverblijven zijn er in vele soorten en maten. Er zijn ketens (die daarom overigens heus niet slecht zijn), kleinschalige kinderdagverblijven en zelfs agrarische kinderdagverblijven bij een boerderij, De meeste kinderdagverblijven werken volgens een pedagogisch beleid. Het is belangrijk om te letten op de openingstijden en of er mogelijkheid is tot flexibele opvang. Soms wordt er tussen de middag warm gegeten, wordt er eigenhandig brood gebakken of komt er bijvoorbeeld regelmatig een kapster en fotograaf langs.

LEES OOK: blij dat mijn kind naar kinderdagverblijf gaat

Voordelen kinderdagverblijf

De leidsters zijn goed pedagogisch opgeleid en ervaren met jonge kindjes. Daardoor kunnen ze heel goed inschatten waar jouw kindje behoefte aan heeft, of dat nou een uitdagende puzzel of een extra slaapje is. Bij de meeste kinderdagverblijven krijg je om de zoveel tijd een oudergesprek om de voortgang en ontwikkeling van je kind te bespreken. En op de groep zelf, met alle andere kindjes, leert jouw kind om samen te spelen, op zijn beurt te wachten en maakt 'ie vriendjes. Er worden vaak gevarieerde en uitdagende activiteiten aangeboden.

Nadelen kinderdagverblijf 

Hoewel je waarschijnlijk wel vaste leidsters hebt op de groep, toch zul je regelmatig invallers zien als een van de juffen ziek is, met zwangerschapsverlof gaat, op vakantie is of een ander rooster krijgt. Dat betekent dat je kindje (en jij) af en toe moeten wennen aan nieuwe gezichten. Als je kindje ziek is, mag hij meestal niet komen of moet jij hem ophalen. Soms is je kind voor je gevoel vaker wél dan niet verkouden en snotterig. De groepen zijn groter waardoor je kindje soms niet altijd a la minute een schone luier of een flesje kan krijgen. En ook hier geldt dat er hele goede kinderdagverblijven zijn, en kinderdagverblijven waar alles minder goed op rolletjes loopt. Heb je er geen goed gevoel bij, kijk dan zeker verder! 

LEES OOK: Kinderdagverblijf kiezen: waar op letten?

Oppas aan huis

De oppas aan huis kan iemand zijn die jij kent, of een gediplomeerde professional die je via een organisatie inhuurt. Uiteraard is het ook belangrijk dat je een goede klik hebt met de oppas, dat je op opvoedkundig vlak op één lijn zit en dat je diegene volledig vertrouwt: de oppas is toch hele dagen in jouw huis aanwezig, met jouw kind en al jouw spullen.

Voordelen oppas aan huis

Je kindje kan lekker vertrouwd thuis blijven, wat jullie heel wat 'haal-en-breng' stress zal besparen. Je hoeft je kindje niet eens persé wakker te maken of al aan te kleden. Vaak is het ook een heel flexibele vorm van oppas die bijvoorbeeld ook al 's ochtends vroeg of juist in de avond kan. Met de nanny kun je ook afspraken maken over het doen van boodschappen, koken of andere kleine huishoudelijke klusjes. Is je kindje ziek, dan hoef jij je werkafspraken niet te cancelen; de oppas is er immers om je kleintje te vertroetelen!

Nadelen oppas aan huis

Het is een wat duurdere vorm van opvang, maar zeker wanneer je meerdere kinderen hebt kan het juist voordeliger zijn dan een kinderdagverblijf. Op uitstapjes na komt je kind bijna niet in een andere omgeving en leert daardoor ook minder snel andere kindjes kennen. Als de oppas ziek is of op vakantie gaat kost het jou vrije dagen - of je moet een andere oplossing verzinnen.   

Opa's en oma's passen op

Het is tegenwoordig heel normaal dat opa's en oma's een of meerdere dagen in de week oppassen, mits ze een beetje in de buurt wonen (al ken ik een verhaal over een oma uit Limburg die wekelijks naar Den Haag reist voor een dagje oppassen op haar kleindochter). Soms passen opa's en oma's op bij jou thuis, soms bij hen thuis. 

Voordelen opa en oma als oppas

Ze kennen jou en jouw kind als geen ander - vertrouwder wordt het niet. Geheid dat jouw kind een hechte band krijgt met opa en oma met die wekelijkse één op één quality time. En: het is goedkoop! Behalve een etentje of lief cadeautje als bedankje op zijn tijd ben je er verder meestal geen kosten aan kwijt.

Nadelen opa en oma als oppas

Opa's en oma's knijpen makkelijk een oogje toe, waardoor je kind bijvoorbeeld te veel snoep eet naar jouw zin of niet goed gecorrigeerd wordt als het ondeugend is. Ze doen dingen op hun manier die niet altijd de jouwe is. Het is moeilijker om deze zaken met je ouders of schoonouders te bespreken omdat je een familieband hebt die je niet wilt beschadigen. En ook opa's en oma's zijn wel eens ziek of op vakantie waardoor jij zonder opvang zit. 

Conclusie: kinderopvang regelen is best een flinke puzzel. Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt. Wat de één een fijn kinderdagverblijf vindt, is voor de ander een rotplek om je kind achter te laten. Het is zo persoonlijk! Ga daarom altijd (een of meerdere keren) kijken en kennismaken, stel veel vragen en volg je gevoel. 

LEES OOK: werken met een baby - zo maak je jouw carrière babyproof

Rosanne Buitendijk

Door

18 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.