De peuterspeelzaal: alles wat je moet weten

De peuterspeelzaal: alles wat je moet weten

Veel kinderen gaan vanaf 2 jaar een paar keer per week naar de peuterspeelzaal. Wat is dat precies en hoe werkt het? Wij vertellen het je!

De peuterspeelzaal: veel kinderen vanaf een jaar of 2 gaan er regelmatig een dagdeel naartoe om te spelen en leren. Maar wat is het precies, hoe werkt het en waarom is het goed voor ze? En wat is het verschil met een kinderdagverblijf? Wij zochten het allemaal uit!

Wat is een peuterspeelzaal?

De peuterspeelzaal is een peuter(speel)groep waar peuters een paar dagdelen per week naartoe gaan om te spelen en leren. Het is een soort ‘voorschool’, waar kinderen samen met leeftijdsgenootjes voorbereid worden op de basisschool door middel van allerlei leuke activiteiten. 

Er zitten ongeveer 15 kinderen in een groep met minimaal twee gediplomeerde leidsters. Peuters gaan meestal twee vaste dagdelen per week naar de peuterspeelzaal.

Peuterspeelzaal: op welke leeftijd?

Je kindje mag naar de peuterspeelzaal vanaf 2-2,5 jaar. Dit kan per gemeente verschillend zijn. De peuterspeelzaal is niet verplicht, je kiest er zelf voor of je je kindje daar wel of niet naartoe wil brengen. Meestal begin je met twee dagdelen per week, maar dit kun je later nog uitbreiden als je dat wil. De peuterspeelzaal is bedoeld voor kinderen tot 4 jaar, daarna gaan ze naar de basisschool.

LEES OOK: Vormen van kinderopvang - welke past bij jou?

Waarom is een peuterspeelzaal goed?

Wanneer kinderen een paar keer per week naar een peuterspeelzaal gaan, komen ze in aanraking met leeftijdsgenootjes. Bovendien is daar ander speelgoed en worden er andere activiteiten met ze gedaan dan thuis. Dat stimuleert de ontwikkeling van je kind; qua taal en sociale vaardigheden zullen ze met sprongen vooruit gaan.

Ook is het fijn dat je kind op een peuterspeelzaal alvast leert hoe het is om in een vaste groep te zitten en leidsters te hebben naar wie geluisterd moet worden. Dat de aandacht moet worden verdeeld, dat ze weleens moeten wachten op hun beurt en dat er een vast ritme is. Zeker voor kinderen die niet naar de kinderopvang gaan en dit nog niet gewend zijn, is dit alles erg goed. Het is een mooie opstap naar de basisschool.

Wat tijd voor jezelf

Niet alleen voor je kind is een peuterspeelzaal leuk, ook voor jou! Als je nog niet gewend bent dat je kindje een paar uur weg is (bijvoorbeeld naar een kinderopvang), zul je in het begin misschien een beetje moeten wennen, net als je peuter. Maar je zult zien dat het uiteindelijk heerlijk is om even wat tijd voor jezelf te hebben!

Wat leert je kind op de peuterspeelzaal?

Het is voor veel kleintjes een grote stap om naar de peuterspeelzaal te gaan. Ze zijn voor het eerst (overdag) weg uit hun veilige thuisomgeving, met andere volwassenen om zich heen dan hun ouders.

Daar tegenover staat echter dat het ze ontzettend goed zal doen: ze zullen er leren spelen, samen eerlijk delen, weerbaar worden, kleine conflictjes oplossen, luisteren, vragen stellen, rekening houden met anderen, vertellen en liedjes zingen in de kring, knutselen, puzzelen, buitenspelen en spelletjes doen! Het zijn skills die op de basisschool heel goed van pas zullen komen.

Bovendien werken peuterspeelzalen vaak met thema’s, zoals de seizoenen, de boerderij, de natuur, het menselijk lichaam en nog veel meer. Zo leren ze spelenderwijs al vanalles over de wereld om hen heen. De vaste dagen, steeds dezelfde gezichten van groepsgenootjes en het ritme op een peuterspeelzaal zorgen voor stabiliteit en veiligheid.

Kosten peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal is niet gratis, hier zijn kosten aan verbonden. Deze zijn per gemeente verschillend en hangen ook af van je (gezamenlijk) inkomen. Sinds 1 januari 2018 is er nieuwe wetgeving ingegaan die stelt dat alle peuterspeelzalen voortaan kinderdagverblijven zijn geworden. Dat betekent dat ze aan dezelfde eisen moeten voldoen als een kinderdagverblijf. 

Het voordeel is dat je dus ook voor de peuterspeelzaal kinderopvangtoeslag kan krijgen, die je kunt aanvragen via de Belastingdienst. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat jij en je partner allebei moeten werken of studeren. Lees er alles over in ons artikel over kinderopvangtoeslag!

Verschil kinderdagverblijf en peuterspeelzaal

Er zijn een aantal verschillen tussen een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal. Op een kinderdagverblijf kan je kindje van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat terecht. Er wordt daar dus ook gegeten en geslapen. Deze vorm van kinderopvang wordt meestal gebruikt door ouders die (allebei) werken.

Naar een peuterspeelzaal gaan kinderen alleen een dagdeel: een ochtend of middag. Meestal dus maar een uur of drie, vier. Als je allebei hele dagen werkt, kan het dus lastig zijn om je kind naar een peuterspeelzaal te brengen en weer te halen. Peuterspeelzalen zijn in de schoolvakanties ook gesloten.

Inschrijven voor peuterspeelzaal

Peuterspeelzalen kunnen wachtlijsten van enkele maanden hebben. Het is daarom slim om je vroeg te oriënteren op verschillende peuterspeelzalen in jouw omgeving en je kindje op tijd in te schrijven!

Marieke van Boven

Door

18 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.